Hlavní navigace

EET je odsunuta, ale co její poskytovatelé? Čekají je krušné časy?

17. 6. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Elektronická evidence tržeb je pro všechny vlny odložena do konce tohoto roku. Jak na to reagují poskytovatelé EET systémů? Mají na čem pracovat?

Návrh na odložení EET schválila Poslanecká sněmovna ve středu 6. května 2020. Jak subjekty, které spadaly do prvních dvou vln, tedy velkoobchod, maloobchod, stravování a ubytování, tak subjekty, které měly původně začít evidovat 1. května, začnou evidovat své tržby až 1. ledna 2021.

Pozastavení EET je pochopitelné

Firmu Dotykačka odsun EET nepřekvapil ani nijak speciálně nepoškodil. Je pro ně vzhledem k pandemii pochopitelný. Sice teď máme několik desítek milionů korun „uzamčených“ ve skladových zásobách, ale v zásadě jde jen o to, že je prodáme v jiném termínu, dodává Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka. Jak serveru Podnikatel.cz potvrdil David Obhlídal, CEO a jednatel KASA FIK, ani pro ně se nic nemění a prodávají pokladny průběžně dál. Podobné odsuny se dějí už poněkolikáté od roku 2017. Doba není lehká pro nikoho a my jsme zvyklí si na problémy nestěžovat, ale řešit je. Jsme především lidé, pak až podnikatelé. A z tohoto úhlu pohledu je pro nás zdraví naše a ostatních lidí důležitější než zisk, zdůrazňuje v úvodu provozní ředitel společnosti KASAmax Martin Laštovica.

Ve společnosti Consulta Bürotechnik pozastavení EET vnímají jako diskutabilní a spíše symbolické gesto. Podle jejich jednatele Michala Kalendy by pozastavení EET a odklad 3. a 4. vlny EET neměl být zaměňován s plošnou pomocí živnostníkům. Naprostá většina živnostníků, na které se vztahovaly předchozí vlny EET, už dávno mají účetní a pokladní systémy vyřešené a plně integrované, vzhledem k zachování daňové povinnosti je tedy stejně není možné nijak vypnout. V pozastavení 3. a 4. vlny EET určitou logiku vidí, protože na drobné živnostníky dopadla složitá situace a prát se během ní ještě se zaváděním nových systémů by mohlo být složité. 

O pozastavení EET jsme psali zde: EET se stopne pro všechny podnikatele do konce roku 2020

Na EET pokladní systémy nestojí

Michal Kalenda si ohledně této situace spojené s odsunem EET myslí, že se na skupinu dodavatelů EET zcela zapomnělo. Nikdo neřeší, že dodavatelé mají zboží za miliony korun na skladech, které stárne a tím ztrácí na hodnotě. Samozřejmě vláda nemůže za koronavir, ale myslím, že by neměla zapomínat na ty, kteří uvádí jejich zákony do praxe, což rozhodně dodavatelé EET pokladen jsou, popisuje.

Je velmi pravděpodobné, že delší odsun EET neustojí hráči, kteří se výhradně na EET specializují. Naopak například KASAmax má tu výhodu, že byznys budovali dlouhé roky a nevznikli primárně kvůli EET. Jsme firma, která se pokladním systémům věnuje více než 15 let. Známe svoje zákazníky, jejich potřeby, dokážeme jim pomoct i v této době, doplňuje Martin Laštovica. Podobně jsou na tom i tvůrci Dotykačky, které by teoreticky nepoškodilo ani to, kdyby se EET úplně zrušila. Přínos Dotykačky je totiž někde jinde a EET je jen jedna z mnoha funkcí, kterou nabízí. Především zjednodušujeme podnikání a digitalizujeme procesy ve firmách, což se děje a bude dít bez ohledu na EET. Náš růst tak maximálně nebude tak skokový, podotýká Petr Menclík.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Také pokladny MARKEETA kromě vyřešení povinnosti k EET zejména pomáhají podnikatelům v řízení provozu díky přehledům o prodejích, maržích a stavu skladu. Tyto přínosy uživatelé MARKEETY oceňují a případný odsun EET nemá na používání pokladen MARKEETA prakticky žádný vliv, říká Hynek Pášma ze Smart software. EKONOM účtenka je jedním z projektů firmy Elisoft, který je přímo závislý na EET. Dá se na tom dále stavět a vyvinout něco trochu jiného, pro jiné spektrum podnikatelů, doplňuje Ondřej Polách ze společnosti Elisoft.

Poskytovatelé rozhodně nezahálí

Podle Hynka Pášmy se trh postupně konsoliduje a ti dodavatelé, kteří chtěli vlny EET využít jen k rychlému zisku, postupně mizí. Naopak silné stabilní značky postavené na průběžně hrazeném poplatku za provoz, jako jsou například ty z holdingu Solitea, jsou zárukou dlouhodobé stability. Proto se v současné době můžeme věnovat vylepšování a změnám v systému, jako je portál Vyzvednisi.cz nebo poskytnutí aktuálně velmi žádaného platebního terminálu s pokladnou MARKEETA díky projektu MPO Česko platí kartou, dodává. Bezplatná objednávková platforma Vyzvednisi.cz se osvědčila, takže nyní ji dál rozvíjí a přidávají další funkcionality. 

