Hlavní navigace

Hotely netrpělivě čekají na rozvolnění i na své hosty. Už spustily rezervace

12. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ubytovací zařízení patří k těm službám, které byly dlouhou dobu zavřené a jejich znovuotevření není stále jisté. Chystají se lidé do hotelů?

Vláda přistoupila k zavření hotelů, penzionů a dalších zařízení loni v březnu. Otevřela je ke konci května 2020 a od 22. října do 2. prosince musely být opět zavřeny. Při zhoršení situace po prosincovém rozvolňování došlo k uzavření od 18. prosince s tím, že trvá do dnešního dne. Mezi výjimky patřilo ubytování spojené s výkonem zaměstnání nebo podnikatelské činnosti a případně také za poskytnutím zdravotní služby. V nedávno představených takzvaných balíčcích rozvolnění se hotely a penziony nacházejí ve čtvrtém balíčku.

Co se dozvíte v článku
  1. Podmínky by byly nepřijatelné
  2. Vidí světlo na konci tunelu?
  3. Otevření by zabralo pár dní
  4. Jaký je zájem?
  5. Pomohly kompenzace?

Podmínky by byly nepřijatelné

V daném balíčku by musela ubytovací zařízení dodržet hygienicko-epidemiologický režim, mít obsazeno maximálně 25 % kapacity a návštěvníci by museli podstoupit testy. Navíc by byly vyloučeny noční akce. Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, říká, že pokud by tato opatření měla být definitivně přijata, většina hotelů zůstane i nadále uzavřena. Za těchto podmínek nemá ubytovací zařízení ani možnost pokrýt náklady s otevřením a udržením provozu spojené. Zvláště v době, kdy navíc náklady rostou minimálně o náklady spojené se zajištěním zvýšené sanitace a dalších opatření k zajištění bezpečného provozu. Na opatřeních je podle něj jasně patrné, že představená pravidla vláda nekonzultovala s nikým z odborníků z oboru. Navíc ani epidemiologicky to nedává smysl. Pokud stát požaduje, abychom ubytovali jen hosty, kteří jsou prokazatelně negativní, případně očkovaní a nejsou tudíž žádným rizikem, pak dosud nikdo nevysvětlil, jak by tento krok měl ovlivnit zlepšení pandemické situace, dodává.

S Václavem Stárkem souhlasí i zástupci hotelů. Podle Vladislava Jirouška, ředitele Hotelu Gustav Mahler v Jihlavě, je limit čtvrtinové obsazenosti nesmysl a nikomu se nevyplatí za takových podmínek ubytování rozjíždět. Čtvrtinová obsazenost našeho pensionu přes letní sezónu není rentabilní. Z epidemiologického pohledu dle mého názoru postrádá smysl. Hosté pensionu se vzájemně nepotkávají, pokud ano, tak v restauraci, která za den obslouží nesrovnatelně vyšší počet lidí, než je těch pár ubytovaných hostů, popisuje také Jan Kalián, jednatel Penzionu U Matyáše. Riziko ubytovacích služeb ve srovnání s výše uvedeným nebo s fabrikami/montovnami je podle něj zcela marginální. Omezení dokážu pochopit na turistické ubytovně, kde dochází ke sdílenému ubytování typu 10 vzájemně cizích lidí na jednom pokoji, doplňuje.

Vidí světlo na konci tunelu?

Jak informoval server Novinky.cz, po pondělním jednání vlády ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček uvedl, že hotely a penziony by mohly otevřít od 24. května, a to bez omezení kapacity. Toto omezení považovala Asociace hotelů a restaurací ČR za nelogický a nezákonný a jak serveru Podnikatel.cz prozradil Václav Stárek, obrátili se také na Nejvyšší správní soud. Jak celá věc dopadne, není momentálně jasné a zároveň předpokládáme, že budeme s vládou o podmínkách pro otevření ubytovacích služeb ještě jednat. Čas nás ale neúprosně tlačí, blíží se letní sezóna a hosté ani hoteliéři prakticky nevědí, zda mají rezervovat období prázdnin a případně jaké budu podmínky, podotýká dále.

