Hlavní navigace

Daňová poradna: Kdy OSVČ nemusí podávat daňové přiznání

10. 3. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Za jakých podmínek nemusí OSVČ podávat daňové přiznání? A jak vyplnit přiznání, pokud mám hned tři živnostenská oprávnění. I na tyto dotazy odpovídal Jan Molín v Daňové poradně.

Kdy OSVČ nemusí podávat DPFO?

Zajímalo by mě, za jakých podmínek nemusí OSVČ podávat daňové přiznání? Četla jsem, pokud má nízké příjmy. Do jaké výše je to myšleno? A jsou i další možnosti?

Odpověď se skrývá v ustanovení § 38g odst. 1 zákona o daních z příjmů, podle kterého platí, že každý (včetně OSVČ) je povinen podat daňové přiznání, pokud jeho roční příjmy přesáhly 15 000 Kč. Do této částky se nezapočítávají příjmy od daně osvobozené a příjmy zdaněné srážkovou daní.

OSVČ je ale povinna podat daňové přiznání, pokud bude vykazovat daňovou ztrátu. Stahujte formuláře v Daňovém speciálu

Více ŽL

Manžel má tři živnostenská oprávnění. Chci se zeptat, zda to muže mít jako jeden celek na hlavní činnost, nebo to musí být rozděleno na jednu hlavní a dvě vedlejší?

Máte-li na mysli rozdělení pro účely vyplnění daňového přiznání, rozdělení příjmů podle jednotlivých živností je klíčové v případě, že uplatňujete výdaje procentem z příjmů a manžel vykonává jak řemeslnou, tak neřemeslnou živnost. Čtěte základní návod pro druhy živností

Pokud uplatňujete skutečné výdaje, uveďte prosím do tabulky B na straně 1 přílohy č. 1 daňového přiznání pouze název hlavní (převažující) činnosti a pod něj názvy dalších činností.

Sleva na dani na nezletilé dítě

Chtěla bych se zeptat, jaké papíry nebo formuláře potřebuji k uplatnění slevy na dani pro nezletilé dítě. Bývalý manžel uplatňoval slevu pouze v lednu 2010, poté již ne. Dostala jsem od něj podepsané čestné prohlášení, kde toto stvrzuje podpisem. Žiji s 6letým synem ve společné domácnosti, slevu na dani jsem nikdy neuplatňovala, takže vlastně vůbec nevím co a jak.

V tomto případě je rozhodující, jaké jste měla v roce 2010 příjmy, tj. zda Vám vznikla povinnost podat daňové přiznání či zda uplatníte daňové zvýhodnění na syna v rámci ročního zúčtování u zaměstnavatele. Vzhledem k tomu, že však lhůta pro požádání o provedení ročního zúčtování již uplynula, budete zřejmě uplatňovat zvýhodnění v daňovém přiznání.

V daňovém přiznání prosím uveďte daňové zvýhodnění do tabulky č. 2 na straně 3 daňového přiznání s tím, že do sloupce 3 uvedete 11 měsíců.

Vedlejší činnost a daňové přiznání

Celý rok 2010 jsem byla student a leden, únor až do 3.3.2010 jsem byla OSVČ, měla jsem to jako vedlejší živnost. Musím tedy podávat daňové přiznání za celý rok nebo stačí za tyto měsíce?

Daňové přiznání je nutné podat za celý kalendářní rok 2010.

Odpisy, výdaje paušálem, vyplnění DPFO

Jsem OSVČ, plátce DPH, podnikám od sprna 2010, mám jediný kus hm. majetku – os. automobil pořízený jako ojetý za 480 000 Kč. Výdaje se chystám uplatňovat paušálem 60% z příjmů. Mohu odpisy uplatnit jako další výdajovou položku (navíc k paušálu) – tabulka E v Příloze č. 1 DPFO? Pokud ne, musím vyplňovat políčko uplatněné odpisy v příloze část první i druhou? Pokud ne, budu moct v příštím roce uplatnit odpisy (a v jaké výši) pokud nebudu uplatňovat výdaje paušálem?

Pokud uplatníte výdaje procentem z příjmů, platí v souladu s ustanovením § 7 odst. 8 zákona o daních z příjmů právní fikce, že jsou v částce výdajů zahrnuty veškeré výdaje, tj. jinými slovy odpis osobního automobilu bohužel navíc uplatnit nemůžete. Současně nemusíte vyplňovat ani hodnotu uplatněných odpisů.

Budete-li v roce 2011 uplatňovat skutečné výdaje, odpisy budete moci (při splnění zákonných podmínek) uplatnit také, přičemž budete v souladu s ustanovením § 26 odst. 8 zákona o daních z příjmů uplatňovat odpisy pro druhý rok (odpisy za první rok – rok 2010 – jsou „nahrazeny“ paušálními výdaji).

Daňové přiznání – automobil

Chtěla bych se zeptat na odpočet životního pojištění. Loni a letos jsme měli ŽP, které jsme změnili teď v únoru a tak se chci zeptat, jak si s tím poradit. Loňský rok jsme měli ztrátu, takže odpočet tohoto ŽP nebyl nutný. Letos ho tam dávat už nemám? A co to loňské? A také mám dotaz ohledně paušálního odpočtu na automobil, zda od ledna do listopadu ho mohu použít, když jsme neměli podnikové auto a v prosinci už máme zavedeno, tak už ho na prosinec nebudu započítávat? Mohu ty ostatní měsíce 4000 odečíst?

Rozumím-li správně Vašemu dotazu, v únoru letošního roku došlo k zániku životního pojištění. Z tohoto důvodu doporučuji nezdanitelnou část za rok 2010 již neuplatňovat, neboť v daňovém přiznání za rok 2011 budete muset uvést do příjmů podle § 10 veškeré částky, o které byl základ daně snížen. Toto se nebude týkat zaplaceného pojistného za rok 2009, neboť (podle zadání) jste tyto částky v daňovém přiznání neuplatňovali.

Jinak pro uplatnění paušálního výdaje na dopravu silničním motorovým vozidlem není rozhodující, zda automobil byl či nebyl zahrnut v obchodním majetku, uplatnit ho tedy můžete (při splnění zákonných podmínek – viz ustanovení § 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů) za celý rok.

skoleni_15_4

Otázky zpracoval Jan Molín, daňový poradce společnosti MIVO, s.r.o.

Pozn.: Texty byly redakčně upraveny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).