Hlavní navigace

exPRESS: Novelizace silniční daně nazeleno

13. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda chce motivovat podnikatele k inovaci vozového parku, připravila pro ně novelizaci zákona o silniční dani, která počítá s nižší daní. Bude tak zřejmě kompenzovat navýšení sazeb povinného ručení. Kvůli reformě se sazby možná zvýší. A zvyšuje se i počet podnikatelů, jen letos vzniklo 20 tis. nových „eseróček”.

Počínaje dneškem připravila pro vás redakce business serveru Podnikatel.cz pravidelný souhrn důležitých událostí za tento týden, které by vám neměly uniknout.

pondělí, 8. října

Auta šetrnější k přírodě by mohla platit nižší silniční daň

Ministerstvo financí připravilo pro podnikatele novelou zákona o silniční dani motivaci k nákupu aut, která jsou šetrnější k životnímu prostředí. Cílem této novely je snížení daně právě u těchto vozidel. Navrhovaná změna by měla snížit také administrativní náročnost výběru daně.

Inflace zrychlila

Oproti srpnu se v minulém měsíci dostala k hranici 2,8 %. Důvodem byly především sezónní vlivy.

Parkování v Praze bude dražší

Placené stání na Praze 1 a 2 bude platné již od listopadu. Podnikatelé zaplatí za 1. automobil sníženou sazbu 12 tis. Kč, za každé další vozidlo ale už 36 tis. Kč.

SkyEurope se zbavuje dvou letadel

Přesto nízkonákladová společnost popírá jakékoli spekulace o finančních problémech. Do prodeje jdou dvě nová letadla Boeing 737–700NG.


úterý, 9. října

Unie malých a středních podniků upozornila na problémy s čerpáním peněz na regeneraci brownfiedů

Přitom právě na tomto programu se měli podílet soukromí investoři. Ti však zřejmě prostředky na obnovu území postižené a zanedbané předchozí lidskou činností nebudou moci využít. Zasadili se o to zástupci Evropské komise. Podle unie tak hrozí nevyčerpání či neefektivní čerpání dotačních peněz.

Áčka chtějí otevřít autobazar v Rusku

V současné době o tom vyjednává společnost AAA Auto s největším ruským prodejcem aut Rolf Group. Kromě Ruska má společnost zájem expandovat ještě na Ukrajinu, do Srbska, Bulharska a Turecka.

CNN nabízí českým firmám levný reklamní prostor

Půlminutový spot stojí v přepočtu 68 000 Kč. Mezinárodní zpravodajská televizní stanice, která nově otevřela své obchodní zastoupení v Česku, má v hledáčku především velké firmy s mezinárodní působností.

Vítkovice budou dodávat plechy na největší loď světa

Ta by měla být postavena do roku 2010. Investorem výstavby je finská společnost Aker Yards, která plánuje postavit lodě stejného typu dvě. Na výstavbě obou by se měla česká firma Evraz Vítkovice Steel podílet.


středa, 10. října

Česko se může pyšnit počtem podnikatelů

Jejich podíl je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Jen v letošním roce vzniklo 20 tis. nových společností s ručením omezeným. Nejvyšší počet ale tvoří živnostníci, těch je podle odhadu Sdružení podnikatelů a živnostníků na 900 tisíc.

Poštovní služby budou opět dražší

Doporučený dopis bude stát 26 korun, obyčejný pak 10 korun. Poslední zdražení bylo v roce 2005.

Podnikání v pekařství se stává rizikovější

Spotřeba chleba i pečiva u nás obecně stagnuje. Lepšímu obchodu navíc brání i řetězce, které nechtějí pohnout s dodavatelskými cenami, i když cena obilí a provozních nákladů roste.

O uzenářský kabanos usilují Poláci

Ti společně se Slováky požádali Evropskou unii o ochranné známky u některých uzenin. Pokud by ji unie vyhověla, čeští uzenáři by nemohli používat názvy jako spišské páry, lovecký salám nebo špekáčky.


čtvrtek, 11. října

Už za pár dní získají firmy přehled o sazbách povinného ručení

Sazby budou buď vyšší či na srovnatelné úrovni. Závisí to na novele zákona o povinném ručení a také na reformě veřejných financí, která zvýší ceny náhradních dílů a opravárenské služby.

O dělníky nouze nebude

Vláda chce umožnit příliv nové pracovní síly pomocí tzv. zelených karet. Ty umožní zájemcům sjednotit povolení k pobytu i k práci.

Evropská komise si posvítila na přepravení společnosti, podezírá je z kartelu

Vyšetřování přiznala švýcarská společnost Kühne + Nagel. Spolupráci na prověřování oznámila i německá společnost Deutsche Post.

V Bruselu se investoři pod jednou střechou dozvědí vše o České republice

Komunikace s českými institucemi bude tak snazší. V jedné budově budou mít zastoupení agentury CzechTrade, CzechInvest nebo CzechTourism společně s českým velvyslanectvím v Bruselu.


pátek, 12. října

Nový zákon o dani z příjmu upraví slevy na dani

Důvodem je totiž snížení daně z příjmu fyzických osob pro rok 2009 na 12,5 %. Příští rok budou nynější 4 daňová pásma 12, 19, 25 s 32 % nahrazena jednotnou sazbou 15 % a od roku 2009 právě sazbou 12,5 %.

Výše minimální mzdy zůstane na 8000 Kč

Tvrdí to alespoň ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Odborům je ale takový výrok proti srsti. Požadovaly totiž růst minimálně 7%. Podnikatelské svazy toto rozhodnutí naopak přivítaly.

Brand24

Kamióny se kvůli častým nehodám zřejmě dočkají většího omezení jízd

Navrhuje to ministerstvo dopravy, které chce rozšířeným zákazem počet nehod omezit. Omezení by se vztahovalo na větší část víkendu.

Pekaři jednají s řetězci o navýšení cen pečiva

To kromě United Bakeries plánuje i pekařská dvojka na českém trhu společnost Penam. Zdražovat chce také Odkolek nebo Delta pekárny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).