Hlavní navigace

Likérky vs. celní správa. Kde je pravda ohledně povinného kamerového systému?

10. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.sxc.hu
Lepší než v Kriminálce Las Vegas nebo v ČNB. Takové kamerové systémy prý nově musí mít všechny likérky. Celní správa se ale brání tím, že šlo jen o doporučení.

Přestože už od metanolové aféry uplynul takřka rok a půl, s administrativními následky se likérky potýkají dodnes. Výrobci a prodejci tvrdého alkoholu musí nově plnit řadu povinností. Poslední z nich tvoří nutnost nainstalovat všude tam, kde se líh stáčí nebo značí, kamery. Když celní správa zveřejnila před týdnem technické požadavky na kamerový systém, malé likérky se zhrozily. Podle nich jsou podmínky pro drobné podnikatele likvidační, naprosto nesmyslné a nic neřešící. Malé likérky proto hovoří o lobbistickém tlaku velkých hráčů a jejich snaze vytlačit menší podnikatele z trhu. Celní správa nicméně ujišťuje, že nároky na kamerový systém bude přizpůsobovat jednotlivým podnikatelům a že zveřejněné parametry byly pouze doporučením.

Čtěte také: Oko velkého bratra zdecimuje malé lihovary

Podmínky pro výrobu alkoholu zpřísnily

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Likérky musí zavést kamerový systém.

V důsledku metanolové kauzy se pro výrobce a prodejce alkoholu výrazně zpřísnily podmínky. Například likérky musely v loňském roce složit minimálně půlmilionovou kauci, za kterou získaly 25 000 kolků na označení lahví s alkoholem. Kdo chtěl kolků víc, vyšlo ho to navíc na dalších 5 milionů korun. Nejde ale jen o peníze. Výrobci musí podávat okamžité oznámení o nákupu a převozu lihu. Dále je nařízeno řádně vést doklady o výrobě a v neposlední řadě je nařízena oznamovací povinnost o každém pohybu zboží, které opouští daňový sklad. Tato povinná hlášení jsou podle podnikatelů řádně kontrolována a přesně monitorují každodenní aktuální stav lihu v daňovém skladě. V případě nějakého podezření má celní správa právo provést kontrolu a tudíž během pár minut zjistit, zda dochází k podezřelému manipulování s lihem, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Libor Pastorek, majitel Beskydské likérky ze Starého Města u Frýdku-Místku.

Jenže to není vše, zákon o povinném značení lihu též stanovil povinnost instalovat kamery všude tam, kde se líh stáčí nebo značí. Na zavedení kamerového systému nemají podnikatelé navíc moc času, 3. března totiž končí přechodné období, které stanovil nový zákon. Před dvěma týdny se na stránkách Celní správy ČR objevila informace s technickými parametry kamerového systému. Mezi drobnými podnikateli způsobila nemalé pozdvižení. Uvedený kamerový systém totiž vyjde až na statisíce korun. Samotná celní správa asi ani nedisponuje zařízením takového formátu a požaduje po výrobci s ročním obratem lihu řádově ve stovkách litrů kamerový systém za statisíce. Ten navíc nic neřeší, protože černý trh se řeší jinak a hlavně jinde, tvrdí Pastorek. Tohle je absolutní hřebíček do rakve veškeré snaze slušně a poctivě podnikat v České republice. Kvůli jednomu mafiánovi, který bude nakonec propuštěn kvůli procesním chybám, je zotročeno celé odvětví výroby a distribuce alkoholu, připojil se na svých stránkách Martin Žufánek, majitel stejnojmenné rodinné likérky.

Parametry uvedeného systému podnikatelé označovali za frašku. Nejvíce jim vadil 30× optický zoom a požadavek na archivaci digitálního záznamu. 30× optický zoom nemají ani v Kriminálce Las Vegas. Celé to korunuje požadavek na archivaci digitálního záznamu. V požadované kvalitě a v délce 70 dnů to znamená datové pole o velikosti v jednotkách terabajtů pro každou kameru, tvrdí Martin Žufánek.

Někteří podnikatelé proto hovořili o možném lobbistickém tlaku velkých likérek. Zde se vkrádá myšlenka, zda tito rádoby odborníci nepodléhají vlivům úzké skupiny výrobců, která má eminentní zájem na ovládnutí trhu s alkoholem a zda pravě zde nedochází k docílení požadovaného pomocí krabic s vínem či jinak, uvedl serveru Podnikatel.cz Libor Pastorek.

Co se týče názoru odborníků na zveřejněné parametry kamerového systému, nebyly úplně jednotné. Zatímco podle některých šlo o naddimenzované nároky, podle jiných se jednalo o požadavky na dnešní dobu přijatelné. Vesměs se všichni ale shodli na tom, že cena uvedeného systému přesahuje hranici 100 tisíc korun, a vesměs též všichni kritizovali požadavek na 30× optický zoom na kameře, který značně prodražuje cenu kamery. Optický zoom má smysl pouze v případně, kdy bude kamery někdo online sledovat a bude zrovna potřebovat s kamerou pohybovat nebo přibližovat obraz. Je velmi naivní si myslet, že je v lidských silách za rozumné peníze, aby stát neustále online kontroloval všechny likérky a sledovat všechny kamery, domnívá se Karel Kuřítka, jednatel společnosti Sikur Systems, která se mimo jiné zabývá instalací kamerových systémů.

Celní správa bude řešení s podnikateli konzultovat

Celní správa se nicméně vášně snaží zklidnit a ujišťuje, že konkrétní kvalita vybavení bude vždy záležet na individuálních podmínkách toho kterého podnikatele. Co je podstatné, je to, zda je dodržen cíl (účel) sledování a úroveň sledování objektu, tedy čitelnost obrazu v požadované úrovni, doplnil serveru Podnikatel.cz Jiří Barták, vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti Generálního ředitelství cel. Podobně se v pořadu Videobiz vyjádřila také Jitka Danielová z Generálního ředitelství cel, která považuje celou problematiku za nedorozumění. Uvedené parametry systému měly sloužit jako příklad či jako inspirace, jak mohou podnikatelé situaci řešit. My jsme tam ale neřekli, že tam musí být vždy tato kamera, uvedla Danielová.

Jak dále ujistila Danielová, do 3. března nemusí podnikatelé systém plně zprovoznit. Stačí, když celnímu úřadu do té doby dodají dokumentaci s jasným plánem, jak bude jejich systém technicky řešen. Pokud ta dokumentace bude zpracovaná přiměřeně s normou, aby bylo jasné, že zařízení, pokud tak bude instalováno, bude splňovat cíl, tak 3. března jsme připraveni, že nebudeme rušit stávající registrace, potvrdila Danielová.

Před započetím prací na přípravě sledovacího zařízení by podnikatelé každopádně měli kontaktovat správce daně, respektive místně příslušný celní úřad, který bude vydávat rozhodnutí o registraci osoby povinné značit líh, ke konzultaci o dostatečnosti sledovacího zařízení. Specifikace sledovacího zařízení je návrhem podnikatele a následujícím místním šetřením správce daně posoudí vhodnost a vybavenost tohoto zařízení. Celní správa navíc zveřejnila na svém webu novou informaci, ve které se snaží podnikatelům přiblížit, co všechno musí systém pokrývat. Podle slov Jitky Danielové se navíc celní správa bude snažit podnikatelům vyjít co nejvíce vstříct.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).