Hlavní navigace

Jaké jsou hrozby firemních vánočních večírků? Vybrali jsme 5 zaručených

29. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Kvapem se blíží termíny firemních vánočních večírků. Čeho se vyvarovat při jejich organizaci? A co může pokazit jejich hladký průběh? Čtěte 5 zaručených hrozeb.

Firemní vánoční večírky budou letos opět v kurzu. Zatímco vloni některé firmy přiškrtily rozpočet a vánoční party raději zrušily, letos chtějí svým zaměstnancům dopřát. Počet firem, které budou chtít příchod Vánoc se svými zaměstnanci oslavit, se však nedostane na původní počet před finanční krizí, tehdy se podle průzkumů do pořádání firemních vánočních večírků pustilo hned devět z deseti firem.

Organizace takové události je navíc náchylná na nezájem ze strany samotných zaměstnanců. Jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK, pouze 16 % respondentů se firemních večírků zúčastní rádo. Přitom skoro třetina lidí na večírek dorazí pouze v případě, že má na to zrovna náladu. Na firemní večírky pak zásadně nechodí 6 procent respondentů. Čtěte více: Firemní večírky u zaměstnanců ne­frčí

Jak tedy přilákat zájem zaměstnanců a jak zajistit hladký průběh takového finančního večírku? Čtěte 5 hrozeb, které mohou vše zaručeně pokazit.

“Povinná” účast a špatné načasování

Vánoční firemní večírky by měly být vždy dobrovolné. I když má zaměstnavatel pocit, že do organizace vložil nemalé prostředky, nutit své podřízené k povinné zábavě je vždy na škodu. Zábava se přetaví do nudného postávání s drinkem v ruce a neustálého kontrolování aktuálního času na hodinkách. Důležitou roli pak hraje načasování takového večírku. Ten by se měl uskutečnit nejpozději do 15. prosince. Po tomto datu se už zaměstnanci připravují na organizaci vlastních rodinných Vánoc. Mnozí z nich si už v této době vybírají dovolenou, prozradila serveru Mária Galačíková, která se zabývá profesionální organizací firemních večírků. Čtěte také: Vánoční e-byznys je v plném proudu. Online nákupy mají v hledáčku také podvodníci. Víme, co chystají

Nedostatečná organizace

Každý vánoční večírek by měl být v dostatečném předstihu avizován. Protože se jedná o jednu z mála příležitostí, kdy se mohou kolegové pobavit neformálně, je při nejmenším žádoucí, aby i pozvánka na takový večírek byla zcela netradiční a neformálního charakteru. Vybrat vhodnou lokalitu je také dobré promyslet. Malé firmy mohou večírek pojmout jako příjemné posezení v místní restauraci, větší by pak neměly váhat s rezervací atraktivních prostor. Ty by měly mít zajištěno parkování, šatny pro odložení zimních věcí, hostesky či personál, který se postará o blaho všech tak, aby i samotný organizátor mohl na chvíli vypnout. Prostory by měly být viditelně označeny, a protože se jedná o večírek s vánoční tématikou, příslušná výzdoba by rovněž neměla chybět. Pokud je atmosféra doplněna hudbou, neměla by být příliš hlasitá.

Nezajištěná zábava a nudné proslovy

Nejhorší scénář pro vánoční večírek je, když vlastně žádný není. Domnívat se, že večírek je stejně jen o pití a jídle, je představa naivní. V tom okamžiku se hosté začínají shlukovat do kroužků a zábava se zvrhne opět k řešení pracovních záležitostí. Jak se tomu vyvarovat? Stačí mít naplánovaný program. Ten by měl mít konec nejpozději kolem 22. hodiny, kdy i alkoholem podroušení hosté nejsou schopni plnit například zábavné úkoly, které jsou součástí večírku. Nejlepší je naplánovat si úkoly teambuldingového charakteru, třeba vloni bylo hitem tzv. hromadné bubnování, které je vedeno profesionálním koučem. Sázkou do jistoty je pak zajištění tomboly a také diskotéky. Pokud má být součástí večírku jakýkoli proslov vedení společnosti, měl by se omezit na pouhé jednotky minut. Dlouhé proslovy nikoho nebaví a mohly by mít za následek nižší účast při dalším konání. I když vánoční večírek je nejlepší čas pro bilancování předchozího roku, mělo by být krátké, výstižné a i zábavné. Čtěte také: Co chystají slevové servery na Vánoce? Nakoukli jsme pod pokličku

Nepodařený catering

Tác chlebíčků jako občerstvení? To už se dnes nenosí. Zaměstnanci očekávají degustační a kulinářské chuťovky, které potěší nejen chuť ale i další smysly. Vytvářejí se tak různé variace studených předkrmů, hlavních chodů i zákusků. V tomto ohledu je lepší obrátit se na profesionály. Nechat si poradit od cateringové firmy rovněž není na škodu, doporučuje Galačíková. Jídlo by rovněž nemělo zůstávat na stolech po celou dobu konání akce a mělo by se průběžně obměňovat, po chodech a v časovém rozvržení tak, aby se nestalo, že hosté nebudou moci doplnit energii i v pozdních nočních hodinách. Čtěte také: Většina lidí nakoupí vánoční dárky v listopadu. Už se v eshopu připravujte

Tvrdý alkohol zdarma

Nenabízet tvrdý alkohol zdarma není o skouposti zaměstnavatele, je to především z “bezpečnostních” důvodů. Příliš mnoho alkoholu může u některých hostů, především nespokojených zaměstnanců, vyvolat až agresivní chování, které by mohlo vyústit i v nepříjemné potyčky. Navíc zábava by se velmi rychle stala zábavou opileckou a připravený program by tak nemusel být vůbec naplněn. Obecně se proto doporučuje nabízet zaměstnancům zdarma pouze víno a pivo a i to částečně omezit, například konzumací zdarma do určité hodiny.

Daně x

Pokud však firma zvažuje organizaci firemního vánočního večírku ještě nyní, měla by si pospíšit, čas se neúprosně krátí, připomíná na závěr Mária Galačíková, která se zabývá profesionální organizací firemních večírků.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).