Hlavní navigace

Jak na daň z nemovitých věcí v roce 2024? Přiznání musí podat více poplatníků

8. 1. 2024
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Deposit.com, podle licence: Rights Managed
Přiznání k dani z nemovitých věcí je nutné podat do konce ledna. Kromě těch, kteří koupili nemovitost, musí letos podat přiznání nově i další poplatníci.

Konsolidační balíček totiž přinesl kromě zvýšení daně z nemovitých věcí i další úpravy. Mimo jiné právě to, že přiznání musí letos podat i další poplatníci.

Co se dozvíte v článku
  1. Sazby daně letos vzrostly na 1,8násobek
  2. Kdo podává přiznání
  3. Kdo přiznání podávat nemusí
  4. Dokdy přiznání podat
  5. Jak na elektronické podání
  6. Lhůty pro platbu daně
  7. Daň lze zaplatit přes SIPO
  8. Informace o platbě si můžete nechat poslat e-mailem
  9. Někde se měnily i koeficienty

Sazby daně letos vzrostly na 1,8násobek

Původně sice vládní koalice chtěla zavést státní koeficient k dani z nemovitých věcí, jehož výnos by zůstal státu, nakonec ale v rámci konsolidačního balíčku došlo ke zvýšení sazeb v průměru na 1,8násobek a výnos z daně zůstal obcím. 

Další novinkou je, že obce mohou nově stanovit místní koeficient nižší než 1 (nejméně půjde 0,5, maximální hodnota zůstane 5 s tím, že lze koeficient nastavit na jedno desetinné místo) a tím občanům daň snížit. 

Nově se zavedl i tzv. inflační koeficient. Tímto krokem se má předejít situaci, kdy uvalovaná daň v průběhu času reálně klesá. Inflační koeficient se vypočítává jako podíl bazického úhrnného indexu k měsíci květnu roku předcházejícímu zdaňovacímu období a základu 100, přičemž se tento výsledek zaokrouhlí na jedno desetinné číslo směrem dolů. Referenčním měsícem pro určení inflačního koeficientu pro následující zdaňovací období je tedy vždy měsíc květen. Pro rok 2024 je na úrovni 1 a reálně se tak uplatní až v příštím roce.

Komu nakonec vzroste daň z nemovitostí více, než bylo původně navrhováno? Přečtěte si také:

Komu nakonec vzroste daň z nemovitostí více, než bylo původně navrhováno?

Kdo podává přiznání

Přiznání k dani z nemovitých věcí podávají poplatníci, u nichž se změnily okolnosti rozhodné pro stanovení daně. Jde především o poplatníky, kteří v roce 2023 nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku. Přiznání musí podat i ti, kteří loni k přiznané nemovité věci provedli přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali, pokud na základě těchto změn současně došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku, případně zvýšení nadzemních podlaží a podobně. Změnou rozhodnou pro stanovení daně je rovněž změna výměry parcely na základě obnovy katastrálního operátu.

Poplatníci, kteří nějakou nemovitost darovali, prodali nebo jinak pozbyli, nemusí v některých případech podat přímo daňové přiznání a stačí, když finančnímu úřadu ohlásí změnu ve vlastnictví nemovitosti formou písemného oznámení. Toto ale platí jen pro poplatníky, kteří už v daném kraji žádnou nemovitou věc nemají. Pokud někomu v daném kraji ještě nějaká další nemovitá věc zbyla, musí podat dílčí daňové přiznání.

skoleni_15_4

Letos navíc musí podat přiznání i další poplatníci. Jak upozornila finanční správa, jde o těchto 10 situací.

1) Stavební pozemek

Kdo získal stavební povolení nebo už staví budovu na pozemku, kde již stojí jiná budova, musí podat přiznání a pozemek v rozsahu budoucí stavby zdanit vyšší sazbou pro stavební pozemky. Nově totiž již nehraje roli, zda na stejném pozemku stojí jiná budova.

2) Zpevněná plocha

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).