Hlavní navigace

Na závěrečné hlasování o #EET opět nedošlo, řešil se Babišův střet zájmů

31. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Hnutí ANO, podle licence: Rights Managed
Ani dnes nakonec nedošlo na závěrečné hlasování o změnách EET, jako je třeba start posledních dvou vln evidence nebo zavedení offline režimu.

Místo toho se dostal na paškál premiér Andrej Babiš a jeho střet zájmů, kvůli kterému Česku hrozí, že bude vracet evropské dotace.

Na závěrečné hlasování o EET opět nedošlo

Ani dnes nakonec nedošlo na závěrečné hlasování o novele zákona o evidenci tržeb, která startuje poslední dvě vlny EET nebo zavádí offline evidenci tržeb. Přestože poslanci nejprve začali hlasovat o dalších z 800 pozměňovacích návrhů, brzy bylo jednání přerušeno. Na pořad schůze se totiž dostal předběžný výsledek auditu, který v Česku prováděla Evropská komise kvůli možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Jak dnes uvedly Hospodářské noviny (HN), Andrej Babiš je dle výsledků opravdu už přes dva roky ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. Česku hrozí, že bude muset vrátit evropské dotace určené pro podniky z Babišových svěřenských fondů v celkovém objemu více než 280 milionů korun, uvedly HN.

Hlasovat o novele zákona o evidenci tržeb lze podle jednacího řádu znovu příští středu nebo pátek, kdy má schůze pokračovat. Co se týče doposud schválených pozměňovacích návrhů, jde například o zvýšení hranice pro využití offline režimu, a to z 200 na 600 tisíc hotovostních tržeb ročně. Poslanci rovněž schválili výjimku z EET pro prodejce vánočních ryb a snížení DPH na elektronické knihy a audioknihy.

Čtěte také: Jak se může změnit #EET? Prošli jsme pozměňovací návrhy k novele zákona

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).