Hlavní navigace

Na hrady a zámky se návštěvníci zatím nehrnou. Prázdniny by to měly zlepšit

23. 6. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Hrady a zámky patří nejen v České republice mezi oblíbené turistické atrakce. Jak jsou na tom jejich majitelé a jaké mají pro návštěvníky letos novinky?

Rozvolňování týkající se hradů a zámků nastalo 31. května. Kromě toho se uvolnila pravidla také pro zoologické a botanické zahrady a zvýšila se kapacita možných osob na kongresech. Na hradech a zámcích jsou povoleny skupinové prohlídky o 10 osobách či při dodržení otn (prokázání se testem, očkování nebo prodělaným covidem) až 30 osob.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká je návštěvnost?
  2. Opatření mohla být i horší
  3. Jde o komfort návštěvníků
  4. Novinky nejen ve výkladu 
  5. Podívejte se na zámek Loučeň:
  6. S podporami je to složité

Jaká je návštěvnost?

Po znovuotevření zámku Blatná došlo k vlně vysoké návštěvnosti, takže jak říká Edvard Oberfalcer, lidem prohlídky interiérů památek evidentně chyběly. Podobné je to na zámku Králova Koruna, kde v zámeckém areálu probíhá rozsáhlá rekonstrukce, a proto je zámek otevřen zatím pouze o víkendech. Je znát, že lidé byli dlouho doma a za kulturou se těšili. Respekt z covidu je stále evidentní. Můžeme říci, že návštěvnost má stoupající tendenci, popisuje Lucie Lešová z kanceláře zámku Karlova Koruna

Na hradě Houska je návštěvnost vzhledem k aktuální situaci ve společnosti na úrovni loňského roku, malinko pod úrovní let minulých. Lidé jsou podle kastelána Miroslava Konopáska přeci jen opatrnější. Na Zámku Napajedla z důvodu rekonstrukce vnitřních prostor bude prohlídkový okruh historických prostor zámku zpřístupněn veřejnosti až od 1. července 2021. V současné době si lidé komentované prohlídky rezervují telefonicky nebo e-mailem, prozradila asistentka Hana Mášová.

Musíme konstatovat, že zájem nebyl nijak velký. Návštěvnost je prozatím nižší než v loňském roce, kdy se hrady a zámky mohly také otevírat v tomto období. Postupně se návštěvnost zlepšuje a my doufáme, že přes hlavní sezónu červenec a srpen už se to bude blížit k normálu, dodává Zdeněk Bachman ze Zámku ČastoloviceHrad Lukov je rozsáhlá zřícenina, takže museli mít zavřené jen expozice a lidé k nim za dodržení daných pravidel chodit mohli. Jsou v podstatě zřícenina hradu uprostřed lesoparku. Bylo a je poznat, že na návštěvu chodí lidé, které samotná památka až tak nezajímá, jdou prostě ven do přírody. A také se tak chovají…, podotýká Jiří Holík, předseda Spolku přátel hradu Lukova.

Opatření mohla být i horší

Kasteláni a majitelé soukromých hradů a zámku se shodují, že současná nařízení vlády musí akceptovat a přizpůsobit se těmto opatřením. Snažíme se pro návštěvníky připravit aktuální informace týkající se návštěvy a průběhu komentovaných prohlídek v návaznosti na opatření týkající se epidemie covid, říká Hana Mášová. Aktuální kapacita prováděné skupiny je nyní 10 lidí včetně průvodce, pokud nepřijede například autobus lázeňských hostů, kteří mají potvrzení o očkování či testování a může tak být ve skupině až 30 osob. Deset lidí je skutečně málo, někteří návštěvníci se kvůli tomu nedostanou na prohlídku, přestože máme více průvodců než v červnu 2019, zdůrazňuje Edvard Oberfalcer. Na zámku Králova Koruna jsou časy prohlídek častější, tak aby maximálně uspokojili zájem.

Zdeněk Bachman přiznává, že je současná nařízení tolik neovlivňují a že čekali, že je budou limitovat více. Skutečnost je taková, že návštěvnost není v takové míře, aby je platná vládní nařízení omezovala. Návštěvníci nás mile překvapují, že jsou vybaveni potvrzením o očkování/testování atd., doplňuje. Na hradě Lukov se v nařízeních jen těžko orientují a vyřešili to tím, že mají otevřené jen expoziční prostory, které jdou větrat a kde (byť komplikovaně) jsou schopni hlídat kapacitu a pravidla. Slušní lidé to respektují a jsou vděčni i za to málo, co u nás mají možnost vidět. S těmi ostatními je to složité, jako jinde… Náhradou je rozkvetlý hrad a romantické prostředí, popisuje Jiří Holík. Jak reagovat na nařízení (doporučení) platná ještě nedávno – hrady a zámky se otevírají, provádět se však nesmí, diskotéky se otevírají, tančit se však nesmí. Jsme vůbec oprávněni kontrolovat návštěvníky? Samotní lidé (návštěvníci) jsou mnohdy z podobných pokynů zmateni, dodává k situaci Miroslav Konopásek.