O úlevách spojených s EET a další pomoci provozovatelům jsme psali v článku Musí podnikatelé platit za EET pokladny, když nyní nepodnikají? Jak kdo

S novinkou, kterou vyvinuli v reakci na současnou situaci, přišli také v KasaMAX. Jedná se o speciální aplikace pro sportovce, trenéry, sportoviště a sportovní subjekty. Ti budou nebo už mají povinnost elektronické evidence tržeb, navíc na ně také výrazně negativně dopadá tzv. koronakrize. My jim chceme novou aplikací „KASAmax na startu“ pomoct v jejich každodenní činnosti, a to nad rámec EET. Zároveň přispíváme 25 procenty z ceny této aplikace na podporu sportu dětí a talentované mládeže, dodává Martin Laštovica. Ve firmě KASA FIK pracují průběžně na vylepšení pokladních funkcí. Zejména se soustředíme na bezhotovostní objednávkové terminály tzv kiosky, vyvolávací systémy a rozšíření dalších platebních terminálů, vyjmenovává David Obhlídal.

V Consulta Bürotechnik se rozhodli na současnou situaci podívat pozitivně – neztrácí čas a stále pracují na vylepšování jejich produktů. Doplňují například nové funkce do jejich novinky Conto mobile v podobě malé přenosné pokladny, tvoří různé varianty jejich softwaru, připojují periferie, jakou jsou pokladní a platební terminály. Komunikujeme se živnostníky, inspirujeme se nejnovějšími potřebami a vše, co se dozvídáme, implementujeme do našich zařízení, aby byla maximálně pohodlná a praktická pro účel, který mají splňovat – a to je pohodlné a maximálně snadné účtování, vysvětluje Michal Kalenda.

Dobrovolná evidence tržeb

Pokud podnikatelé spadající do třetí a čtvrté vlny EET, mají vše potřebné pro evidenci tržeb a chtějí své tržby evidovat, mohou tak dobrovolně učinit. V Dotykačce několik takových klientů mají, ale jsou to vyloženě ojedinělé případy. Podnikatele ze třetí a čtvrté vlny skutečně neměli motivaci začít evidovat. Zajímavé je ale sledovat podnikatele z první a druhé vlny. Ti naopak mohli přestat evidovat a překvapilo nás, jak vysoké procento dál v evidenci pokračuje. Alespoň část svých tržeb eviduje 57 % našich zákazníků. Zjevně to pro ně není žádný problém, podotýká Petr Menclík. 

Připomeňte si, jak vybrat pokladní systém. Volte podle oboru, funkcí i výdajů

Také většina stávajících uživatelů MARKEETY z první a druhé vlny si ponechala EET nastavené a tak dál dobrovolně odesílají tržby do systému EET. Noví zákazníci si pořizují naše pokladny zejména z důvodu nutnosti mít přehled nad svým podnikáním (a to zejména v dnešní době, kdy ekonomika míří do recese) a jejich motivací tak není primárně EET, říká Hynek Pášma. V Elisoftu byli dobrovolníci z řad testovacích uživatelů. Běžní to nechávají na poslední chvíli a třeba ještě doufají v úplné zrušení, sdílí své zkušenosti Ondřej Polách.

Dobrovolně evidující zákazníky má také KASAmax – nejedná se o žádnou masovou záležitost, ale první podnikatelé, kteří chtějí být připraveni, se už hlásí. A je to právě i proto, že se nejedná o žádnou komplikaci nebo obrovský výdaj. Vlastně není důvod, proč čekat až na moment, kdy vám slehne štědrovečerní kapr a na přípravu k EET zbude pár dnů, ve kterých se toho navíc už moc nevyřeší, dodává Martin Laštovica.

Kdy tedy začít řešit EET?

Podle Michala Kalendy si živnostníci málo uvědomují, že EET stejně přijde a v tomto ohledu se chovají trošku jako nezodpovědní školáci. Ti, kteří se nestihli včas naučit na zkoušku, ale když zásahem vyšší moci ten čas navíc získají, tak zase vše odsunou do nedohledna a v prosinci budou stejně nepřipraveni, jako by byli teď – v květnu. Pozastavení EET je určitá šance, ale jak ji živnostníci využijí, je na nich, dodává. Doporučuje tedy podnikatelům nenechávat nákup pokladen na poslední chvíli. Nyní mohou dostat u prodejců vynikající ceny a získat nástroj, který jim opravdu pomůže v podnikání.

Hynek Pášma uvádí jako možnost pořídit si pokladnu během prázdnin, kdy se ji podnikatelé v klidu mohou naučit používat s tím, že jim přinese mnoho zajímavých a důležitých informací o provozu již před startem EET.
Navíc není nutné tržby odesílat, do systému EET lze pokladnu připojit až
od 1. 1. 2021,
doplňuje. 

V prosinci budou mít všichni úplně jiné starosti než řešit EET. Martin Laštovica radí proto podnikatelům začít řešit EET nejlépe hned. Nejde o nic složitého ani nákladného a jediný problém podle něj může nastat, když otázku EET začnou ti, kterých se týká, řešit až někdy o Vánocích. Je třeba myslet na to, že testování pokladny i vyřízení veškerých formalit vyžaduje nějaký čas a provozovatelé budou před koncem roku úplně zahlcení, což oproti normálu ještě umocní Vánoce a Silvestr, uzavírá Petr Menclík.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).