Hlavní navigace

Záměr dobrý, realizace hrozná, hodnotí schválení kurzarbeitu podnikatelé

24. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Zavedení kurzarbeitu brání už jen podpis prezidenta. Podnikatelé se však k novele staví skepticky. Podle nich je totiž systém nastaven příliš komplikovaně.

Senát včera schválil novelu zákona o zaměstnanosti, která umožní tzv. kurzarbeit – zkrácenou pracovní dobu. V době krize by tedy stát mohl přispívat na mzdy zaměstnanců. Jak ale upozorňují podnikatelé, schválená podoba kurzarbeitu není pro firmy dostatečné zajímavá a jen málokdo ji zřejmě využije.

Čtěte také: Nebude pro ně práce? Zkrátíte jim pracovní dobu. Ve hře je opět kurzarbeit

Kurzarbeit čeká jen na podpis prezidenta

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Navzdory tomu, že ekonomika ožívá, prosadila vládní koalice novelu zákona o zaměstnanosti, kterou včera potvrdil i senát a která zavádí tzv. kurzarbeit. Kurzarbeit, neboli zkrácená pracovní doba, znamená, že zaměstnavatelé mohou na určitý čas ponechat své pracovníky doma a nezaplatit jim za to příslušnou část mzdy. Na části mzdy se pak bude podílet stát.

Novinka se týká zaměstnanců firem, kteří by kvůli hospodářské krizi nebo přírodní katastrofě ztratili práci na plný úvazek. Během výpadku by dostávali alespoň 70 % mzdy, příčemž 50 % by platit zaměstnavatel a 20 % by hradil stát. O každé žádosti bude rozhodovat vláda.

Čtěte také: Česko najede na kurzarbeit. Schvalovat ho firmám bude sama vláda

Kurzarbeit se bude týkat firem a podniků, které nemohly svým zaměstnancům zajistit práci v rozsahu nejméně 20 % stanovené týdenní pracovní doby. Stát pak může poskytnou příspěvek v maximální výši 12,5 % průměrné mzdy za první tři čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Podporu půjde vyplácet nejdéle 6 měsíců, přičemž lze ale kurzarbeit jednou zopakovat.

Podle podnikatelů je novela špatně udělaná

K novince se však poměrně skepticky staví podnikatelé. Podle Hospodářské komory ČR (HK ČR) není současná podoba kurzarbeitu pro firmy dostatečně zajímavá, je spíše komplikovaná a realizovatelná v příliš dlouhém horizontu od vzniku problémů. Firmy budou s větší pravděpodobností reagovat ihned s využitím zákoníku práce a nebudou se pouštět do tohoto byrokratického systému, uvedl Vladimír Dlouhý, šéf HK ČR.

skoleni_15_4

Podobný názor má i Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Je to už po druhé špatně vymyšleno. Ono už tady jednou takové kurzarbeit počesku bylo. Ale téměř žádná firma toho nevyužila. Bylo to spíš k smíchu. Obávám se, že tohle bude sice o něco lepší, ale nemyslím si, že to přinese nějaký velký benefit, komentoval Havlíček

Podle Vladimíra Dlouhého se měli čeští zákonodárci spíše inspirovat v Německu. Jednou z možných variant do budoucna by mohlo být oproštění kurzarbeitu od státního rozpočtu například vytvořením fondu, mohlo by také dojít k uvolnění podmínek v operativní reakci a ve výši příspěvku pro zaměstnavatele a zaměstnance, podobně jako je tomu v Německu, uzavřel Dlouhý.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).