Hlavní navigace

Na zdraví! Inspirujme se Čínou a přikažme pití piva

6. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Čína chtěla zavést jako protikrizové opatření povinné množství vykouřených cigaret. Čeští politici by se mohli inspirovat a zavést kvóty na vypité pivo. Aspoň by se tak lidé nechodili opíjet zbytečně, nýbrž by tak pomáhali státu.

Čína jako inspirace pro Českou republiku? Proč ne? Pozměňme jen parametry a máme zde protikrizové opatření jako vyšité z dílen některých našich politiků. Zatímco Čína chtěla nakázat kouřit cigarety, Česko by mohlo nakázat pít pivo. Nebyl by to pro některé z občanů splněný sen, kdyby mohli svým pitím ještě více podpořit stát? Čtěte také: Spotřební daně: Nejde jen o naplnění státního rozpočtu.

Číně povinné kouření neprošlo

Před několika dny se pokusila čínská provincie Hubei zavést vskutku netradiční protikrizové opatření. Pomocí vyhlášky totiž představitelé provincie nakázali úředníkům, aby více kouřili a tím podpořili tuzemskou ekonomiku. Opatření nařizovalo úředníkům vykouřit ročně přes čtyři a půl milionu místních cigaret, v případě nesplnění hrozila byrokratům pokuta. Současně by úředníci byli také penalizováni za kouření cigaret, které by se vyráběly v jiném místě než v provincii Hubei. Směrnice podpoří místní ekonomiku, protože díky ní vybereme víc peněz na daních, uvedl pro Global Times státní úředník provincie Hubei Chen Nianzu.

Čína opanuje ve výrobě cigaret první místo a její obyvatelé se současně řadí mezi nejnáruživější kuřáky. Podle statistik v zemi kouří kolem 350 milionů obyvatel a ročně zde na nemoci spojené s kouřením umírá přes milion lidí. Na adresu vyhlášky se tak spustila vlna kritiky a provincie Hubei se ji proto včera rozhodla zrušit. Přesto by tento nápad mohl posloužit některým našim politikům jako výborná inspirace pro jejich protikrizová opatření. Co zavést vyhlášku přikazující vypít každému občanovi staršímu 18 let nějaký objem tuzemského piva? Aby se tolik nedeformoval trh, mohli by k tomuto kroku politici spustit také systém pivních povolenek, se kterými by se dalo obchodovat podobně jako s jejich emisními sestrami.

Banner - Ekonomická recese

V Česku se nabízí pivní variace

Češi patří jednoznačně k největším pijanům piva ve světě. Ve spotřebě piva na osobu drží Česko první místo už řadu let. Ročně se u nás vypije kolem 160 litrů piva na osobu včetně novorozenců. O druhé místo se perou Rakušané, Němci a Irové, za Čechy však výrazně zaostávají, jelikož se jejich spotřeba pohybuje mírně nad 100 litry piva na osobu. Vzhledem k tomu, že Česko se řadí také mezi významné výrobce piva, protikrizové opatření a la Čína je na snadě, stačí jen zavést povinné kvóty konzumace piva na osobu. Čtěte také: Restaurace nabízející pivní menu je více konkurenceschopná

Kvóty by se samozřejmě týkaly jen osob starších 18 let a občanů bez zdravotních potíží. Pokud by obyvatel nesplnil předepsané množství, musel by do státní kasy zaplatit určitou pokutu. Aby však systém nedeformoval tržní prostředí a nenutil nikoho ke konzumaci alkoholu, měly by se k němu zavést také tzv. pivní povolenky. Jejich majitel by podle množství vlastněných povolenek mohl vypít piva méně. S povolenkami by se také dalo volně obchodovat.

Princip by byl jednoduchý, občané by například museli vypít 300 litrů piva ročně, každý by obdržel povolenky ve výši třeba 100 litrů. To by znamenalo, že pokud by si všichni povolenky ponechali, museli by zkonzumovat 200 litrů piva. Jenže pan Novák je zapřísáhlý abstinent a piva se nemůže ani dotknout. Naopak pan Násoska si pivo dá rád a požadovaných 200 litrů překonává hravě již v polovině roku. Pan Novák by tedy poptával od pana Násosky jeho povolenku, který by mu ji za jimi domluvený obnos přenechal. Takto by se tržně jednoduše vyřešil problém kvót.

Jaké české jídlo vám nejvíc chutná?

Do hospody by se chodilo pro stát

Další výhodou tohoto opatření by se stal též sociální faktor. Pivní kvóty by totiž mohly pomoci udržet řadu rodin. Nejeden manžel (v méně případech také manželka) bývá svým protějškem kritizován, že zase jde na pivo s kamarády a že jediné, o co mu jde, je opít se a nebýt doma. Nyní by tito lidé dostali do ruky silný argument. Už by nešli do hospody kvůli sobě, šli by tam kvůli státu.

Daně x

Chceš abychom platili pokutu? Myslíš, že mě to v té hospodě baví? Povolenky jsem už střelil Pepovi a koupil ti za ně ten kožich. Prostě musím, zněla by večerní konverzace. Drahá polovička by nemohla udělat nic jiného než sklopit hlavu a popřát svému milému (své milé) hodně štěstí při plnění státních kvót. Řada rodin by se tím možná vyhnula krizi i rozvodu.

Zdá se tedy, že hodně faktorů hraje pro zavedení pivních kvót. Pravdou ovšem zůstává, že se jedná o opatření zvýhodňující pouze jedno odvětví, a to pivní průmysl. Se svými kvótami by totiž také mohli přispěchat výrobci lihovin či nealkoholických nápojů. Jenže některá jiná nesystémová opatření možná projdou, tak proč nepodpořit náš nejoblíbenější nápoj? Svorně si pak můžeme po překonání krize připít dobře vychlazenou desítkou na zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).