Hlavní navigace

100 tisíc korun jako pokuta pro podnikatele, kteří nebudou spolupracovat s ČSÚ

4. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.isifa.com
Některé z firem mohou dostat do datové schránky výzvu od ČSÚ, aby spolupracovaly na statistickém zjišťování. Pokud odmítnou, zaplatí pokutu až 100 tisíc korun.

Administrativní povinnost, o které mnozí podnikatelé nemají ani tušení. To je statistické zjišťování. Český statistický úřad (ČSÚ) může pro něj oslovit jakoukoli z firem. Pro všechny podnikatelské subjekty je přitom povinné. Pokud odmítnout se zúčastnit, mohou zaplatit pokutu až 100 tisíc korun. 

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Nebudete spolupracovat s ČSÚ? Zaplatíte až 100 tisíc korun pokuty. 

Vyplývá to ze zákona č. 89/1995 Sb. o státní statistické službě. V něm mají dle §10 tzv. zpravodajské jednotky zpravodajskou povinnost u statistických zjišťování. Zpravodajskou jednotkou se subjekt stává v okamžiku oslovení ze strany ČSÚ. 

Dopis může dorazit i datovou schránkou. Jeho součástí je přehled všech výkazů, které musí podnikatelé postupně v roce 2015 povinně vyplňovat. 

Dostali jste dopis od ČSÚ? Čekejte nelehkou administrativu

Co všechno souvisí se statistickým zjišťováním, tedy co všechno bude muset podnikatel vyplňovat, to lze vyčíst z vyhlášky Vyhlášky o Programu statistických zjišťování na rok 2015. Konkrétní obsah výkazů však určuje jednotlivému subjektu sám Český statistický úřad. Ten si ostatně statistické subjekty vybírá náhodně, respektive z matematicko-statistického vzorku, který si pro zjišťování vybral. 

Jednotlivé výkazy vám pak potom budou posílány stejným způsobem jako úvodní dopis, popisuje běžnou praxi Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

K čemu data slouží?

Data, které podnikatel ČSÚ poskytne, slouží např. i pro výpočet HDP nebo míry inflace. Jak uvádí úřad na svých webových stránkách, informace vytvářejí základ pro tvorbu hospodářské politiky (např. rozvoj infrastruktury, omezení negativních dopadů na životní prostředí apod.) a nepřímo ovlivňují objem příspěvků ČR do EU a také čerpání dotací z fondů EU. Sebrané a zpracované údaje slouží také pro informování veřejnosti, pro potřeby podnikatelské sféry, vědeckou a výzkumnou činnost a v neposlední řadě jsou předávány i zahraničním subjektům jako Eurostat, OSN, EU, ECB, OECD a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).