Hlavní navigace

Čeští mlékaři se pustili do bitvy o eidam

8. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česko se připojilo k zemím, které chtějí zabránit Nizozemcům v získání ochranné známky pro dva jejich nejproslulejší sýry, holandský eidam a goudu. Kromě Čechů protestují ještě Německo, Rakousko, Slovensko a Itálie.

Čeští politici a výrobci tak hájí další výrobu eidamu v Česku. Eidam je nejrozšířenější druh sýra, který se u nás vyrábí. Vzhledem k rozšířenosti výrobku goudy a zejména eidamu v Česku jsou na stole námitky i od českých mlékařů, řekl serveru novinky.cz europoslanec Jan Březina s tím, že mají solidní šanci na úspěch.

Pod českými námitkami proti holandské registraci jsou podepsány Potravinářská komora, Českomoravský mlékárenský svaz a největší domácí výrobce eidamu firma Madeta.

Už v roce 1986 unijní soud rozhodl, že eidam je druhové označení, které se používá obecně a nemůže si jej uzurpovat jen jedna země. Nizozemci proto chtějí, aby chráněným zeměpisným označením byly „Holandský Eidam” a „Holandská Gouda”.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).