Hlavní navigace

Krátkodobé pronájmy jsou spojeny s celou řadou povinností. Vyplatí se to vůbec?

17. 8. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Byznys s krátkodobými pronájmy přes Airbnb si v Česku našel své místo. Je však spojen s celou řadou povinností, o kterých pronajímatelé mnohdy ani neví.

Krátkodobé pronájmy začínají pomalu ale jistě nabírat na oblibě. Pro pronajímatele mají mnohdy dvojnásobnou výnosnost než ty dlouhodobé. Podle České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí jde zhruba o 10 procent. 

Výnosnost krátkodobého pronajímání se stejně jako v případě klasického nájemního bydlení odvíjí od lokality. Zatímco u dlouhodobých pronájmů se pohybuje kolem 4 až 6 procent, u krátkodobých je to téměř dvojnásobek, uvádí předseda České asociace krátkodobých pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný. Z celkového výnosu majiteli bytu zbude před zdaněním přibližně třetina zisku (cca 34 %). Až čtvrtina výnosu jde zprostředkovaně státu (25 %). 

Velkou roli hraje samozřejmě sezónnost. Jak asociace upozorňuje, řadě pronajímatelů se tento byznys nevyplácí právě proto, že mimo sezónu bývá problém byty obsadit. Další věcí, která byznys s krátkodobými pronájmy komplikuje, je složitá administrativa. Spojen je také s výdaji. 

Krom toho, že musí pronajímatelé prostřednictvím Airbnb odvádět daně, musí vynaložit další výdaje například za správu rezervací a check-inů a obecně s tím pojící se administrativu, za úklid a provoz domu či bytu (jako energie, internet, poplatky do fondu oprav). A v neposlední řadě také poplatky městu. 

O tom, že si odvádění daní krátkodobých pronajímatelů prostřednictvím Airbnb stát hlídá, psal server Podnikatel.cz nedávno. Finanční správa získala informace o pronajímatelích skrze Airbnb a zahájila „zátah“. Kdo danil chybně nebo vůbec nedanil, bude muset podat dodatečné přiznání. Více v článku Úřady vytáhly proti pronajímatelům přes Airbnb, čeká je dodanění a sankce

Pronajímaný byt na krátkou dobu je podstatně složitější po stránce časové, kdy si musíte vyhradit čas na předávání bytu, počítat s prodlevami a dalším; dále komunikační, ať už se zájemci o ubytování nebo například subdodavateli; náročné je to také v rovině údržby. Je kolem toho také dost papírování, ohlašujete pobyt cizinců, platíte daně, najímáte si uklízečky a mnoho dalšího, upřesňuje Matěj Koutný. 

Generální finanční ředitelství v Informacích k daňovému posouzení povinností poskytovatelů ubytovacích služeb (Airbnb a další) upřesnilo, jak konkrétně musí pronajímatelé přes Airbnb své příjmy danit a které všechny odvody se jich týkají.

Sankce za porušení povinností

Zanedbání povinností pronajímatelů, kteří poskytují své nemovitosti krátkodobě přes Airbnb, může vyjít velice draho. Sankce hrozí za zanedbání jednak daňových povinností a jednak podnikání bez živnostenského oprávnění nebo pouze neohlášení bytu jako provozovny.

Čtěte více: Pronajímáte nemovitost přes Airbnb? Nezapomeňte příjem správně zdanit

Sankce se stejně jako v případě nesplnění povinnosti ohlášení cizinců na cizinecké policii a vedení domovní knihy pohybují až do 50 tisíc korun. V případě daní je pak k úrokům z prodlení potřeba doplatit 20% pokutu z vyměřené neuhrazené částky. Za obcházení lázeňských poplatků či poplatků městu hrozí penále ve výši do 5 tisíc korun.

Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí uvádí příklad z praxe:

Jaký je výnos při pronájmu bytu 2+1 v centru Prahy přes službu Airbnb?

Celoročně dají turisté za pronájem bytu o velikosti 2+1 v lokalitě centra Prahy při plném obsazení odhadem kolem 739 tisíc korun, průměrně tedy kolem 61 tisíc korun měsíčně. V případě pronájmu přes službu Airbnb jde 13 % za poplatky. Dále odvádí pronajímatel rekreační poplatek, přibližně ve výši 2 %. Provize za správu bytu činí kolem 15 % a náklady na úklid a praní se vyšplhají zhruba na 10%. Po zaplacení poplatků za služby + energie a zohlednění amortizace zbude při 15% zdanění zisku majiteli částka kolem 17 tisíc korun. Celkový odvod na daních (daň z ubytovacích služeb, personální odvody na personál, zdanění zisku jednotlivých subdodavatelů) tvoří 15 tisíc korun, tedy 25 %. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).