Hlavní navigace

Nádobí vedle toalety, malba ze stropu téměř v jídle: Hygiena chodí i na udání

1. 11. 2022

Sdílet

Nedostatky v zázemí pražských restaurací Autor: Hygienická stanice hlavního města Prahy, podle licence: Rights Managed

Podniky, které poskytují stravovací služby, jsou pod drobnohledem kontrolorů z hygienických stanic. Ti míří především do zázemí, aby se ujistili, zda jsou dodržována daná pravidla. 

Jen během září 2022 provedli pražští hygienici 158 kontrol. Odhalili celou řadu pochybení, za která uložili pokutu celkem 120 500 Kč. Méně závažné prohřešky vyřešili domluvou.

Co provozovatelé podceňují? 

Někteří provozovatelé podceňují zodpovědný přístup při přípravě pokrmů pro koncové spotřebitele. Kontroly odhalily mimo jiné odlupující se malbu ze stropu, která může snadno skončit v některém z připravovaných jídel. Skladování nádobí a provozních nádob v předsíni před WC. Nepřípustné je i skladování potravin ve znečištěném chladícím zařízení nebo nevhodné skladování neoznačeného masa, ze kterého nelze určit jeho původ a dobu trvanlivosti.

Na nedostatky upozorňují sami návštěvníci

Kontroly probíhají jak namátkově, tak také na základě podnětů od veřejnosti. Spolupráce s veřejností tvoří nedílnou součást kontrolní činnosti, neboť lidé sami na nedostatky upozorňují. Lidem nejvíce v provozovnách vadila nedostatečná provozní hygiena, uzavírá pražská hygiena. 

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).