Jan Kalián věří, že se s proočkovaností populace situace začne brzy vracet relativně k normálu. Podobně Vladislav Jiroušek věří a zprávy z médií a vyjádření politiků nasvědčují tomu, že se blýská na lepší časy. Rozjezd podle něj však bude hodně pozvolný a má obavy, že zahraničních turistů bude jezdit výrazně méně. Václav Stárek vyjmenovává, že více než 80 % tuzemských ubytovacích zařízení je v současné době zcela uzavřeno, propady tržeb v roce 2020 činily 85 % ve srovnání s rokem předchozím a pro srovnání těch několik hotelů otevřených v Praze pro služební ubytování dosáhlo v prvním čtvrtletí obsazenosti 7 % proti loňskému již pandemickému březnu, kdy to bylo 20 %, a ve stejném období roku 2019 dokonce 72 %. Takže nejen, že není zatím vidět pomyslné světlo, ale situace se ještě zhoršuje, shrnuje.

Otevření by zabralo pár dní

Jan Kalián prozrazuje, že z hlediska jejich provozoven, ať již v gastro segmentu nebo ubytovacích službách, jsou flexibilní a stačí jim předstih v řádu několika dnů. Také v Hotelu Gustav Mahler jsou na otevření už dlouho připraveni a v době uzavření udělali pár drobných oprav. Vše pouze v rámci omezených finančních prostředků, podotýká Vladislav Jiroušek. Václav Stárek potvrzuje, že otevřít hotel je otázkou několika dnů, možná týdne, ale rozhodně ne hodin. Není jen o tom otočit vypínačem a rozsvítit světla. 

Většina hotelů je několik měsíců hibernována, je tedy třeba zajistit zaměstnance, sanitaci, zprovoznění některých zařízení a případně revize. Ani do restaurací vám dodavatel nedodá suroviny ze dne na den, stejně jako třeba sanitace prostor kuchyní, výčepů, ale i samotný závoz piva se nedá realizovat obratem. Je třeba si uvědomit, že i pivovary musely snížit svou výrobu sudového a tankového piva a náběh od okamžiku, kdy někdo potvrdí jistě, že bude otevřeno, trvá také několik dnů, doplňuje.

Jaký je zájem?

V jihlavském hotelu byl zájem o ubytování v prvním čtvrtletí minimální, proto hotel zůstal uzavřen. Od 24. května mají už ale rezervační systém otevřen a pomalu se hosté hlásí s tím, že na prázdninové termíny je ale zatím minimum rezervací. Přeci jenom jsme spíše kongresový než turistický hotel, zamýšlí se Vladimír Jiroušek. U Matyáše poptávka byla a doposud je minimální oproti předchozím rokům. Nesídlí v turistické lokalitě, tudíž úbytek českých turistů pro ně není nikterak zásadní. Citelná je absence zahraničních hostů, kteří k nám jezdí pracovně do okolních zahraničních firem, popř. volí ubytování u nás z důvodu krátké dojezdové vzdálenosti do Plzně. Rezervace na prázdniny provádíme, popisuje Jan Kalián.

Brand24

Pomohly kompenzace?

Pro Vladimíra Jirouška byl kompenzační bonus jedinou záchranou před insolvencí a dále využili programy Covid Gastro, Covid Ubytování, Antivirus A+ a nově Covid 2021. Jan Kalián přiznává, že je období uzavřených provozoven díky finanční podpoře ze strany státu existenčně neohrozilo a nejsou zatíženi úvěry a podobně. Výše a nastavení dotací je podle něj otázka úhlu pohledu a na delší diskuse. Lze rozporovat výši, podmínky dotací atd. a za velmi nešťastné považuje limitní hranici 50% pokles tržeb v programu COVID 2021. Způsob podpory podle něj koresponduje s tím, co lze od levicové vlády očekávat, finanční zátěž a ztráty zůstaly na bedrech zaměstnavatelů, vůči zaměstnancům bylo přistupováno ze strany státu z rozpočtu štědře. 

Jedním dechem je však třeba dodat, že pokud by provozovny zůstaly otevřené a nebyla vyplácena podpora, tak bychom se dnes nacházeli v horší situaci. V době, kdy se polovina populace bála vycházet ven, ať již z obavy o zdraví vlastní či ze solidárnosti vůči ostatním a z obavy, aby nenakazili své blízké, by naše provozovny zaznamenaly obří propad tržeb i bez restrikcí, dodává závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).