Hlavní navigace

Otcovská startuje 1. února. Zažádejte si, nabízíme oficiální tiskopis ke stažení

29. 1. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od 1. února 2018 bude možné požádat o novou dávku nemocenského pojištění – otcovskou. Podnikatel.cz nabízí ke stažení oficiální tiskopis od ČSSZ.

Krátkodobá dávka umožní tatínkům zůstat v prvních týdnech po porodu doma, aby pomáhali mamince s péčí o novorozence. 

Výplata otcovské nálezí za dobu 7 kalendářních dnů a na dávku mohou otcové nastoupit v období šesti týdnů ode dne narození dítěte. Dávku nelze čerpat přerušovaně. Její výše je 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou o dávku zažádat přímo u okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ), u které jsou registrovány. Nárok na dávku OSVČ vznikne za předpokladu, že si platí nemocenské pojištění a účast na nemocenském pojištění trvala alespoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou. 

Čtěte také: Otcovská se dotkne i otců dětí narozených v prosinci

Žádost o dávku otcovské poporodní péče (otcovskou) se podává prostřednictvím tiskopisu. V případě zaměstnanců žadatel vyplní přední stranu tiskopisu a odešle ho svému zaměstnavateli, který vyplní druhou stranu. OSVČ ho vyplňují samy. 

Formulář můžete vyplnit také online na webu ČSSZ

Kromě tatínků může mít nárok na otcovskou také pojištěnec (muž i žena), který pečuje o dítě, které převzal do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, pokud dítě ke dni převzetí do péče nedosáhlo 7 let věku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).