Hlavní navigace

Odbory proti reformám: Generální stávka?

14. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Odbory, respektive Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), dnes jednají o podobě protestů proti vládním reformám. Podle ČT 24 je ve hře i generální stávka. Podle ankety, kterou mezi sebou odboráři udělali, by s generální stávkou souhlasilo až 80 % z nich. ČMKOS je již od začátku března ve stávkové pohotovosti.

Odborářům se v souvislosti s reformami nelíbí především vysoká inflace a růst cen. Stejně tak jsou proti důchodové reformě či reformám ve zdravotnictví.

Odbory mají samozřejmě právo dělat, co uznají za vhodné. Nicméně reformy jsou zapotřebí a vyzvali nás k nim všichni renomovaní ekonomové a také instituce včetně Evropské komise, komentoval pro ČT 24 jednání odborářů Jiří SezemskýMinisterstva práce a sociálních věcí.

Odbory vyjadřují své kritické postoje vůči reformám dlouhodobě. Business server Podnikatel.cz se nedávno věnoval názorům odborářů na dosavadní vládní reformy. Reforma je nespravedlivá a sociálně necitlivá, vyvolává výrazné zvýšení cen, přenáší daňové břemeno od bohatých k chudým, nenapravuje, ale naopak prohlubuje problémy veřejných financí, uvedl tehdy pro business server Podnikatel.cz Milan Štěch, předseda ČMKOS. A doplnil, že si myslí, že by měla současná vláda skončit.

Aktuálně vystoupil Milan Štěch na ČT 24. Generální stávka není na programu dne, řekl Štěch. Ujistil, že odbory neusilují o politickou změnu, ale o jiné chování vlády. Pravděpodobným scénářem je podle Štěcha výstražná stávka, a to pokud možno do pololetí, pokud o tom sněm ČMKOS rozhodne. Předseda tvrdí, že vzhledm k tomu, že inflace postihuje také malé organizace, mohla by je výstražná stávka oslovit. Především díky malým mzdám, které jsou nejen v malých firmách, ale hlavně v příspěvkových organizacích. Odborům vadí i zdravotní reformy a skrytá privatizace. Odbory budou také protestovat před každým jednáním vlády v rámci měsíce protestů..

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).