Hlavní navigace

Byznys s DNA testy jen kvete. Jak fungují a kolik vynáší?

9. 4. 2024
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E, podle licence: Rights Managed
Na českém trhu působí mnoho společností, přes které si lidé mohou nechat udělat DNA testy. Zjistili jsme, jaká je po nich poptávka a jak tento byznys funguje.

Lidé se mohou obrátit buď přímo na některou z laboratoří, nebo si objednat pouze test, provést odběr, odeslat vzorek a počkat na výsledky.

Poptávka stále roste

Michal Mikšík, manažer společnost GHC Genetics, potvrzuje, že poptávka po genetickém testování se každým rokem zvyšuje. Stále více lidí zjišťuje, že jim genetika může odhalit významné predispozice, které mohou zásadně ovlivnit jejich zdraví, a cílenými opatřeními lze mnoha nemocím předejít, zejména v oblasti onkologie. Řada typů nádorových onemocnění je totiž zapříčiněna mutacemi určitých genů. V případě zjištěné mutace, která způsobuje rakovinu prsu, je pravděpodobnost vzniku až 86 %. To je velmi vysoké číslo. A u zhruba každé desáté rakoviny prsu je příčina v genetické predispozici, vysvětluje s tím, že znalost predispozice umožní mnohem pečlivější sledování, díky kterému se podaří nádor odhalit ve velmi časném stádiu, případně se žena může rozhodnout k preventivnímu odstranění prsní žlázy.

Podle Michaely Šiškové, CEO společnosti DNA ERA, stále rostoucí poptávka po DNA testech odráží, že lidé mají zájem převzít zodpovědnost za své zdraví a namísto čekání na možná rizika chtějí podniknout kroky, které směřují ke zdravějšímu a aktivnějšímu životnímu stylu. Z tohoto zájmu máme velkou radost, protože naším cílem je dostat analýzu DNA ke všem, kdo věří vědě a chtějí ji využít ve svůj prospěch, doplňuje. František Zámola, vedoucí lékař kliniky Healthy Longevity Clinic, poskytující analýzy predispozic, pro server Euro.cz uvedl, že genetika hraje opravdu významnou roli, ale není podle něj v současnosti z hlediska prevence doceněná tak, jak by měla být. Když si koupíte novou pračku či televizi, dostanete k ní návod, abyste ji dokázali ovládat. Genetické vyšetření nám vlastně poskytuje to samé, tedy jakési pokyny, jak se má člověk správně chovat k vlastnímu tělu, dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).