Hlavní navigace

Restaurace a pohostinství

Zákazník udal provozního, že přinesl kohouta, ale nemá ho v menu. Šlo o hračku

Horlivý zákazník zavolal policii do pardubické čínské restaurace, kam údajně přinesli kohouta a zabili ho. Kohout přitom dle zákazníka nebyl v menu.

Doba čtení: 1 minuta

Kauza berňák a výzva novomanželům? To je od úřadů jedna bizarnost vedle druhé

[KOMENTÁŘ] Finanční správa nazývá výzvu s upozorněním na možnou pokutu „prosbou, za kterou nehrozila žádná sankce“. A to je jen jedna z celé řady absurdit.

Doba čtení: 6 minut

Školní jídelny jako nekalý konkurent restauracím. Přetahují zákazníky důchodce?

Školní jídelny poskytují své služby nejen žákům či studentům a zaměstnancům školy, ale také dalším osobám. Dle malých restaurací jde o nekalou konkurenci.

Doba čtení: 2 minuty

Restaurace se bez zahrádky neobejdou. Jak se jim letos povedly?

[FOTOGALERIE] Restaurace a hospody bez zahrádky musí během letošního léta „plakat“. Je ještě čas na jejich zřízení? A jak je to se zahrádkami dle zákona?

15. 8. 2018 13:39
Doba čtení: 2 minuty

Mladiství figuranti vyrazili do akce. Dostali na baru pivo, víno i tvrdý alkohol

Česká obchodní inspekce si mladistvé figuranty, které využívá při kontrolních akcích zaměřených na prodej alkoholu osobám mladším 18 let, nemůže vynachválit.

Doba čtení: 2 minuty

Smutný výsledek kontrol u vody. Nepoctiví prodejci to zkouší i na vodáky

I na březích řek během rozjeté letní sezóny se objevují kontroloři. Zjišťují, zda nejsou turisté vystaveni nekalému jednání prodejců. Výsledky nepotěšily.

Doba čtení: 1 minuta

Offline režim #EET není jedinou novinkou, u točeného piva má klesnout DPH

Novela zákona o evidenci tržeb nepřináší jen offline režim evidence, nýbrž i další změny. Například má klesnout DPH u vybraných služeb a zboží.

Doba čtení: 5 minut

Alkohol mladistvým, chybějící ceny a další prohřešky, za které padaly pokuty

Téměř polovina kontrolovaných prodejců tabáku a alkoholu kontrolami neprošla. Za co dalšího budou platit tučné pokuty?

Doba čtení: 2 minuty

Oslava vysvědčení? Většina kontrolovaných obchodníků prodala alkohol mladistvým

Většina kontrolovaných obchodníků prodala v poslední školní den alkohol mladistvým, přestože za to hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun.

Doba čtení: 2 minuty

„Bez peněz do hospody nelez“ už neplatí, stravenkáři drží obědový byznys

Stravenky skutečně motivují zaměstnance k návštěvám restaurací na oběd. Stravenkáři chodí na obědy třikrát častěji než lidé bez stravenek.

Doba čtení: 3 minuty

U stánků platí čím extravagantnější, tím lepší. Ale je to i o lidech

Blíží se festivalová sezóna a s ní jsou spojené také nejrůznější stánky. Jaké jsou trendy poslední doby a čím zaujmout?

Doba čtení: 4 minuty

„Chybí personál, objednávejte si u baru.“ V pohostinství teď nic neobvyklého

Aktuálně není hlavním problémem malých restaurací a hospod přebujelá administrativa nebo silná konkurence. Čím dál obtížněji se shání kvalifikovaný personál.

Doba čtení: 3 minuty

I lidé pod 18 let už mohou být kontrola, ČOI začala využívat mladistvé figuranty

Už skoro rok může ČOI využívat při kontrolách prodeje alkoholu a tabáku mladistvé figuranty. Loni i díky nim nachytala více než 100 podnikatelů.

Doba čtení: 1 minuta

Kdo dohlíží na dodržování zákazu kouření a jaká je zkušenost restaurací?

Protikuřácký zákon “oslaví” zanedlouho první rok účinnosti. Kdo dohlíží na jeho dodržování a jaké mají některé restaurace a bary zkušenosti s kontrolami?

Doba čtení: 3 minuty

Zákazníky přilákáte na útulnou restaurační zahrádku. Inspirujte se u konkurence

(FOTOGALERIE) S příchodem jara restaurace pomalu otevírají své předzahrádky. Chce to vsadit na pohodlí. Inspirací může být konkurence. Jak u nás, tak ve světě.

