Hlavní navigace

Kolik účtují restaurace za svíčkovou? V některých se cena blíží třem stovkám

26. 4. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Svíčková na smetaně patří mezi pokrmy české tradiční kuchyně a je tak stálicí na jídelních lístcích v mnoha restauracích. Jak to vypadá s cenou?

Server Podnikatel.cz udělal srovnání restaurací, které měly ve stálé nabídce svíčkovou na smetaně s knedlíkem, a to ve třech českých městech. Přináší tak srovnání těchto cen a také jejich predikci od vybraných provozovatelů podniků. 

Svíčková je oblíbená klasika

Svíčková z Restaurace U Veverky získala několik ocenění, a proto se u nich drží jako oblíbená klasika, na kterou se sjíždí zákazníci z celé Prahy. Jak popisuje spolumajitel a provozní této restaurace Ondřej Vykusa, zákazníci vědí, že u nich dostanou svíčkovou z kvalitních surovin. Dávají si tam záležet s několika hodinovou přípravou a hosté ke svíčkové na smetaně dostanou také domácí knedlík, a to buď houskový, špekový, nebo karlovarský. Naše tradiční svíčková na smetaně stojí na odpoledním menu 235 Kč, nicméně máme ji v plánu za pár dní zdražit kvůli růstu vstupních položek o přibližně 10 %. Během poledního menu si však naši zákazníci mohou svíčkovou vychutnat za sníženou cenu 175 Kč, dodává. Podobně v ostravské Restauraci U Zlatého lva tím, že ví, jak moc je u nich svíčková žádaná, snaží se ji co nejčastěji využívat i jako „meníčkový“ pokrm, což jejich hosté vždy rádi uvítají. Cena plnohodnotné porce svíčkové z jídelního lístku zde vychází na 146 korun, což je podle provozní Kateřiny Navrátilové oproti ostatním podnikům v okolí opravdu hodně levné. Proto je u nás tento typ pokrmu vyhlášený a kvůli jeho konzumaci k nám jezdí spousta lidí z Poruby a okolí, doplňuje. 

Ceny svíčkové v Praze jsou nejrozdílnější

V pražských restauracích se ceny svíčkové pohybují od 149 do 295 korun a průměrná cena za tento pokrm je 223 Kč. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším podnikem tak činí 146 Kč, což je nejlevnější částka, za kterou si můžete svíčkovou dát právě ve výše zmíněné ostravské restauraci U Zlatého lva.

Ceny svíčkové v Praze
Restaurace Cena svíčkové
Restaurace u Jindřišské věže 149 Kč
U Mrtvýho ptáka 169 Kč
Restaurace Trezor 195 Kč
Smíchovské Vidličky a nože 195 Kč
Restaurace Dobrá společnost 195 Kč
Dejvická sokolovna 199 Kč
Restaurace Trojský vrch 199 Kč
Potrefená Husa 209 Kč
Restaurace a penzion U Švejků 219 Kč
U Pinkasů 219 Kč
Restaurace Na Pekařce 219 Kč
Pivnice Štupartská 225 Kč
Hospoda Hajnovka 229 Kč
Krušovická Šalanda 229 Kč
Restaurace U Veverky 235 Kč
Meat Beer 259 Kč
Kozlovna Apropos 269 Kč
Restaurace U Mecenáše 275 Kč
U Tří jelínků 279 Kč
U Glaubiců 295 Kč

V Brně na svíčkovou postačí 250 korun

Průměrná cena za svíčkovou v brněnských restauracích je 212 Kč, což je o 11 korun méně než v pražských podnicích. Nižší je také nejvyšší částka – nejdražší svíčkovou si můžete dát v Potrefené huse Zelný trh, a to za 245 Kč. Nejlevnější svíčková je pak v restauraci Na Knoflíku (168 korun).

