Hlavní navigace

E-Government: Datové (poštovní) schránky pro každou firmu

6. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda chce v rámci projektu e-Government zřídit pro každého občana a zároveň firmu tzv. datové schránky, kam se budou doručovat zásilky od soudů a úřadů. Zaveden by měl být také komplexní registr. Ale o jeho technické způsobilosti podnikatelé pochybují.

Elektronická komunikace ve veřejné správě je stále v plenkách, i když některé z úřadů již tento způsob komunikace podporují. Aby stát občanům a firmám komunikaci s úřady ulehčil, připravuje projekt e-Government, který by měl zároveň zamezit byrokracii, o čem jsme informovali již v první části tohoto tématu.

Aby se celý projekt spustil, je potřeba nejdříve schválit zákon o e-Governmentu. Ten již předložilo ministerstvo vnitra a v současnosti je v připomínkovém řízení. Pokud projde celou schvalovací procedurou, měl by nabýt účinnosti 1.1.2009.

Projekt e-Government má přinést koncepci a koordinovaný přístup

„Jde nám o transformaci vnitřních a vnějších vztahů veřejné správy pomocí informačních a komunikačních technologií s cílem optimalizovat interní procesy,” uvedl k zákonu pro business server Podnikatel.cz Vladimír Řepka z ministerstva vnitra. Cílem je rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti. Důležitým prvkem zákona je uznání elektronických dokumentů jako rovnocenných s papírovými a zajištění jejich bezpečnosti.

Dle návrhu zákona by se také měly pro každého občana a firmu vytvořit datové schránky. „Jednalo by se o jakési elektronické P.O.Boxy, kam se budou doručovat zásilky od soudů a úřadů,” vysvětlil Vladimír Řepka. Zákon vítají i podnikatelské organizace. „AMSP ČR projekt e-Governmentu jednoznačně vítá, neboť řeší problémy související s nadměrnou administrativou, která zatěžuje především malé firmy a živnostníky,” uvedla pro business server Podnikatel.cz Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Centrální registry jsou už na cestě

V rámci příprav na e-Government zpracovává ministerstvo vnitra návrh zákona o registrech, který by umožnil sdílení dat mezi všemi úřady a vytvořil by centrální registry. Jednalo by se o registr obyvatel, osob, územní identifikace, adres, nemovitostí a práv a povinností.

Jisté pochybnosti panují kvůli technické náročnosti projektu. „Systém se určitě bude ze začátku potýkat s chybami,” obává se Bedřich Danda, předseda Sdružení živnostníků a podnikatelů ČR. Ministerstvo vnitra ale věří v bezproblémovost projektu. Na spravování komunikační infrastruktury si najalo tři poskytovatele služeb, čímž zavedlo konkurenci, od které si slibuje rychlé vyřešení všech případných komplikací.

Daně x

Přehled již současné elektronické komunikace

Elektronická komunikace s některými úřady již prakticky funguje. Další úřady se do projektu budou také postupně zapracovávat, jakmile jim to zákony a technické možnosti dovolí.

Komunikovat elektronicky lze s těmito úřady:
Název úřadu
Česká správa sociálního zabezpečení
Ministerstvo dopravy
Ministerstvo financí
Krajský úřad Středočeského kraje
Generální ředitelství cel
Ministerstvo životního prostředí

Reklama

ŠKOLENÍ: Elektronická komunikace s úřady a datové schránky

Datové schránky - logotyp větší

Školení je určeno běžným uživatelům datových schránek z řad podnikajících i nepodnikajících fyzických osob, ale také právnických osob, které budou datovou schránku používat bez zřízení spisové služby. Dozvíte se, co je datová schránka, komu je určena povinně a kdo si ji může aktivovat dobrovolně. Ukážeme si, jak datovou schránku zpřístupnit, zasílat jejím prostřednictvím dokumenty a jak komunikovat s orgány veřejné moci.

Proč kurz absolovat?
Před samotnou aktivací datové schránky se seznámíte s její obsluhou, naučíte se přijímat a ukládat dokumenty, včetně jejich konverze do listinné podoby. Zjistíte, že používání schránky není vůbec složité a její zřízení může uživateli ušetřit spoustu času. Na školení bude hostovat odborník, který prozradí více o použité technologii a dalších technologických možnostech a výhodách elektronické komunikace. Registrovat ihned

Aktuální cena: 1 245 Kč bez DPH

Tlačítko: Registrovat

Komunikujete s úřady elektronicky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).