Hlavní navigace

EET se odkládá až na rok 2023, schválili poslanci

21. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V rámci úlev podnikatelům, které mají pomoci překonat nelehké období spojené s celou řadou omezení a opatření, se opět odsune EET, a to až na rok 2023.

V tuto chvíli je elektronická evidence odsunuta do konce letošního roku, tedy 2020. Poslanecká sněmovna dnes schválila vládní návrh na odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Vyslyšela tak podnikatele a asociace, které je zastupují. V minulém týdnu totiž vyslali apel, aby se právě EET odložila.

Podnikatelé, kteří budou chtít své tržby elektronicky evidovat dobrovolně, tak budou moci činit i nadále. Ministerstvo financí k tomuto kroku přistoupilo na základě zhodnocení nejaktuálnější zdravotní situace, výhledu ekonomického vývoje a po dnešní konzultaci se všemi podnikatelskými svazy, asociacemi a komorami.

Hlavním cílem elektronické evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání. Zjednodušeně řečeno, pokud vám zatéká do podkroví, nebudete zastřihávat anglický trávník. Až střechu opravíte, můžete se zase pustit do zahrady, vysvětluje své rozhodnutí ministryně financí Alena Schillerová.

Brand24

Návrh zákona nyní zamíří do Senátu, kde se ale nedá očekávat, že by nedošlo k jeho schválení. Následně jej ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Další úlevy pro podnikatele

Ministerstvo připravilo další liberální balíček, který odloží daňové povinnosti těm podnikatelům, jejich činnost byla bezprostředně omezena vládním nařízením. Podnikatelé, jejichž převažující činnost spadá do některého z oborů, na které explicitně míří vládní zákazy, mají nově odloženy všechny úhrady DPH, daní z příjmů a silniční daně, k jejichž splatnosti došlo v období nouzového stavu. Aby k odkladu došlo, musí finanční správě zaslat oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ministryně financí, a to i emailem.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).