Hlavní navigace

Manažeři nejčastěji snídají v klidu domova, přesto ne příliš zdravě

15. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Snídaně – základ každého dne. Od odborníků na zdravou výživu to slýcháme už dlouho. A zdá se, že jejich úsilí slaví úspěch. Podle průzkumu jednoho obchodního řetězce si pravidelnou snídani dopřávají tři ze čtyř Čechů. Mnozí z nich ji ovšem odbývají.

Češi nejraději snídají u stolu

Snídaně může mít řadu podob. Na dovolených si s oblibou dáváme snídani ve formě „švédských stolů”, milenci si užívají snídani do postele, Michal Tučný zpíval o snídani v trávě a Audrey Hepburn zase snídá u Tiffanyho. Češi ale nejraději snídají doma.

Zatímco Francouzi si snídani užívají v klidu u bohatě prostřeného stolu, Češi snídají „v poklusu”. Jak vyplývá z průzkumu jednoho obchodního řetězce, přestože pětina z nás se bez snídaně cítí špatně, a každý desátý člověk si den bez snídaně vůbec nedokáže představit, mnozí ji odbývají. Řada lidí považuje za snídani i sušenku „zhltnutou ”cestou do práce.

„Snídaně je stále podceňována a často vynechávána. Různá šetření ukázala, že vůbec nesnídá mnoho dětí. Pokud se snídá, bývá to ve chvatu a nervozitě,” tvrdí přední český odborník na zdravou výživu Lumír Komárek ze Státního Zdravotního Ústavu, podle něhož není důležité, zda člověk snídá v posteli, v pyžamu nebo při procházce bytem. Hlavně u toho ale musí být v klidu. Během jídla totiž vysílá žaludek do mozku signály, že právě přichází strava. Teprve po 15 až 20 minutách dojde mozku konečný signál, že je žaludek přiměřeně naplněn. Podle odborníků by se měl naučit jíst pomalu ten, kdo spořádá snídani rychleji než za deset minut a oběd a večeři rychleji než za 15 minut. Zpomalit by měl i ten, kdo polyká velká sousta nebo jí tak rychle, že si ani nestačí jídlo vychutnat. O přílišné rychlosti svědčí i to, že má člověk po jídle pocit těžkého žaludku.

Manažeři snídají pravidelně a doma

Nejpravidelněji snídají důchodci, téměř 90 procent každý den. Naopak velmi nepravidelně jedí po ránu studenti. Učitelky, prodavačky, policisté a dělníci častěji než ostatní snídají v práci. Lidé pracující v kanceláři (manažeři, asistentky) podle jiného průzkumu snídají pravidelně, doma a v klidu.

Obchodníci, podnikatelé a politici pak s oblibou pořádají pracovní snídaně, při nichž diskutují o nejrůznějších problémech. Na správné stravování dbají naši ministři – pravidelností už se staly úterní vládní snídaně ve Strakově akademii.

Nejčastěji pijeme čaj a kávu

Češi při snídani pijí nejčastěji čaj nebo kávu. Polovina dává v pracovních dnech přednost čaji a třetina kávě. V neděli ale podle průzkumu agentury AISA mnoho lidí čaj vymění například za kakao nebo horkou čokoládu. Lidé, kteří chtějí svůj organismus nastartovat do nového dne pouze kávou, dělají podle odborníků velkou chybu. Káva totiž organismus spíš odvodní, zatímco člověk po noci potřebuje tekutiny doplnit. Vhodné jsou ovocné džusy, čaj nebo mléko. Jídlo by pak mělo být co nejpestřejší.

