Hlavní navigace

Česká pošta mění na pobočkách pracovní dobu. Kdo pracuje déle, má smůlu

1. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od 1. září dochází ke změnám pracovní doby na téměř 300 pobočkách České pošty, a to především v menších městech.

Česká pošta jako hlavní důvody ve změnách otevírací doby jejich poboček uvádí zkušenosti z koronavirové krize. Tehdy bylo potřeba upravovat otevírací hodiny pro veřejnost s ohledem na zajištění poštovních služeb pro klienty a zároveň v návaznosti na přijatá hygienická opatření. 

Principem změny je nahrazení dvousměnného provozu jednosměnným. Místo dvou pracovníků, kteří se v jednom dni střídali, tak bude nově zajišťovat přepážku jen jeden pracovník, a to po celou pracovní dobu. Důsledkem změn má být posun hodin pro veřejnost, vyšší obsazenost přepážek a také lepší zastupitelnost v případě neočekávaných událostí. 

Česká pošta tak zároveň reaguje na neočekávané události posledních měsíců, kdy se pošťáků dotýkala karanténní opatření a řešily se personální zástupy na jednotlivých provozovnách. Jednosměnný provoz umožní vytvoření personálních kapacit na menších poštách, které by byly případně využity na velkých pobočkách. Nové nastavení umožní i snazší zvládnutí vánočních provozů a výpadku velkých skupin pracovníků bez nutnosti čerpat další personální náklady, popisuje tiskový mluvčí ČP Matyáš Vitík

Prodloužení i zkracování

V pondělí a středu, tedy v úřední dny, budou přepážky otevřeny až do 18 hodin. Zároveň však začnou až od 10 hodin, zatímco v úterý, ve čtvrtek a pátek se dveře pošt otevřou už v 8 hodin. Na některých pobočkách, které mají otevřeno i v sobotu, došlo k prodloužení otevírací doby z 10 do 12 hodin.

Změněná otevírací doba některých poboček České pošty
Den Otevírací doba
Pondělí 10:00 – 12:00
13:00 – 18:00
Úterý 8:00 – 12:00
13:00 – 16:00
Středa 10:00 – 12:00
13:00 – 18:00
Čtvrtek 8:00 – 12:00
13:00 – 16:00
Pátek 8:00 – 12:00
13:00 – 16:00

Města byla informována

Jak serveru Podnikatel.cz potvrdily oslovené městské úřady, Česká pošta jim poslala oznámení o plánovaných změnách. Dostali jsme zprávu s prosbou, abychom prostřednictvím našich zdrojů informovali občany Hustopečí. Info šlo na městský web, Facebook, Instagram, „smyčku“ hustopečské televize, vyjde také příští týden v pravidelném měsíčníku (Hustopečské listy), vyjmenovává Hana Potměšilová, starostka obce Hustopeče. Města a obce tak změny zaznamenaly a zatím si myslí, že se jedná pro občany o dobrý krok. Jak podotýká Lenka Hanusková, referent Obecního úřadu Dětmarovice, podrobnosti ukáže až čas.

Jde o změnu k lepšímu?

Například v obci Povrly jsou se změnami spokojeni. Pro některé občany obce byla otvírací doba krátká, doplňuje matrikářka Dana Vlčková. Podobně jsou na tom i ve Vizovicích – podle starostky Silvie Dolanské je pro potřeby občanů změněná otevírací doba lepší než ta stávající. Lenka Hanusková ke změnám podotýká, že ve dnech, kdy je otevírací doba od 10 hodin, bude mít úřad zpracovanou poštu později a k referentům se práce dostane až v odpoledních hodinách.

V Hustopečích okamžitě po zveřejnění zprávy na Facebooku odstartovala živá diskuze, ze které vyplynulo, že pracující občané přijali změnu vesměs negativně. Podle Hany Potměšilové mají správné argumenty: i další instituce a úřady mají úřední hodiny prodloužené v pondělí a ve středu, nemohou proto na poště nic vyřídit, protože to nepůjde ani v polední pauze. Dál špatně hodnotili otevírání tak důležité instituce v 10 hodin. Naopak kladně hodnotí sobotní prodloužení pracovní doby – kdo přijíždí např. z internátu až v sobotu, často do 10 hodin nestihl vyzvednout zásilku, popisuje.

Podobné diskuze se objevily také přímo u příspěvku na facebookovém profilu České pošty. Já jsem zvědavá, kdo mně na vesnici bude chodit do 18 00 hodin na poštu, když zavírám teď v 16.30 a poslední hodinu ani noha, zamýšlí se Lucia.  Alan zase píše: Na druhou stranu, když může být supermarket od 7 do 21, tak by i pošta mohla mít déle otevřeno, prostě se musí přizpůsobit zákazníkům, ne zákazníci poště. Ať otevírají klidně až v osm, důchody nikomu neutečou.

Souhlasíte se změnou otevírací doby u České pošty?

Většině diskutujících jde o to, že v dnešní době pracují lidé do večerních hodin, což může být problém. Pracuji od 8–16 hodin. Když mně dojde upozornění o uložení balíku ve středu, vyzvednu si ho až v pondělí? ptá se Honza. Ne nutně na všech pobočkách se navíc jednalo o prodlužování. Jak popisuje Ladislava, na jejich sídlišti byla pošta otevřená každý den do 18 hodin, mezi 16. a 17. hodinou byla vždy plná k prasknutí. Tak to teď vylepšili a do 18.00 hodiny bude jen v pondělí a ve středu. Super nápad, doplňuje. 

Podívejte se do galerie na další komentáře:

Jak to mají lidé daleko?

Starostka Hustopečí serveru Podnikatel.cz sdělila, že jejich občané byli v oběžníku odkázáni na pobočku České počty v bývalém okresním městě, tedy Břeclavi, vzdáleném od jejich města 27 kilometrů. Téměř dvacet kilometrů (15 km a 17 km) to mají občané Vizovic do déle otevřených poboček do Zlína nebo Vsetína. Lépe jsou na tom pak v Povrlech, kde se jedná o 5 kilometrů, nebo Dětmarovicích – 6 kilometrů. 

Další změny otevírací doby poboček mají nastat v říjnu. Ke změně otevírací doby nedojde u jednopřepážkových poštovních poboček ve venkovské síti, pošt s nepřetržitým provozem a na pobočkách sídlících v obchodních centrech. V obcích nad 20 tisíc obyvatel bude fungovat vždy jedna hlavní pošta, jejíž současný rozsah otevíracích hodin pro veřejnost zůstane zachován, dodává závěrem Matyáš Vitík. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).