Jde o komfort návštěvníků

Na hradě Lukov zavedli samoobslužné okénko prodeje drobného občerstvení a samoobslužný vstup do hradu. Návštěvníky na pravidla upozorňují a hrad je plný varovných tabulek. Dezinfekci máme na mnoha místech v objektu zámku již od minulého roku, sdělení u vstupu jsou stále platná, jen jsme přidali informaci o nutnosti splnění podmínek pro umožnění vstupu na komentovanou prohlídku, uvádí Edvard Oberfalcer. Na zámku Karlova Koruna nainstalovali přístroje na dezinfekce, bezdotykové vodovodní baterie, vysoušeče na ruce a zvýšeně dezinfikují prostory, kde se návštěvníci pohybují. Návštěvníci jsou podle Lucie Lešové velice zodpovědní a na pokladně zámku hned ukazují potvrzení o prodělání, očkování, případně testu na covid.

Na Zámku Častolovice letos nedělali moc věcí jinak. Spíše se snažíme pro návštěvníky zajistit co největší komfort během prohlídek, aby se u nás cítili i v roušce a respirátoru dobře, upřesňuje Zdeněk Bachman. Podle Hany Mášové je samozřejmostí vybavení prohlídkové trasy desinfekcí, s tím souvisí nároky na častější interval úklidu těchto prostor. Upozornění pro návštěvníky a s tím spojené kontroly ohledně dodržování opatření nás teprve čekají. Určitě je to pro provoz zámku zdržující, administrativně a personálně náročné. Každý návštěvník by měl být sám zodpovědný za svůj zdravotní stav, myslí si.

Novinky nejen ve výkladu 

V Zámku Častolovice od 1. července odstartuje společná spolupráce s okolními zámky, konkrétně se jedná o zámek v Kostelci, Doudlebách a v Rychnově. Spolupráce spočívá v tom, že při návštěvě jednoho ze zmíněných zámků je možné získat návštěvnickou kartu, která poskytne slevu při návštěvě zbývajících třech zámků. Dále máme v plánu v letošním roce noční prohlídky zámku Častolovice. První bude 31. 7. 2021 v rámci projektu Hradozámecká noc a další noční prohlídky budou probíhat i tradičně poslední víkend v srpnu, konkrétně 28. 8. 2021, jako takové rozloučení s prázdninami, prozrazuje Zdeněk Bachman. Kulturní akce vyplývající ze spolupráce s partnery  jako je Jihočeské divadlo, Donau Philharmonie Wien, skupina historického šermu Morgana von Maxberg  mají připraveny také na zámku Blatná. Zároveň mohou návštěvníci vidět autorskou výstavu Příběhy kabelek významných žen a od 31. 7. výstavu Obrázky Ivy Hüttnerové. Všechny akce jsou uvedené na našich webových stránkách, upřesňuje Edvard Oberfalcer.

Vedle klasických historických prohlídek a prohlídek pro děti chystáme v létě akci Konec starých časů, noční prohlídky a akci Noc literatury, vyjmenovává také Lucie Lešová. Na Zámku Napajedla pro návštěvníky zůstává stávající prohlídková trasa stejná, rozšířili ji pouze o výklad nově obnoveného historického bazénu z 30. let 20. století, který navrhoval architekt Vladimír Karfík v barokním prostředí zámku. Na Lukově mají zase připravenou zcela novou expozici a rozšířili expozici týkající se období renesance. Na žádném z námi oslovených hradů a zámků se pro tuto sezónu nehýbalo s cenami. Například na Lukově mají vstupné jednotné a snížené, a to do doby, než budou moci otevřít všechny expozice. Ceny vstupného do zámeckého zvěřince ani do expozice jsme v letošním roce nezvedali a ani to nemáme v plánu, potvrdil Zdeněk Bachman.

Content First

Podívejte se na zámek Loučeň:

S podporami je to složité

Na Zámku Častolovice se po dobu nuceného uzavření věnovali údržbě a opravám v zámeckém zvěřinci, parku a interiérech zámku. Na zámku Blatná věděli, že musí mít zavřeno, ale nevěděli, jak dlouho to potrvá. Byli tedy připraveni na otevření ze dne na den a zároveň plánovali více do budoucna a zaměřili se na zlepšení každodenních procesů. Tyto změny se z hlediska ekonomického projeví až v delším časovém horizontu, ovšem v ekonomických potížích vzniklých ze ztráty příjmů z činnosti jsme právě teď, a proto plánujeme využít podpory ministerstva průmyslu a obchodu Covid Kultura, popisuje Edvard Oberfalcer. Na zámku Karlova Koruna čerpali program Antivirus a v době uzavření zámku realizovali velké opravy budov. Proběhl také generální úklid prostor. Podpory z programu Covid Kultura se chystají určitě využít. Podobně v Napajedlech celoplošné uzavření vnitřních prostor zámku museli akceptovat, a pokud to podmínky programu Covid Kultura dovolí, mají v plánu dotace využít.

Na Lukově neměli až na duben a květen 2020 nikdy úplně zavřeno. Návštěvnost jim tak v loňském roce nepoklesla, takže nesplňují podmínky programu. Nám klesla návštěvnost v kategorii neplatící návštěvník, tj. na akcích bez vstupného. Těch máme v průběhu roku několik a v roce 2020 se neuskutečnila ani jedna, říká Jiří Holík. Houska je soukromý hrad, žádost o případnou kompenzaci ušlých příjmů probíhá v souladu s Asociací soukromých majitelů hradů a zámků a uvidí. Pro mne osobně fungovala tzv. kompenzační „pětistovka“ (pracuji jako kastelán OSVČ). Po jejím zrušení a nahrazení kompenzační „tisícovkou“ (na první pohled super, že) jsem se dozvěděl, že nejsem sezónní pracovník, i když hrad je v provozu (tak jako mnohé další) od dubna do října, uzavírá Miroslav Konopásek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).