Hlavní navigace

Některé online platby pod #EET nespadají. U PayPalu záleží, zda má zákazník účet

4. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Mezi problematické části EET patří i online platby. Ne všechny totiž do evidence spadají. A některé způsoby, jako třeba PayPal, navíc jen někdy.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) má proto na webu metodické zpřesnění. Připomeňte si, které online platby do EET nepatří.

Čtěte také: Dobrá zpráva, online platby půjde evidovat, až se e-shop dozví o jejich ověření

Příklady online platebních metod, které nejsou evidovanými tržbami

Podle zákona o evidenci tržeb pod EET spadají i platby „bezhotovostním převodem peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat“. To znamená, že některých online plateb se EET netýká.

Část plateb přes PayPal

U služby PayPal je situace komplikovaná tím, že záleží, zda má zákazník účet PayPal a platí přes něj. Pokud ano, EET se plateb netýká. Platby, při kterých se plátce přihlásí ke svému PayPal účtu a z něj převede peněžní prostředky (uložené na účtu či na něj ad hoc k provedení konkrétní transakce „načerpané“ z platební karty či běžného účtu) příjemci, rovněž vlastníkovi PayPal účtu, totiž nejsou evidovanými platbami. Příkaz k platbě dává plátce svému poskytovateli, společnosti PayPal. Společnost PayPal v tomto případě plní dvojí roli – je poskytovatel plátce i poskytovatelem příjemce, to však na posouzení situace, jak je vidět, nemá žádný vliv, upřesňuje GFŘ.

Jiná situace ale nástává, pokud plátce PayPal účet nemá. Příjemce ho (například z košíku v eshopu) přesměruje na platební bránu PayPal, kde platbu provede prostřednictvím svojí platební karty. Příkaz dává plátce prostřednictvím příjemce a tato tržba evidovaná být musí.

Karetní inkaso

Pokud dá zákazník souhlas s předáním údajů o platební kartě příjemci a platí takto například pravidelné měsíční platby, tržby se opět evidovat nemusí. Platební příkaz totiž dává příjemce. Takto mohou být inkasovány měsíční vyúčtování za mobilní telefon, měsíční zálohy na energie, předplatné časopisu či počítačových her atp.

Služby typu SOFORT , iDEAL či jiné „třetí strany“

Pod EET nespadají ani platby pomocí tzv. payment initiation services ve smyslu nové evropské směrnice o platebních službách „ PSD2 “ (například služba SOFORT rozšířená v německy mluvících zemích). Plátce dá příkaz své bance prostřednictvím třetí strany (poskytovatele iniciace platby) a do schématu tak nevstupuje příjemce.

Příkaz k úhradě prostřednictvím bankomatu či platbomatu

Uživatel se prostřednictvím platební karty přihlásí do prostředí bankomatu a následně zadá příkaz k úhradě ze svého účtu. Jedná se svoji bankou a jí dává příkaz k úhradě. Platební karta tedy slouží k identifikaci uživatele nikoliv k zadání příkazu. I zde se nejedná o evidovanou tržbu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).