cesta k vlastnímu byznysu
Články
Zprávy
Příběhy
Poradna
Školení
Účetní
Šablony
Průvodce
Kalkulačky
Kurzovní lístek
Podnikatel.cz do mailu
Hledat
Podnikatel.cz
»
Témata
»
Restaurace a pohostinství
Restaurace a pohostinství
31
–
60
/
333
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Na podzimní prázdniny se chystá velkých zátah v hospodách, klubech a barech
Restaurace, kluby, bary, ale i akce, kde je prodáván alkohol, mohou v následujících dnech očekávat návštěvu. Policie společně s celní správou a Českou obchodní inspekcí bude kontrolovat, zda je dodržován zákaz prodeje alkoholu dětem. Přesněji…
ZPRÁVY
Jana Knížková
25. 10. 2022
Ceny poledních menu stále rostou. Víme, kolik si za ně restaurace průměrně účtují
Ceny potravin stále rostou. Stejně jako například náklady na elektřinu. Není divu, že to restaurace promítají také do cen za polední menu.
Jana Langerová
25. 8. 2022
Doba čtení:
5 minut
Food truckům raketově rostou náklady. Sýr zdražil o 80 %, kukuřice dokonce o 100 %
Food trucky najdete na nejrůznějších akcích a festivalech zaměřených nejen na jídlo. Jaká je podle provozovatelů food trucků letošní sezóna?
Jana Langerová
23. 8. 2022
Doba čtení:
6 minut
Prodáváte občerstvení ve stánku? Víme, na co si dát pozor z hlediska hygieny
Mnoho podnikatelů v létě využívá pro prodej stánky. Především v případě potravin je ale potřeba dodržet spoustu pravidel, která se týkají hygieny.
Jana Langerová
12. 7. 2022
Doba čtení:
6 minut
Vydělají restaurace na nealkoholických nápojích? Víme přesně, kolik si za ně účtují
Zdražování potravin si nejen při nákupech nelze nevšimnout. Jak jsou na tom nealkoholické nápoje v restauracích ve velkých českých městech?
Jana Langerová
20. 6. 2022
Doba čtení:
7 minut
Restauratéři: My jako náhrada veřejného WC? Hlavně, ať to není povinnost
V poslední době se mluví o tom, že by restaurace měly zpřístupnit své toalety i kolemjdoucím a měly se tak stát jakousi variantou veřejných WC. Jaká jsou úskalí?
Jana Langerová
14. 6. 2022
Doba čtení:
6 minut
Kontrola hygieny v restauraci: Jak to vypadalo před a jak to vypadá po?
Hygienické stanice jednotlivých krajů se zaměřují mimo jiné na provozy restauračních zařízení, kde se svými kontrolami snaží zajistit především zdravotní bezpečnost vyráběných pokrmů, jež jsou předkládány návštěvníkům. Jedná se o to, aby stavební…
ZPRÁVY
Jana Knížková
10. 6. 2022
Hoteliéra, který zakázal vstup dětem do 15 let, se zastal soud. Nejde o diskriminaci
Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost České obchodní inspekce, která se týkala domnělé diskriminace na základě věku. Hotel s wellness službami totiž odmítal ubytovávat děti do 15 let. Nejvyšší správní soud se ale provozovatele hotelu…
ZPRÁVY
Jana Knížková
9. 6. 2022
Kolik účtují restaurace za svíčkovou? V některých se cena blíží třem stovkám
Svíčková na smetaně patří mezi pokrmy české tradiční kuchyně a je tak stálicí na jídelních lístcích v mnoha restauracích. Jak to vypadá s cenou?