Doba čtení: 1 minuta

Vláda odmítla zmírnit protikuřácký zákon. Na posouzení jeho dopadů je brzy

Návrh, který připouští například zavedení kuřáren, od vlády zelenou nedostal. Devět měsíců od platnosti protikuřáckého zákona je na hodnocení jeho dopadů brzy.

Doba čtení: 1 minuta

Jak dopadne GDPR na hotely a penziony? Dotkne se především marketingu

Nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů se dotkne i poskytovatelů ubytovacích služeb. A to zejména dat, která slouží k marketingovým účelům.

Doba čtení: 7 minut

Protikuřácký zákon by mohl zmírnit, navrhují se kuřárny a výjimka pro malé bary

86 poslanců ze všech stran vyjma lidovců podepsalo návrh novely, která by měla změkčit zákaz kouření v restauračních zařízeních.

Doba čtení: 2 minuty

Provozují prvorepublikovou kavárnu. Místo reklamy se zaměřují hlavně na kvalitu

Dělají podnik ve stylu první republiky. S nabídkou moučníků připravených podle dobových receptur by ale neuspěli. Dorty našich prababiček vyžadují refresh.

Doba čtení: 7 minut

Bar, kde okusíte retro 70. let, ale i atmosféru létání nebo jízdu vlakem

(FOTOGALERIE) Otevřít v dnešní době bar chce kuráž, ale i nápad. V Ježkových vočích v Praze lákají na zajímavý interiér a návrat do dětských let. Inspirujte se

7. 2. 2018 11:41
Doba čtení: 2 minuty

Konec domluv, za porušení protikuřáckého zákona začínají padat pokuty

V Praze padla první pokuta za porušení protikuřáckého zákona. Kolik zaplatí podnikatel, pokud bude nové nařízení ignorovat?

Doba čtení: 2 minuty

Knedlíky povýšené na umění. Takové jako u Lázničků vaří málokde

Firma Knedlíky Láznička nemůže s jinými výrobci knedlíků soupeřit co do velikosti. V kvalitě a chuti ale překoná kdekoho. Sázka na kvalitu se prostě vyplácí.

22. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Zákaz kouření v hospodách. Kolik provozovatelů už svoji živnost raději položilo?

V roce 2017 byl zaveden zákaz kouření v restauracích. Kuřáci se oddávali svému zlozvyku na ulici, zatímco někteří hospodští přemýšleli o zavření své provozovny.

Doba čtení: 2 minuty

Platby autorských poplatků jsou od letoška jednodušší. Jedná se už jen s OSA

Svazy zastupující umělce se dohodly na vytvoření jednotného inkasního místa. Výběr autorských poplatků je od ledna jednodušší.

Doba čtení: 5 minut

Babiš zřejmě sní i o DPH u točeného piva, opět navrhuje její snížení na 10 %

Programové prohlášení Babišovy vlády obsahuje plán na přeřazení točeného piva do druhé snížené sazby DPH. Stejný návrh Babiš předložil již před dvěma roky.

Doba čtení: 2 minuty

Není nic horšího než hladový číšník, který má prezentovat jídlo

Od začátku podnikání v gastronomii jsem četl řadu manuálů, jak se chovat k zaměstnancům. Uspořádali jsme nespočet workshopů a přitom pořád naráželi na problémy.

Doba čtení: 3 minuty

V odhadu, kdo budou zákazníci naší restaurace, jsme se totálně sekli. Naštěstí

Před časem jsme se rozhodli změnit pohostinství na největší české dálnici – na D1. Predikce, odkud budou naši zákazníci, byla ale na hony vzdálená skutečnosti.

Doba čtení: 4 minuty

Češi podlehli fiktivnímu podnikateli. F. H. Pragera oslavují skoro jako Cimrmana

Slyšeli jste někdy o Františku Hubertu Pragerovi? Mnozí návštěvníci barů určitě ano. Je to přeci ten legendární výrobce limonád. Nebo je všechno úplně jinak?

Doba čtení: 8 minut

Různé druhy přípravy kávy a snídaně k tomu. Takhle se správně provozuje kavárna

Víme, jak nastavit úspěšný kavárenský koncept. Bez alternativních způsobů přípravy kávy a nabídky sendvičů a dobrých zákusků to dnes zkrátka nepůjde.

24. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 9 minut

Na povinné dýško, jako je třeba v Itálii, zapomeňte. Jde o porušení zákona

Restauratéři nesmí k ceně účtovat povinné dýško či jiný příplatek. Jak upozorňuje Česká obchodní inspekce, cena vždy musí být uvedena pro spotřebitele konečná.

Doba čtení: 2 minuty