Hlavní navigace

Berňák připomíná, zanedlouho se u #EET změní certifikát. Co je třeba udělat?

22. 8. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na změnu SSL certifikátu v systému EET zbývají necelé tři týdny. Berňák na novinku upozorňuje a doporučuje ověřit si, zda je pokladní zařízení připraveno.

Přesně v pondělí 10. září se na příjmové straně EET změní certifikát, který zabezpečuje spojení mezi pokladními zařízeními, která evidují tržby, a příjmovou stranou EET. Podnikatel na změnu upozorňoval již na konci července v článku Mění se certifikát u #EET. Ověřte si u dodavatele, že máte kompatibilní pokladnu

Je nutné obrátit se na dodavatele pokladního zařízení nebo softwaru

Uživatelé pokladen, kteří si chtějí ověřit, zdali je jejich pokladní zařízení připraveno na změnu a bez jakýchkoliv problémů evidovat tržby, by se měli u svého dodavatele pokladního zařízení či software ujistit, zda je jejich zařízení na výměnu SSL certifikátu připraveno a důvěřuje certifikátům certifikační autority DigiCert.  

A nejen uživatelé pokladen. Také výrobcům a dodavatelům pokladních zařízení a software Finanční správa doporučuje, aby zkontrolovali své systémy a ujistili se, že přechod na nový certifikát DigiCert Global Root G2 bude pro jejich zákazníky bezproblémový, upozorňuje Finanční správa ČR na svém webu. .

Důvodem výměny certifikátu je ukončení činnosti veřejné certifikační autority GeoTrust a převod jejích aktivit pod autoritu DigiCert. Změna nesouvisí s pokladními certifikáty pro evidenci tržeb sloužících k autorizaci datových zpráv, doplnil generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček.

Jaké komplikace mohou nastat? 

Přestože je certifikační autorita Digicert standardně podporována většinou operačních systémů a internetových prohlížečů, může nastat situace, kdy u některých pokladních zařízení není kořenový certifikát autority DigiCert nastaven jako důvěryhodný. V tomto případě se nemusí pokladnímu zařízení po 10. září 2018 podařit navázat zabezpečené HTTPS spojení s příjmovou stranou EET.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).