Jana Langerová
26. 4. 2022
Doba čtení:
4 minuty
Řekněte si o covidovou kompenzaci, dnes byl spuštěn příjem žádostí
V České republice dneškem startuje program Covid – Nepokryté náklady. Podnikatelé z vybraných oborů, jejichž činnost zasáhla loni na konci roku vládní protiepidemická opatření, mohou úderem dnešní 9. hodiny žádat o kompenzace. „Jedná se především…
ZPRÁVY
Jana Knížková
31. 3. 2022
Kontroly bezinfekčnosti čekají další změny. Ve středu je projedná vláda
Vláda minulý týden rozhodla, že zruší podnikatelům povinnost kontrolovat u jejich zákazníků bezinfekčnost. Ohledně kontrol se chystají další změny. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob ČTK dnes uvedl, že vláda ve středu projedná…
ZPRÁVY
Jana Langerová
8. 2. 2022
Kontroly čTečkou budou minulostí. Jak se s nimi podnikatelé poprali?
Mnoho podnikatelů muselo kontrolovat bezinfekčnost svých zákazníků aplikací čTečka. Jak to hodnotí a jaké to mělo dopady?
Jana Langerová
7. 2. 2022
Doba čtení:
4 minuty
Neočkovaní mohou do restaurací a barů, rozhodl soud. Opatření ale bude zrušeno až za týden
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil mimořádné opatření, které se týká neočkovaných lidí. Ti totiž doposud nesměli do restaurací, hospod, barů, ale i do krátkodobého ubytování. Pokud ministerstvo zdravotnictví do sedmi dnů nijak nezareaguje,…
ZPRÁVY
Jana Knížková
2. 2. 2022
Host se prokáže padělaným certifikátem. Hrozí v případě kontroly pokuta i hospodskému?
Aktuálně platí ve stravovacích zařízeních opatření, kdy musí obsluha restaurací či hospod a barů kontrolovat tzv. O-N. Host tedy musí prokázat, že je očkovaný nebo že prodělal covid. Psali jsme: Povinnost kontrolovat u zákazníků certifikáty…
ZPRÁVY
Jana Knížková
1. 2. 2022
Celá gastronomie v České republice je v krizi. Zdražit budou muset všichni
Restaurace mají za sebou náročný rok i leden. Potýkají se jak s odlivem hostů, tak hlavně se zdražováním.
Jana Langerová
28. 1. 2022
Doba čtení:
7 minut
Hospody, kadeřnictví či hotely: Kdo všechno další musí používat aplikaci čTečka?
Restaurace, kadeřnictví, ale třeba i hotely. Všude tam musí provozovatelé kontrolovat za pomoci aplikace čTečka, zda zákazníci mají očkování či jsou po prodělání covidu.
Daniel Morávek
12. 1. 2022
Doba čtení:
5 minut
Nová povinnost kontrolovat zákazníky čTečkou: Jak ji v praxi přesně použít?
Od pondělí 3. ledna má vybraná skupina podnikatelů povinnost kontrolovat zákazníky, respektive jejich bezinfekčnost, pomocí mobilní aplikace ministerstva zdravotnictví čTečky. V rámci ní zjistí, zda má zákazník certifikát o očkování nebo…
ZPRÁVY
Jana Knížková
6. 1. 2022
Největší otloukánek epidemie? Hospody byly od března 2020 zavřené skoro 260 dnů
Mezi sektory, které epidemie a protiepidemická opatření zasahují nejvíce, patří gastro byznys. Od startu epidemie až dodnes musely restaurace zavřít skoro na 260 dnů.
Daniel Morávek
29. 12. 2021
Doba čtení:
5 minut
Nouzový stav o Vánocích skončí. Co to znamená pro podnikatele?
Nouzový stav v Česku skončí o půlnoci 25. prosince. Nová vláda rozhodla na svém prvním zasedání, že zvláštní režim, který zdědila po Babišově vládě v demisi, ukončí. Jak oznámil premiér Petr Fiala, Sněmovna tak nedostane vládní žádost o jeho…
ZPRÁVY
Jana Knížková
17. 12. 2021
V baru, restauraci, ale i ve večerce. Za prodej alkoholu mladistvým až milion pokuta
Za prodej alkoholu mladistvým hrozí až milion pokuta. I přesto se to dnes a denně děje. Česká obchodní inspekce v rámci mimořádné akce během šesti dnů ve spolupráci s Policií ČR a dalšími dozorovými orgány uskutečnila 108 kontrol a porušení…
ZPRÁVY
Jana Knížková
9. 12. 2021
Podnikatelé reagují na nová opatření: Diskriminace a nedostatečné kompenzace
Od dnešního dne, pátku 26. listopadu, jsou v platnosti další nová opatření, která mají zamezit šíření covidu. Týkají se především stravovacích zařízení a hromadných akcí. Přehledně: Jaká opatření platí od pátku 26. 11. v maloobchodu a službách?…
ZPRÁVY
Jana Knížková
26. 11. 2021
Přehledně: Jaká opatření platí od pátku 26. 11. v maloobchodu a službách?
