Hlavní navigace

exPRESS: Firmám došla trpělivost, budou podávat na dlužníky návrhy na insolvenční řízení

22. 1. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Skoro polovina českých firem uvažuje o tom, že si došlápne na své dlužníky a podá návrh na insolvenční řízení. Přitom dlužníci jsou zatím v klidu, spoléhají na to, že se firmy budou opět vzájemně krýt.

Polovina firem nevylučuje, že podá na dlužníky návrh na zahájení insolvenčního řízení »

Necelá polovina tuzemských firem (42 %) nevylučuje, že během letošního roku podá návrh na insolvenční řízení na některého ze svých dlužníků. Šest procent společností uvedlo, že návrh určitě podá, a dalších 11 % firem o tom vážně uvažuje. Čtvrtina podniků pak teprve tuto možnost rozmýšlí. Vyplynulo to z průzkumu, který uskutečnila Vysoká škola ekonomická v Praze mezi takřka 150 českými firmami.

Pouze 6 % respondentů připouští možnost, že naopak proti nim bude příští rok vedeno insolvenční řízení. S jistotou očekává insolveční řízení 2 % dotázaných. Je to svým způsobem zvláštní situace, kdy asi část společností prostě předpokládá, že bude pokračovat tradiční stav, kdy se podniky do značné míry vzájemně ‚kryjí‘ a insolvenční řízení nechávají jako postup, který je z jejich pohledu extrémem. Proto jenom málokdo očekává, že na něj bude navržen například konkurz, uvedla Eva Kislingerová z Vysoké školy ekonomické v Praze.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Alza.cz zaznamenala vloni obrat převyšující 4 miliardy korun, potvrdila pozici lídra

Finanční krize se lídra internetových obchodů společnosti Alza.cz příliš nedotkla. Vloni zaznamenala rekordní obrat, který převyšuje 4 miliardy korun (4,164 mld. Kč). Meziročně se její obrat navýšil o 30 procent. Výsledek překvapil i samotnou firmu, která pro rok 2009 počítala s obratem „pouhých“ 3,9 miliardy korun.

Příjmy společnosti easyJet vzrostly vloni o více než 10 procent

Nízkonákladová letecká společnost easyJet zvýšila vloni své tržby. Výsledky hospodaření se celkově zvýšily v meziročním srovnání o 10,5 procenta na 607,5 milionů liber. Počet přepravených cestujících vzrostl o 9,1 procenta na 11 milionů pasažérů.

Počet pojistných podvodů v roce 2009 vzrostl

Pojišťovny evidují za loňský rok nárůst počtu pojistných podvodů. Hodnota neprávem vyžadovaných pojistných plnění dosáhla několika stovek milionů korun. Mezi nejčastější podvody se stále řadí podvody u motorových vozidel a nemovitostí. Místně pak vede Praha, kde je výskyt odhalených podvodů nejvyšší.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Více než 5 miliard korun zamířilo na zlepšení byrokracie

Ministerstva vnitra použilo během posledních čtyř měsíců loňského roku více než 5 miliard korun z fondů Evropské unie. Prostředky směřovaly na zlepšení kvality veřejných služeb, především na elektronizaci úřadů, využívání moderních technologií při komunikaci s občany a na zřizování informačních center při řešení krizových událostí.

SMO: Hrozí zavedení výpalného za státní půdu

Svaz marginálních oblastí (SMO varoval, že navrhovaná novela zákona o prodeji státní půdy poškodí tuzemské zemědělce. Podle SMO se návrh dává přednost spekulantům s restitučními pohledávkami před zemědělci hospodařícími na prodávané půdě a tím prý údajně donutí farmáře platit spekulantům tzv. „výpalné“.

Ministerstvo financí: Vyšší daně z příjmů FO jsou pouze názorem náměstka Chrenka

Ministerstvo financí dementuje zprávu, která vyšla v Hospodářských novinách a kterou odcitovala řada dalších média, že ministerstvo plánuje zvýšení daní z příjmů fyzických osob na 25 %. Podle tiskového mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba se jedná pouze o osobní názory náměstka Petera Chrenka, které nebyly ani podrobeny interní diskuzi na ministerstvu.

MPO chystá nový plán na rozšíření internetu

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) definovalo hlavní teze své připravované strategie „Digitální Česko“, která má pomoci lidem v přístupu k vysokorychlos­tnímu internetu. Strategie se také zaměří na oblast digitálního televizního vysílání a správy kmitočtového spektra.

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Podnikatelé mohou zažádat o dotace, které jim zajistí účast na veletrzích a výstavách

Evropské fondy umožňují podnikatelům prezentovat své výrobky a služby na zahraničních veletrzích a výstavách. Zajistí jim to již druhá výzva z programu Marketing, kterou vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Na podporu propagace půjde celkem až půl miliarda korun.

skoleni_15_4

Skoro polovina firem se chystá zaměstnat více matek po mateřské dovolené

Takřka polovina firem (44 %) z celého světa plánuje během příštích dvou let zaměstnat více pracujících matek na částečný úvazek. Nejvíce matek vracejících se po mateřské či rodičovské dovolené chtějí zaměstnat indické firmy (64 %), naopak nejmenší zájem o zaměstnávání matek projevily firmy ve Skandinávii (28 %.). Vyplývá to z průzkumu společnosti Regus.

Letiště Praha sníží náklady na IT o 75 %, spustilo dvě nová datová centra

Až 750 milionů korun ušetří Letiště Praha, které uvedlo do provozu dvě nová datová centra. Ta za pomoci nových virtualizačních technologií sníží náklady na IT v průběhu příštích pěti let o 75 %.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).