Hlavní navigace

Čtěte, co se brzy změní v oblasti penzijního připojištění

7. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.isifa.com
Už jenom tři týdny zbývají těm, kteří by si rádi založili penzijní připojištění ještě podle stávajících podmínek. Připravili jsme přehled, co se poté změní.

Kdo ještě nemá penzijní připojištění a chtěl by si ho zařídit podle současných podmínek, má na to poslední tři týdny. Poté již penzijní připojištění pojede dle nových pravidel. Přinášíme přehled, co všechno se změní a jaký bude mezi oběma systémy rozdíl.

Jak vypadá stávající systém

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Jedna z už schválených části důchodové reformy pozměňuje od 1. prosince systém třetího pilíře, tedy penzijního připojištění. Jestliže chcete penzijní připojištění ještě podle stávajících pravidel, čas na uzavření smlouvy máte do konce listopadu. Současná podoba penzijního připojištění se hodí hlavně pro konzervativní investory. Nyní totiž stát garantuje hospodaření s vloženými penězi. Zákon o penzijním připojištění se státním příspěvkem totiž fondům přikazuje, do jakých instrumentů mohou investovat a v jakém poměru. Smí se využívat pouze investice s minimálním rizikem a pravidla investování podléhají dozoru České národní banky. Žádný rok navíc fondy nemohou prodělat, přinejhorším mohou svým klientům připsat nulové zhodnocení.

Čtěte také: Jak se promění penzijko od roku 2013

Kromě státní garance hospodaření si nyní můžete rovněž sjednat výsluhovou penzi už po 15 letech spoření (výplata poloviny peněz po 15 letech spoření). Abyste v současnosti dostali státní příspěvek, musíte každý měsíc spořit minimálně 100 korun. Pokud budete spořit právě stovku, přidá vám stát navíc 50 korun. Maximální stávající výše příspěvku činí 150 korun a dostávají ji klienti, kteří spoří 500 korun a více. 

Výše státního příspěvku v současnosti
Výše příspěvku účastníka v Kč Výše státního příspěvku v Kč
100 až 199 50 + 40 % z částky nad 100 Kč
200 až 299 90 + 30 % z částky nad 200 Kč
300 až 399 120 + 20 % z částky nad 300 Kč
400 až 499 140 + 10 % z částky nad 400 Kč
500 a více 150 Kč

Příspěvky na penzijní připojištění, které si poplatník hradí, lze rovněž odečíst od základu daně z příjmů. Maximální částka, o kterou lze snížit základ daně, činí 12 000 korun. Jak uvádí § 15 zákona o daních z příjmů, částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období sníženému o 6 000 Kč. Pokud tedy ročně spoříte 18 000 korun (či více), můžete si právě 12 000 korun odečíst od základu daně.

Čtěte také: Zrušení penzijního připojištění vás může přijít na desetitisíce korun

Nový systém doplňkového penzijního spoření

 Kdo uzavře smlouvu o penzijním připojištění se státním příspěvkem po prvním prosinci, změní se pro něj především následující věci. Fondy již nebudou muset každý rok zhodnocovat vklady svých klientů a uvolní se jim také ruce, co se týče možností investování. Tím se zvyšuje potenciální výnos, ale rovněž i potenciální riziko. Na konci spoření tak můžete dostat méně prostředků, než kolik jste do systému vložili.

Sjednejte si penzijní připojištění s Garantovanou penzí

GarantovanáPenze.cz přináší nabídky všech devíti penzijních fondů působících na českém trhu. Ke každému fondu je k dispozici komentář nezávislého odborníka, kterým je Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz.  Sjednáte-li si penzijní připojištění prostřednictvím GarantovanáPenze.cz, získáte bonus 500 Kč. Bonus je pro každého. Automaticky a bez hvězdiček.

Toto je P.R. sdělení

Od prosince též končí možnost sjednat si výsluhovou penzi po 15 letech. Abyste v rámci nového systému doplňkového penzijního spoření dostali státní příspěvek, bude muset spořit minimálně 300 korun. Za tuto částku pak dostanete od státu 90 korun. Maximální výše měsíčního příspěvku činí 230 korun a dostanete ji, pokud spoříte 1000 korun a více.

Výše příspěvku od 1. ledna 2013
Výše příspěvku účastníka v Kč Výše státního příspěvku v Kč
300 až 999
90 + 20 % z částky nad 300 Kč
1000 a více 230 Kč

Změní se rovněž částka, kterou bude třeba spořit, abyste si mohli základ daně snížit o 12 000 korun. Nově totiž § 15 zákona o daních z příjmů bude znít: Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst příspěvek v celkovém úhrnu nejvýše 12 000 Kč zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijním fondem nebo penzijní společností; částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období sníženému o 12 000 Kč. Ročně tedy budete muset spořit 24 000 korun.

Rozdíly stávajícího a nového systému

Smlouvy uzavřené Do 30. 11. 2012 Od 1. 12. 2012
Garance návratnosti vkladu ANO NE
Možnost výsluhové penze ANO NE
Možnost předčasného ukončení smlouvy  po 12 měsících spoření po 24 měsících spoření
Fond může investovat do rizikovějších instrumentů NE ANO
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).