Od pátku 26. listopadu musí restaurace, kluby, bary a spol. zavírat nejpozději ve 22 hodin. Zakázaly se rovněž adventní a vánoční trhy.
Daniel Morávek
26. 11. 2021
Doba čtení:
5 minut
Zábava v barech je na bodu mrazu. Lidé přestávají noční podniky navštěvovat
Také bary musí dodržovat mnohá opatření. Jak se jich to dotýká a jaká je jejich návštěvnost v těchto dnech?
Jana Langerová
25. 11. 2021
Doba čtení:
4 minuty
Další rána pro neočkované? Vláda jim zřejmě zakáže vstup do hospod a na stadiony
Zřejmě od 29. listopadu se výrazně zpřísní další mimořádná opatření. Kvůli sílící epidemii vláda uvažuje o zavedení tzv. rakouského modelu. Podle něj by měli mít neočkovaní a ti, co prokazatelně neprodělali covid, zakázán vstup např. do restaurací…
ZPRÁVY
Michael Hovorka
11. 11. 2021
Kontroly OTN restaurace až tak netrápí. Co je větší problém?
Jak se restaurace staví ke kontrolování svých hostů a s čím se v této souvislosti musejí potýkat? Jaké jsou důsledky této situace?
Jana Langerová
11. 11. 2021
Doba čtení:
6 minut
Oběd bez masa? Pro restaurace jen minimální rozdíl. Podívejte se na ceny
Ve většině restaurací je možné si při výběru z denního menu vybrat i pokrmy bez masa. Jaké jsou jejich ceny?
Jana Langerová
8. 11. 2021
Doba čtení:
5 minut
Další zpřísnění opatření: Omezí se možnost využití antigenních testů
Covidová situace není dobrá, čísla stoupají a opatření se pomalu zpřísňují. Například od začátku listopadu se v restauračních zařízeních kontroluje ze strany provozovatele bezinfekčnost hostů. Pokud host bezinfekčnost neprokáže, neměl by být…
ZPRÁVY
Jana Knížková
4. 11. 2021
Nejen kontrola OTN, platí i zákaz piv „na stojáka“ a u stolu lze nejvýše 6 lidí
Od začátku listopadu musí provozovatelé stravovacích zařízení kontrolovat u svých hostů bezinfekčnost, tedy podmínku OTN. Mají však i další povinnosti.
Daniel Morávek
3. 11. 2021
Doba čtení:
5 minut
Je kontrola bezinfekčnosti hostů restaurací a barů diskriminace?
Nové opatření, které provozovatelům restaurací přináší povinnost kontrolovat zákazníky, zda splňují podmínku OTN, tedy očkování, negativní test či prodělaná nemoc v posledních 180 dnech, vyvolává celou řadu otázek. Nemůže jít v tomto případě…
ZPRÁVY
Jana Knížková
2. 11. 2021
Co a jak přesně kontrolovat u zákazníků v restauraci? Pomoci mohou návodné manuály
Od 1. listopadu musí provozovatelé restaurací či jejich zaměstnanci před obsloužením zkontrolovat bezinfekčnost zákazníka. Pokud důkaz chybí, měl by opustit prostory podniku. Jinak hrozí sankce. Bezinfekčnost je možné dokázat potvrzením…
ZPRÁVY
Jana Knížková
2. 11. 2021
31
–
60
/
333
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: OSVČ se v roce 2026 opět skokově zvýší zálohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji