Hlavní navigace

Kdy jindy než teď? Vládo, vrať OSVČ s paušály daňové zvýhodnění na dítě

18. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ekonomice se daří a je tak nejvhodnější doba na to, aby se OSVČ s paušály vrátila sleva na manželku a především daňové zvýhodnění na děti. (KOMENTÁŘ)

Letos jde již o čtvrté zdaňovací období, kdy OSVČ s výdajovými paušály nemohou využít daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku. Nastal ovšem čas jim zvýhodnění a slevu vrátit.

Vláda rozdává, na OSVČ ale zapomíná

V posledních týdnech se Andrej Babiš několikrát pochlubil, jak se ministerstvu daří vybírat daně, jak se snižuje zadlužení a jak ratingové agentury ve svých nejnovějších hodnoceních potvrzují výbornou kondici veřejných financí České republiky. Premiér se zase kasá rekordně nízkou nezaměstnaností a tím, jak se díky vládě a její hospodářské politice daří. A mají pravdu… Tedy alespoň v tom, že ČR se teď opravdu daří na jedničku a že hospodářství šlape jak švýcarské hodinky. Že na úspěchu ekonomiky má vláda pouze minimální podíl a že by se nyní dařilo i pod vládou Jiřího Paroubka s marťany, ponechejme nyní stranou.

Díky tomu, že se českému hospodářství daří, může si vláda dovolit i „ekonomické“ dárky jednotlivým skupinám obyvatel. Velké firmy jsou podporovány investičními pobídkami, veřejnými zakázkami a dotacemi. Důchodcům se zvýšily důchody a rodinám s dětmi již dvakrát vzrostlo daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Učitelům, lékařům a i dalším zaměstnancům, které vyplácí veřejné rozpočty, vzrostly mzdy. Jedinou skupinou, kterou vláda zatím poctivě ignorovala, zůstávají OSVČ.

Vládo, vrať OSVČ zvýhodnění na dítě

I když ignorovala… Co by za to živnostníci a spol. možná dali, kdyby je vláda ignorovala. OSVČ totiž patří mezi skupiny, na které negativně dopadla (a dopadnou) některá opatření, která vláda během svého volebního období schválila. Pro příklad stačí jmenovat zastropení zbylých výdajových paušálů, zavedení kontrolního hlášení a zanedlouho také spuštění elektronické evidence tržeb (EET). Není se tak čemu divit, že počet OSVČ hlavních klesá již mnoho let v řadě, a to navzdory růstu ekonomiky.

Nyní tak nastal čas, aby vláda schválila nějaké opatření, které pomůže i OSVČ. Nemusí přitom vymýšlet žádné složitosti či jim dávat dotace, veřejné zakázky, levné úvěry či záruky. Tím nejmenším, co by vláda mohla pro statisíce drobných podnikatelů udělat, je vrátit OSVČ s výdajovými paušály daňové zvýhodnění na děti a také slevu na manželku. Nejde o žádné kontroverzní opatření, se kterým by měla mít jakákoli vládní strana větší problém.

Zvýhodnění zrušila Nečasova vláda

Daňové zvýhodnění a slevu na manželku pro paušalisty zrušila vláda Petra Nečase (ODS). Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce původně navrhoval, aby se místo omezení zvýhodnění výdajové paušály vrátily na úroveň roku 2004. Podle jeho původních plánů měl zemědělcům klesnout paušál z 80 % na 50 %, řemeslníkům z 80 % na 25 %, ostatním živnostníkům z 60 % na 25 %, ostatním podnikatelům ze 40 % na 25 % a lidem živícím se autorskou tvorbou ze 40 % na 30 %.

Ostatně lidovci již několikrát hovořili o tom, že chtějí OSVČ s paušály zvýhodnění vrátit. Naposledy to na začátku letošního roku navrhl koaliční radě ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Andrej Babiš nebyl proti, vrácení zvýhodnění OSVČ však podmiňoval schválením EET. Jelikož EET parlamentem prošla a odstartuje již za měsíc a půl, je ideální doba na splnění slibu.

Čtěte více: Lidovci chtějí OSVČ s paušály vrátit slevu na děti. Až projde #EET, říká Babiš

Zvýhodnění se dá vrátit velice jednoduše

Vrácení zvýhodnění a slevy na manželku by navíc nemělo přinést nějaký výrazný „zářez“ do státního rozpočtu. Když v roce 2012 předložila vláda Petra Nečase novelu, která zvýhodnění a slevu na manželku paušalistům vzala, odhadovalo ministerstvo financí, že omezení paušálů vyjde na 3,5 miliardy Kč. Vláda tehdy ale nevzala paušalistům pouze zvýhodnění a slevu, nýbrž i zastropila některé paušály. Samotné zrušení využití zvýhodnění a slevy tak přineslo na 3,5 miliardy Kč.

Vláda má navíc velice jednoduché, jak zvýhodnění a slevu na manželku OSVČ s paušály vrátit. Stačí zrušit § 35ca zákona o daních z příjmů, který nyní říká:

"Uplatní-li poplatník u dílčího základu daně podle § 7 výdaje podle § 7 odst. 7 nebo u dílčího základu daně podle § 9 výdaje podle § 9 odst. 4 a součet dílčích základů, u kterých byly výdaje tímto způsobem uplatněny, je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže 

a) snížit daň podle § 35ba odst. 1 písm. b),

Content First

b) uplatnit daňové zvýhodnění."

Vzhledem k tomu, že ve sněmovně nyní leží daňový balíček, který přináší poměrně rozsáhlé změny, není nic jednoduššího, než zrušení příslušného paragrafu do zákona doplnit v rámci pozměňovacích návrhů. Zvýhodnění a sleva na manželku by se tak paušalistům klidně mohla vrátit již od příštího roku. OSVČ by si to rozhodně zasloužily.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).