Hlavní navigace

Další vlna podvodných faktur od společnosti Český telefonní seznam. Nic neplaťte

13. 1. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čeští podnikatelé dostávají v těchto dnech dopis od společnosti Český telefonní seznam. Dopis se tváří jako faktura. Rovnou ho vyhoďte, radí právníci.

Společnost Český telefonní seznam, s.r.o. rozesílá v těchto dnech firmám a podnikatelům dopis. Ten se tváří jako faktura, jenže pokud by firma uvedenou částku uhradila, uzavřela by se společností Český telefonní seznam smlouvu o poskytování služeb. Právníci důrazně varují: Nic neplaťte a dopis rovnou vyhoďte do koše. 

Nový občanský zákoník nahrává nekalým praktikám

Takto vypadá web společnosti Český telefonní seznam, s.r.o.

Český telefonní seznam, s.r.o. se ve svých dopisech ohání odkazem na nový občanský zákoník. Jak zjistil server Podnikatel.cz v rámci Databáze respondentů, dopisy odcházejí na firmy a fyzické podnikatele, přičemž částka, která je uvedena v dopise se různí a navíc datum její splatnosti je k 31.12.2014. Dostali jsme fakturu od Českého telefonního seznamu ve společnosti, kde pracuji, a na částku 3300 Kč, potvrdila Pavlína K. Dopis dorazil s částkou na 2013 Kč včetně DPH, uvedl Vlastislav Š. 

Součástí dopisu je i neznámý čárový kód uvedený na konci dopisu, pod nímž je drobným písmem vysvětleno, co se za dopisem připomínající fakturu vlastně skrývá: 

Tato listina je obchodní nabídkou adresovanou výlučně podnikatelům (§ 1732 OZ č. 89/2012 Sb.). Platba je dobrovolná a je projevem akceptace nabídky k uzavření smlouvy o obchodních podmínek na rubu této listiny. Tato listina není daňovým dokladem. 

Český telefonní seznam, s.r.o. tak v novém občanském zákoníku našel skulinu, pomocí níž může legálně získávat od těch podnikatelů, kteří na nabídku naletí, pravidelnou finanční sumu. Zaplacením uvedené částky totiž uzavírají smlouvu na 12 měsíců, která se automaticky prodlužuje vždy o dalších 12 měsíců, a na částku, která je uvedena v dopise. Smlouvu mohou podnikatelé vypovědět pouze 30 dnů před uplynutím 12měsíční lhůty. 

Podnikatele zákony příliš nechrání

Společnost zřejmě záměrně cílí na podnikatele. Ti se totiž u podobných nabídek nemohou bránit stejně jako spotřebitelé. Bohužel nový občanský zákoník podobným nekalým praktikám nahrává, varuje Aleš Linhart, partner advokátní kanceláře Taylor Wessing. Jak navíc upozorňují právníci, z morálního hlediska sice jde o nekalé praktiky, právně je však vše v pořádku.

Zajímavostí je, že ač se společnost tváří jako česká, stojí za ní fyzické osoby z Maďarska. Jak si lze ověřit v Rejstříku firem na Podnikatel.cz, jednatelem je Guyla Erich Katona a 100% vlastníkem Attila Levente Herceg, oba z Maďarské republiky. 

Že se jedná o společnost, která je řízena ze zahraničí, serveru Podnikatel.cz potvrdila i operátorka Centra péče o zákazníka: My jsme najatí přes agenturu a máme lidem říkat, že to není faktura, ale pouze obchodní nabídka a že si mají dopis otočit na druhou stranu. Lidé sem volají velmi často a ptají se, co to je za fakturu. Ty dopisy odcházejí ze zahraničí, my operátoři s tím nemáme nic společného, vysvětlila nám jedna z operátorek. 

Dopisy tvářící se jako faktury od společnosti Český telefonní seznam nejsou na českém trhu žádnou novinkou. Česká obchodní inspekce jí již dříve udělila za nekalé praktiky pokutu ve výši 100 tisíc korun. Případ se týkal osoby, která v době obeslání dopisu nebyla v postavení podnikatele. V současné době již společnosti žádnou pokutu vyměřit nemůžeme, protože hájíme práva spotřebitelů, řekl serveru Podnikatel.cz Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce. A to je právě kámen úrazu, zatímco dříve se Český telefonní seznam zaměřoval na spotřebitele, dnes cílí na podnikatele. Dotčeným podnikatelům doporučujeme obrátit se na Policii ČR, radí Fröhlich. Ten zároveň potvrdil, že první vlna dopisů cílená na podnikatele odešla již v loňském srpnu. 

Zaplatili jste? Do 10 dnů máte právo odstoupit

Pokud jste však částku již zaplatili, máte dle Obchodních podmínek uvedených na druhé straně dopisu právo na odstoupení do 10 dnů, oslovení právníci však doporučují, abyste postupovali přesně dle uvedených podmínek a v lepším případě za právní asistence.

Náhled faktury (pro zvětšení klikněte na obrázek)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).