Hlavní navigace

OSVČ mají smůlu, zastropování výdajových paušálů se nakonec nezvýší

12. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože to po druhém čtení vypadalo, že by návrh na zvýšení zastropování výdajových paušálů mohl projít, OSVČ mají nakonec smůlu.

Názor totiž změnili poslanci ČSSD a KSČM, kteří přitom návrh před několika měsíci na Rozpočtovém výboru podpořili. I nadále tak zůstane mezní hranice příjmů na úrovni 1 milionu Kč.

Obrat levice návrh „zařízl“

Poslanecká sněmovna dnes nakonec odmítla v třetím čtení návrh ODS, který u výdajových paušálů zvyšoval jejich zastropování. Konkrétně se mezní hranice příjmů měla zvýšit na 2 miliony Kč, tedy na stav, který platil ještě v loňském roce. Proti byli poslanci ANO a ČSSD a většina komunistů se hlasování zdržela (2 návrh podpořili a 11 se zdrželo), což nakonec stačilo. Strany KSČM a ČSSD přitom návrh původně podporovaly.

Chtěl bych za klub sociální demokracie říci, že budeme hlasovat proti zamítnutí, protože v minulosti jsme OSVČ tady v této Sněmovně ohraničili spoustou zákonů. Myslím si, že v této chvíli bychom jim měli pomoci, nebo myslí si to celý náš klub. Měli bychom vytvořit optimální podmínky a měli bychom se zaměřit na velké korporace, na velké daňové korporace, které tady vydělávají největší peníze, nikoli OSVČ, říkal během prvního čtení Jaroslav Foldyna, místopředseda ČSSD. Návrh ODS pak podpořil i Rozpočtový výbor Sněmovny, kde pro jeho schválení hlasovali kromě ODS, Pirátů, TOP 09 také právě sociální demokraté a komunisté.

Během léta však obě levicové strany obrátily a návrh nyní nepodpořily. Opozici nakonec chybělo 7 hlasů (potřeba bylo 90 a pro návrh bylo 83, proti 77 hlasů). Z řad pravicové opozice ovšem chybělo nebo nehlasovalo 11 poslanců.

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny se nezamlouvá podnikatelům, podle kterých loňským snížením limitu poklesla atraktivita výdajových paušálů pro mnoho drobných podnikatelů a snížení nelze považovat za pobídku ani k zahájení, ani k rozvoji podnikání. Hranice příjmů pro možnost uplatnění paušálů se loni snížila, aniž by byla tak zásadní změna jakkoli vydiskutována s podnikatelskými organizacemi. Pro drobné živnostníky jsou výdajové paušály nejjednodušším způsobem, jak daňové povinnosti plnit a nebýt zavaleni stohy papírů, doplnil serveru Podnikatel.cz Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

Mezní hranice zůstane na 1 milionu Kč

Mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, tak zůstane na 1 milionu korun. Paušál jde využít i při vyšších příjmech, maximálně jím lze ale uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů. Konkrétně jde o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc Kč

Snížení hranice na stávající úroveň přinesl loňský daňový balíček. Zároveň s tím se však OSVČ s paušály vrátila možnost využití daňového zvýhodnění na dítě a slevy na manželku (manžela).

Čtěte více: Spočítali jsme, že změny u paušálů mohou některé OSVČ přijít na statisíce korun 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).