Hlavní navigace

Česko po německých kauzách zpřísní daňové kontroly

24. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek

Česká republika si vezme ponaučení z masových daňových úniků v Německu a finanční úřady a ministerstvo financí budou bedlivěji vyhodnocovat rizika krácení daní u některých plátců. Vlivní němečtí manažeři čelí podezření, že si peníze posílají na konta do Lichtenštejnska, aby se vyhnuli vysokým daním.

České ministerstvo financí například navrhne úpravu systému v případě, že na základě vyhodnocení německého případu budou dosavadní postupy vykazovat možné mezery. Kauza kolem lichtenštejnské banky bude zcela jistě předmětem pozornosti českých finančních úřadů v rámci provádění rizikových analýz, potvrdil serveru Novinky.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Převody peněz do lichtenštejnské banky znovu otevřely také otázku evropských daňových rájů. Podle průzkumu společnosti Terrinvest se ale tzv.lokální daňové ráje vyskytují i v Česku. Pravděpodobnost kontroly je totiž zejména ve velkých městech, kde sídlí hodně firem, poměrně nízká. To může být podle Terrinvestu pro některé firmy dostatečným důvodem ke změně sídla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).