Hlavní navigace

Prodáváte elektroniku? Nezapomeňte na recyklační poplatek!

22. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Již skoro tři roky platí novela zákona o odpadech, která zavedla nová pravidla o nakládání s elektozařízeními. Novela přinesla mnohé povinnosti výrobcům, dodavatelům i prodejcům. Nově ovšem všichni mohou využít tzv. kolektivní systémy.

Životní prostředí se stalo poslední dobou velmi skloňovaným tématem. Nejen z úst ekologických aktivistů zaznívají hlasy pro jeho ochranu. Některé z ochranných opatření se dotýkají samozřejmě i podnikatelů. Výjimkou není ani problematika elektroodpadu. Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech definuje povinnosti týkající se výrobců, dovozců a prodejců elektrozařízení.

Povinnosti výrobců, dovozců a prodejců

V souvislosti s ochranou životního prostředí vzniklo v celé distribuční síťi (tj. výrobcům, dovozcům a koncovým prodejcům) obchodující s elektrozařízeními mnoho povinností.

Hlavní povinnosti výrobců a dovozců

  • Zapsat se do seznamu výrobců elektrozařízení (seznam vede Ministerstvo životního prostředí ČR)
  • Plnit povinnosti spojené s uváděním elektrozařízení na trh (výrobky vyrábět tak, aby byla usnadněna jejich demontáž a využití, zajistit značení výrobků, výrobky musí být bez obsahu těžkých kovů, polybromovaných bifenylů a difenyléterů)
  • Zajistit a financovat zpětný odběr použitých elektrozařízení z domácností
  • Zajistit a částečně i financovat oddělený sběr elektroodpadu od firem a podnikatelů
  • Zajistit kvóty využití elektroodpadu
  • Informovat (spotřebitele, prodejní síť, zpracovatele)
  • Zpracovat roční zprávu o plnění povinností a zaslat jí na ministerstvo životního prostředí do 31. 3. každého roku

Povinnosti pro poslední prodejce

  • Informovat spotřebitele o tom, že ceny spotřebičů zahrnují i příspěvek na likvidaci historických elektrozařízení (tzv. viditelný příspěvek) a tuto skutečnost uvádět na cenovce výrobku a na dokladu vydávaném při prodeji nových výrobků (paragonu). Tato povinnost je určena ustanovením §37n, odst.3 zákona o odpadech.
  • Umožnit spotřebiteli, aby při nákupu nového výrobku mohl odevzdat použitý výrobek obdobného typu, tedy nikoliv pouze stejné značky, v místě prodeje tak, aby mohla být zajištěna jeho řádná ekologická likvidace. Tato povinnost je určena ustanovením §37, odst.4 zákona o odpadech.
Příklad:
Vážení zákazníci, použité elektrické zařízení můžete bezplatně odevzdat na tomto sběrném místě:
Společnost: Technické služby hlavního města Prahy
Adresa: Palackého 21, Praha 2, Praha
Provozní doba: Po-Pá: 9–15
Telefon: 123 456 789

Řešení – licencované kolektivní systémy

Legislativa ale umožňuje výrobcům, dovozcům a prodejcům podílet se na těchto povinnostech s jinými právními subjekty, či přenést svou odpovědnost na jinou právnickou osobu zajišťující společné plnění povinností. Tímto subjektem jsou výše zmiňované licencované kolektivní systémy. Kolektivním systémem se rozumí systém vytvořený výrobci nebo výrobci pověřenou právnickou osobou a provozovaný právnickou osobou odlišnou od výrobce nebo výrobcem pověřené právnické osoby. Díky těmto kolektivním systémům mohou výrobci, dovozci a provozci zajistit plnění podle zákona společně. V současnosti je v ČR šest kolektivních systémů, které mají nasmlouvané výrobce elektrozařízení, za likvidaci jejichž odpadu odpovídají. Tyto kolektivní systémy také určují výši tzv. recyklačního poplatku, který musí výrobci připočíst k ceně. Tento poplatek ale prochází distribuční sítí a ve finále jej platí až konečný zákazník. Výši poplatku si stanovují licencované kolektivní systémy samy na základě reálných nákladů na zpětný odběr a následnou ekologickou likvidaci elektroodpadu, upřesnil pro business server Podnikatel.cz Jakub Kašpar, tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí.

