Hlavní navigace

Častý omyl: To, že jste v paušálním režimu, neznamená, že letos neřešíte daně

11. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Finanční správa upozorňuje na častý omyl, který by mohl poplatníky dostat do problémů. Přihláška do paušálního režimu neznamená, že letos přiznání nepodávají.

Letošní rok přinesl novinku v podobě paušální daně. K ní se mohli poplatníci přihlásit nejpozději do 11. ledna 2021. Pokud očekávali potvrzení o vstupu ze strany finanční správy, čekali marně. Finanční správa informovala jen v případě, že bylo oznámení podáno nesprávně. 

Jeden z nejčastějších omylů, který se letos vyskytuje v souvislosti s podáním daňového přiznání, je, že se poplatníci přihlášení do paušálního režimu domnívají, že daňové přiznání za minulý rok nemusí podávat. Termín pro podání v listinné podobě už prošvihli, ale stále mají čas do 1. června. Tento termín je akceptován pro podání přiznání k dani v elektronické podobě. Další možností je pověřit podáním přiznání k dani daňového poradce. Zde je lhůta podání ještě delší. A to do 1. července 2021.

Přiznání podávají i ti, co se přihlásili k paušální dani

Finanční správa upozorňuje, že daňové přiznání musí za rok 2020 podat i živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani. Paušální režim platí až pro rok 2021 a zálohy na paušální daň placené v letošním roce jsou zálohami roku 2021 a živnostníci tudíž musí za rok 2020 přiznání k dani z příjmů podat. 

Pro rok 2021 vychází měsíční záloha paušální daně na 5 469 Kč. Zálohy na paušální daň si lze předplatit i na několik měsíců, nebo dokonce na celý rok dopředu. V platbě paušální daně je zahrnuta záloha na daň z příjmů i pojistné na sociální a zdravotní pojištění. 

Psali jsme: Kdo vykázal ztrátu a odevzdal písemné přiznání po 1. dubnu, může mít problém

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).