Hlavní navigace

Elektronická evidence tržeb se dotkne více než půl milionu podnikatelů

14. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Elektronická evidence tržeb, kterou chystá ministerstvo financí, se doktkne přes půl milionu podnikatelů. Andrej Babiš už navíc připouští možné zpoždění o rok.

Elektronická evidence tržeb, kterou připravuje ministerstvo financí, se podle jeho odhadů dotkne více než půl milionu podnikatelských subjektů. Přestože ministerští úředníci stále předpokládají, že systém spustí od roku 2016, ministr Andrej Babiš už ale připouští, že může dojít k odkladu. 

Čtěte také: Chystejte elektronickou evidenci tržeb už dnes, nebo to bude fiasko

Zákon se dotkne půl milionu podnikatelů

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Elektronická evidence tržeb se dotkne půl milionu podnikatelů.

Ministerstvo financí finišuje přípravy nového zákona o elektronické evidenci tržeb. Jak uvedlo ministerstvo serveru Podnikatel.cz, zákon je před dokončením a brzy by měl být poslán do vnitřního připomínkového řízení. Ministerstvo dále dodalo, že odhaduje, že do systému bude zapojeno více než půl milionu podnikatelských subjektů. Konkrétní a zcela přesné číslo nelze stanovit. Připravovaný zákon totiž stanoví okruh subjektů podléhající tomuto systému na základě obecných kritérií. Podnikatelské subjekty, které tato kritéria naplní, se následně budou muset do systému registrovat. Záleží tedy například na tom, kolik subjektů bude po spuštění systému přijímat platby v hotovosti, vysvětlila Michaela Tesařová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Zároveň ministerští úředníci stále věří, že elektronická evidence tržeb se spustí již od roku 2016. Oproti tomu samotný ministr Andrej Babiš před 14 dny v televizi připustil, že nejspíše dojde k zpoždění. Bohužel stát funguje strašně pomalu a je hrozně byrokratický, takže pokud změníme ty zákony v čase, tak by se nám to mohlo povést od roku 2017, uvedl Babiš v Událostech na ČT.

Čtěte také: Jak by měla vypadat elektronická evidence tržeb? Známe představy ministerstva

Systém by měl nabíhat ve vlnách

Už dříve ministerstvo uvedlo, že náběh systému elektronické evidence tržeb bude postupný. Na začátku by měl platit pro podnikatele ve stravovacích a ubytovacích službách. O tři měsíce později by se zapojili obchodníci a od poloviny roku pak všichni ostatní, kteří přijímají v rámci své činnosti hotovost.

Čtěte více: Elektronická evidence tržeb padne jako první na hoteliéry a hostinské

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).