Hlavní navigace

Finanční správa aktualizovala XML strukturu formuláře Kontrolního hlášení DPH

12. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Kontrolní hlášení se plátců DPH bude týkat už od roku 2016. Finanční správa nyní přichází s aktualizovanou podobou XML struktury formulářů.

Technickou strukturu kontrolního hlášení zveřejnila Finanční správa už během července. Avizovala však také, že před zveřejněním formuláře může dojít k drobným změnám a úpravám. Aktualizaci XML struktury formuláře Kontrolního hlášení DPH provedla právě nyní.

Psali jsme dříve: Chystejte vývojáře, je známa technická struktura kontrolního hlášení


Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Kontrolní hlášení, které se bude od nového roku týkat všech plátců daně z přidané hodnoty, bude možné podat pouze elektronicky, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO). Údaje v kontrolním hlášení bude plátce daně uvádět ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Plátci DPH mohou pro podání Kontrolního hlášení využít komfortní formulář, o kterém jsme vás již na serveru Podnikatel.cz informovali. Obsahuje nápovědy, pomůcky k vyplňování, číselníky apod. Toto formulářové podání je možné učinit také datovou zprávou s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se přihlašuje do datové schránky, uvádí Finanční správa ČR ve své tiskové zprávě.

Čtěte také: Plátci DPH, připravujte se na kontrolní hlášení. Vzor formuláře je již na světě

Plátci mohou využít vlastní XML soubory

Pro plátce, kteří chtějí pro podání Kontrolního hlášení vytvářet vlastní XML soubory ve vlastní aplikaci, Finanční správa ČR aktualizovala strukturu podání. Pro vývoj softwaru 3. stranami a ověření správnosti vygenerovaných dat je součástí odkazované dokumentace také strukturální soubor v XSD pro případné testování exportu, uvádí správa na svém webu. 

Rozhraní pro testování softwarů generujících výkaz kontrolního hlášení bude k dispozici nejpozději koncem listopadu 2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).