Ceny svíčkové v Brně
Restaurace Cena svíčkové
Na Knoflíku 168 Kč
U Kozáka 189 Kč
Restaurace & pub Pivní opice 189 Kč
Štatl 189 Kč
Za sedmero 198 Kč
U Třech čertů 199 Kč
Švejk Restaurant & Pension 199 Kč
Restaurace na Chatě 202 Kč
Pivnice U kohoutů 205 Kč
Hostinec U Semináru 205 Kč
Šelepka restaurace 210 Kč
U 3 opic – pub & restaurant  219 Kč
Pivnice U čápa 219 Kč
Gusto Plzenka 225 Kč
Stopkova Plzeňská pivnice 229 Kč
U Hovězího pupku 235 Kč
Srdcovka Jalta 235 Kč
Restaurace PADOWETZ 235 Kč
Jakoby 238 Kč
Potrefená husa Zelný trh 245 Kč

Ostravské ceny svíčkové se podobají Brnu

V Ostravě je průměrná cena svíčkové na smetaně 211 korun, tedy jen o korunu méně než v brněnských restauracích. Ceny začínají na 146 Kč (U Zlatého lva) a končí na 289 korunách (Stračena Pub a Viktorka plzeňská tankovna). Provozní Restaurace U Zlatého lva vysvětluje, že se spolu s provozovatelem snaží, aby jejich ceny byly pro jejich zákazníky stále přijatelné, nehledě na vysoké náklady. Proto se snaží marži stále držet lehce při zemi. Naše restaurace není typ podniku, ve kterém bychom se snažili vydělat na každém jednom prodaném jídle, ale spíše vsázíme na kvantitu prodeje díky kvalitnímu a cenově přijatelnému sortimentu, popisuje dále Kateřina Navrátilová. 

Ceny svíčkové v Ostravě
Restaurace Cena svíčkové
U Zlatého lva 146 Kč
U Šťástků 155 Kč
Paleta restaurant 165 Kč
Pivnice Školka 169 Kč
Club restaurant Veronika  169 Kč
Kovárna Výběr 169 Kč
2 promile Restaurant & Café Bar 189 Kč
Restaurace Beseda 189 Kč
Restaurace a pivnice U Rady 190 Kč
Zaječský vinný sklep 219 Kč
Tankovna U Koně 219 Kč
Restaurace Akord 219 Kč
Restaurace Stodola 220 Kč
U Dvořáčků 225 Kč
Moravská chalupa 229 Kč
Restaurace U Prokopa 240 Kč
Radegastovna na náměstí 259 Kč
Kaskáda restaurant 265 Kč
Stračena Pub 289 Kč
Viktorka plzeňská tankovna 289 Kč

Další zdražování se dotkne masa i zeleniny

V Restauraci U Zlatého lva už nějaké zdražování proběhlo na začátku roku, ale jen o pár korun. Jednalo se tedy o zanedbatelné částky a v nejbližší době neplánují ceny navyšovat. Každopádně, kdyby to mělo proběhnout, myslím, že by se to týkalo hlavně pokrmů z čerstvé zeleniny (tzn. saláty) a sýrových pokrmů, upřesňuje Kateřina Navrátilová. Podle Ondřeje Vykusy nejvíce zdražují položky s masem a čerstvou zeleninou. Věříme, že naši zákazníci zdražení pochopí, protože si jako koncoví zákazníci v obchodě také zakoupí suroviny s přirážkou, uvádí. Ani v ostravské ani pražské restauraci nezaznamenali, že by si jejich hosté vybírali pokrmy podle ceny a došlo by tak ke změnám oblíbenosti některých jídel. Je samozřejmé, že v rámci osobní ekonomiky se každý jedinec pozastaví, jestli mu opravdu stojí za ty peníze se najíst pohodlně v restauraci bez jakéhokoliv vynaloženého úsilí z jeho strany či je mu pohodlnější uvařit si doma, uzavírá Kateřina Navrátilová.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).