Historie recyklačních poplatků

Historie recyklačních poplatků je poměrně krátká. Zavedeny byly teprve nedávno, novelou zákona o odpadech z roku 2005. Důvodem dle ministerstva životního prostředí byly již neúnosné podmínky při likvidaci elektroodpadu. Účelem novely byla především prevence vzniku odpadních elektrických a elektronických zařízení, jakož i snížení množství odpadu, který z těchto zařízení vzniká, jejich opětovným použitím a recyklací. Jen mizivé procento elektroodpadu bylo před rokem 2005 ekologicky likvidovaného a s tím souvisely i značné problémy. Například viz dávná a dávná léta se táhnoucí kauza likvidace ledniček a vypouštění v nich obsažených freonů, vysvětlil pro business server podnikatel.cz tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. V roce 2005 kromě recyklačních poplatků vznikly i kolektivní systémy pro zpětný odběr odpadu. Výsledky splnily očekávání. Od roku 2005 se postupně zvyšuje podíl odebraných a ekologicky likvidovaných elektronických zařízení, řekl dále Jakub Kašpar. Výše recyklačních poplatků se liší dle jednotlivých kolektivních systémů.

Brand24

Ukázkový přehled poplatků za recyklaci elektrospotřebičů platný od 1.1.2008
Kategorie Druhy zboží Poplatek vč. DPH
telefony mobilní telefony vč. příslušenství, sluchátka, pevné disky, flashdisky, příslušenství k domacím spotřebičům a bílému zboží 1 Kč
malé spotřebiče (audio, video, navigace) videokamery – příslušenství, VoIP a kancelářské telefony, diktafony, přenosné přehrávače (radiopřijímače a radiobudíky), MP3 přehrávače, navigační systémy, PDA, počítačové skříně 4 Kč
malé spotřebiče (bílé zboží) kávovary, žehličky, sendvičovače, elektrické nože, mixery, roboty, toustovače, fritézy, varné konvice, ventilátory, kuchyňské váhy, fény, espressa, lis na citrusy, odšťovňovače, domácí pekárny, mlýnky na maso, elektrické grily, sušičky potravin, fény, parní hrnce, zvlhčovače vzduchu, osobní péče (holící strojky, péče o vlasy, zubní kartáčky, osobní váhy, péče o tělo) 6 Kč
počítače a příslušenství, DVB přijímače čtečky paměťových karet, kopírky, tiskárny a multifunkční zařízení, notebooky a laptopy, PC sestavy, skenery, DVB přijímače, videokamery, faxy, přenosné přehrávače (radiomagnetofony), fotoaparáty 10 Kč
vysavače, varné desky mikrovlnné trouby, digestoře, vysavače, varné desky 20 Kč
rekordéry a přehrávače, audio systémy videorekordéry, CD a DVD přehrávače a rekordéry, hifi komponenty (AV receivery, tunery, zesilovače) reprosoustavy, audio systémy, autorádia 30 Kč
monitory a televizory do úhlopříčky 25" monitory a televizory s úhlopříčkou max. 25" (63 cm) 33 Kč
domácí kina, minidisky herní konzole, minidisky, projektory, domácí kina, záložní zdroje 60 Kč
bílé zboží sporáky, trouby, myčky nádobí, pračky a sušičky, ohřívače vody 90 Kč
monitory a televize s uhlopříčkou nad 25" monitory a televizory s úhlopříčkou nad 25" (63 cm) 200 Kč
veškeré chlazení ledničky, mrazáky, vinotéky a vitríny 300 Kč

Poslední dobou se také rozšířily E-shopy prodávající elektroniku. I těchto virtuálních obchodů se týká uvádění recyklačního poplatků a podílení se na zpětném odběru. Zákon nerozlišuje kamenné a e-obchody. Předpokládám, že se poplatek neliší, neb je stanoven na kategorii výrobku, nikoli na kategorii (či jakékoli jiné určení) obchodu, dodal Jakub Kašpar.

Brzy se také očekává velká novela zákona o odpadech. Dle ministerstva životního prostředí má být zveřejněna v nejbližších dnech.

Myslíte se, že zavedení recyklačních poplatků přispělo ke zlepšení situace s elektroodpadem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).