Snídáme nevhodná jídla, nejčastěji namazaný chléb

Celá řada Čechů se však spokojí s nevyváženou snídaní. V žebříčku jídel vede chléb namazaný rostlinným tukem, a s tvrdým sýrem. Ten si podle průzkumu v 17 městech České republiky dáváme k snídani nejčastěji. Bílé a celozrnné pečivo snídá přibližně 15 procent lidí a sladké pečivo méně než 10 procent. Jogurty jsou pravidelnou součástí snídaně pro 15 procent lidí, müsli nebo cornflakes mívá k snídani zhruba devět procent lidí. Vejce a paštiky Češi po ránu často nejedí, stejně jako zeleninu a ovoce. Ta se objevuje na ranním stole jen v 10 procentech případů, respektive v sedmi procentech. Někteří z nás po ránu milují housku nebo rohlík s uzeninou.Ti, kteří snídají párek s hořčicí, koblihu nebo vajíčka na slanině, ovšem dělají chybu. Tuky totiž nejsou po probuzení pro tělo vhodné.

Snídaně dodá energii na práci

Přestože stále více Čechů pravidelně snídá, najdou se i výjimky. „Já nemám na snídani čas. Snažím se spát, co nejdéle to jde, a tak si před odchodem do práce dám maximálně kafe a cigaretu,” přiznal business serveru podnikatel Miroslav Cabalka. Řadí se tak k 15 procentům Čechů, kteří podle průzkumu jednoho z obchodních řetězců nesnídají vůbec nikdy nebo výjimečně. Přitom pestrá snídaně je velmi důležitá a měla by přinést základní dávku energie, hlavních živin a vitamínů pro celý den. Podle řeči čísel by snídaně měla tělu dodat 20 až 25 procent denní energie.

„Snídat je důležité – máme tak energetický základ, ze kterého můžeme čerpat v první polovině dne. Když člověk jí později, nemá do večera obvykle tak velký energetický výdej, a proto tloustne. Bez snídaně lační, a když se k jídlu dostane, sní naráz více. Vynechání snídaně vede ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Nesnídající lidé častěji během dne, a hlavně večer, mlsají”, říká členka Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská. Ti, kteří po celé dopoledne hladoví, se pak těžko koncentrují na práci nebo studium. Takový člověk je navíc unavený, malátný, ospalý, bolí ho hlava, a kvůli hladovému žaludku může mít také špatnou náladu.

Pokud se těmto stavům chcete vyhnout, měli byste dodržovat tyto zásady:

skoleni_15_4

  • snídat pravidelně a v klidu
  • hlídat si hladinu cholesterolu
  • dávat přednost rostlinným tukům před živočišnými
  • jíst raději celozrnný chléb a pečivo, nikoli bílé
  • jíst dostatek ovoce a zeleniny

Jak má vypadat zdravá snídaně

Vyvážená snídaně by měla obsahovat celkem tři skupiny potravin a také dostatek tekutin:

  • obiloviny – zdroj vlákniny a sacharidů, které dodávají tělu energii
  • ovoce nebo zeleninu – zdroj vlákniny, vitaminů a minerálních látek
  • mléčný výrobek – zdroj bílkovin a vápníku
  • tekutinu – důležitá pro hydrataci organismu (alespoň 250 – 300 ml, černou kávu do tohoto množství nepočítáme)

Ovoce, müsli a jogurt nemusí vždy znamenat zdravou snídani

Říkáte si, že vy snídáte zdravě, protože si dáváte müsli, jogurt či ovoce? Nemusí to být pravda. Například slazené musli se smetanovým jogurtem je špatná volba. Slazené müsli totiž obsahují množství jednoduchých cukrů a smetanový jogurt je zdrojem cholesterolu a tuku. Pro bobtnání vlákniny je nutná tekutina. Pokud chybí nebo jí není dostatek, můžete si přivodit zácpu. Vhodnější jsou domácí müsli s jogurtem či nízkotučným mlékem. Chybou je také snídat ovoce, například pomeranč a jablko. Taková snídaně je bohatá na vlákninu, ale postrádá ostatní důležité živiny, správnou energetickou hodnotu i tekutiny. Ovoce pouze povzbudí trávicí ústrojí k produkci trávicích šťáv. Pokud byste takto snídali delší dobu, přivodíte si trávicí potíže. Vhodnější variantou je celozrnný toust s tvarohovou pomazánkou a ovocem a ředěný stoprocentní pomerančový džus.

Jak často snídáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).