Hlavní navigace

Prodej točené nebo kopečkové zmrzliny jako zlatý důl? Ano, ale pod neustálou kontrolou

28. 7. 2023

Sdílet

28.7.23 3krát/ Muž, léto, zmrzlina, rozčarování, smutek, nechuť Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed

Byznys se zmrzlinou se zdá být jako snadný podnikatelský záměr. Jenže zdání klame. Prodejci studené pochutiny musí počítat s kontrolami jak ze strany potravinářské inspekce, tak hygieny. 

Jedna z posledních kontrolních akcí, která se zaměřila na prodejce zmrzliny v Praze, přinesla tristní výsledky. Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly, uvádí Hygienická stanice hlavního města Prahy. 

11 provozovnám nařídila hygiena provedení sanitace za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem. 10 provozovnám hygienici na místě udělili sankci vevýši 25 000 KčV jednom případě bude s provozovatelem zahájeno správní řízení.

Přemýšlíte o prodeji kopečkové či točené zmrzliny? Víme, co kontroluje inspekce Přečtěte si také:

Přemýšlíte o prodeji kopečkové či točené zmrzliny? Víme, co kontroluje inspekce

Hygienici se zaměřují na následující: 

  • zajištění sledovatelnosti;
  • dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných zmrzlinových směsí pro výrobu točených zmrzlin;
  • ochranu před kontaminací;
  • dodržování provozní a osobní hygieny;
  • značení surovin používaných pro výrobu zmrzlin;
  • dodržování výrobního postupu – dodržování návodu výrobce, případně vlastní receptura, značení surovin, složení.

Prohlédněte si pestrý výběr točených a kopečkových zmrzlin. 

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).