Hlavní navigace

KVÍZ: Babiš, Kellnerová nebo Křetínský. Zkuste, jak dobře znáte nejbohatší Čechy

7. 6. 2024
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nejbohatší Češi mají majetek v hodnotě stovek miliard korun. Vyzkoušejte v našem kvízu, jak dobře je znáte.

Zatímco některá jména nejbohatších Čechů a jejich firem jsou známá, jiná tolik ne. Víte například, jak se jmenuje firma Michala Strnada? 

Nejbohatší člověk světa je Arnault

Žebříčky nejbohatších Čechů sestavuje hned několik médií (například Forbes či E15). Přestože se mírně liší v odhadované hodně majetku či pořadí, na nejbohatších se poměrně shodují. Americký Forbes zveřejnil před několika měsíci přehled nejbohatších lidí světa. V první stovce však Čechy nenajdete. 

Nejbohatším člověkem světa je Bernard Arnault, který se drží na první příčce již druhým rokem. Majetek 75letého francouzského podnikatele, jemuž patří koncern LVMH, se odhaduje na 233 miliard dolarů (zhruba 5,4 bilionu korun), což je o 22 miliard (přibližně 516 miliard korun) více než v roce 2023. Za tímto nárůstem stojí především rekordní úspěch Arnaultových módních značek, k nimž patří Louis Vuitton, Tiffany & Co. nebo výrobce kosmetiky Sephora.

Na druhé příčce seznamu se umístil Elon Musk, jenž vlastní sociální síť X, automobilku Tesla, výrobce vesmírných raket SpaceX či společnost Boring Company, která se zaměřuje na stavbu tunelů. Celkovou hodnotu majetku známého amerického podnikatele Forbes odhaduje na 195 miliard dolarů (asi 4,6 bilionu korun). Jen o pouhou jednu miliardu méně pak vlastní zakladatel Amazonu Jeff Bezos, což ho vyneslo na třetí místo.

Prvního Čecha najdete až na začátku druhé stovky žebříčku. Kdo to je a jak dobře znáte ostatní české miliardáře, vyzkoušejte v našem kvízu.

Jak dobře znáte nejbohatší Čechy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).