Hlavní navigace

ČNB naplnila předpoklady, snížila úrokovou sazbu na 1,75 %.

5. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

ČNB dnes podle očekávání opět snížila úrokové sazby, a to o 0,5 %, čímž navrátila sazby se na úroveň roku 2005. V současnosti tak činí základní úroková sazba 1,75 %. Analytici předpokládají, že úroky budou i do budoucna dále klesat. Podnikatelé jsou s dnešním rozhodnutím centrální banky spokojeni.

Česká národní banka v posledních týdnech dělá maximum pro stabilitu jak finančního sektoru, tak i české ekonomiky a lze doufat, že bankovní domy politiku ČNB budou již reflektovat ve svých sazbách zejména u provozních úvěrů. Finanční trh je naprosto zdravý, má dokonce dostatečnou likviditu, pouze zde existuje tzv. „krize důvěry“, domnívá se Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

V tuto chvíli je velmi důležité, aby pokračoval pozitivní trend rozmrazování mezibankovního trhu, z něhož lze čerpat likviditu. Bude-li tento trh fungovat pružněji, může se do jeho cen pozitivně promítnout snížení sazeb ČNB. To by znamenalo po dlouhé době dobrou zprávu pro celou ekonomiku, prohlásil náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Bankéři tak svým rozhodnutím potvrdili odhad analytiků, že úrokové sazby znovu sníží. Hrozba recese se stala pro bankéře důležitější, než případná vyšší inflace, či výkyvy kurzu koruny. Podle nás bude v komentáři kladen důraz na slabost koruny a na slábnoucí ekonomiku, potvrdil Martin LobotkaČeské spořitelny. Koruna v reakci na rozhodnutí centrální banky mírně posílila.

Již dříve někteří ekonomové varovali, že příliš slabá koruna nepřinese českému hospodářství výrazný prospěch, protože vývozci jsou proti výkyvům měny zajištěni na vyšších úrovních. Čtěte seriál Finanční krize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).