Hlavní navigace

Panika kolem přehledů pojištění na důchod. Co se započítává do nároku na penzi?

31. 8. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Prázdninová psaní od ČSSZ, kterými informuje o stavu důchodového konta, vyvolávají řadu otázek. Například proč není vše v přehledu uvedené do nároku započtené?

Do schránek pojištěnců přišlo během prázdninových měsíců na 100 tisíc zásilek. Česká správa sociálního zabezpečení jimi informuje pojištěnce o stavu jejich důchodového konta. Dopis od ČSSZ přišel do rukou mužům ročníku narození 1954 a ženám narozeným v roce 1957.

Server Podnikatel.cz o tom informoval v článku : V létě očekávejte psaní od ČSSZ. Prozradí vám stav vašeho důchodového pojištění

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Z přehledu dob důchodového pojištění lidé zjistí především to, jaké doby jejich pojištění, případně tzv. náhradní doby pojištění a výdělky od roku 1986 má ČSSZ ve své evidenci. Doby označené jako pojištění jsou v plném rozsahu započitatelné pro důchod. Na přehledu je také uveden aktuální součet a konkrétní rozsah dob, ke kterým ČSSZ nemá ve své evidenci žádný nárokový podklad, uvádí Česká správa sociálního zabezpečení ve své tiskové zprávě.

Panika kvůli náhradní době pojištění

Přehled stavu důchodového pojištění informuje mimo jiné také o náhradních dobách pojištění, pokud se pojištěnce týkají. Náhradní doba pojištění je životní období, ve kterém pojištěnec sice neodvádí žádné pojistné, ale podle zákona se i tato doba v určitém rozsahu započítává do doby důchodového pojištění. Jedná se například o dobu péče o dítě do čtyř let věku a doba péče o závislou osobu. Právě období, kdy člověk pečuje o dítě do čtyř let věku, v přehledu zmíněno není, ale podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jany Buraňové není důvod k panice:

Období péče o dítě do 4 let věku se řeší až v okamžiku sepisování žádosti o důchod. Naopak doby studia a doby evidence u úřadu práce se hodnotí jen v omezeném rozsahu. Proto lidé z přehledu vyčtou i údaj, kolik činí počet dnů náhradních dob.

Čtěte také: Budete mít nárok na důchod, nebo zůstanete bez koruny? Můžete to zjistit

Na přehledu dob pojištění je zpravidla také uvedena celá doba, kdy byl pojištěnec evidován na úřadu práce. Celé období však ne vždy je započítáno do nároku na důchod. I tento fakt vyvolává v pojištěncích otázky. V součtu evidovaných dob mohou být zahrnuty i ty doby, ke kterým nemusí být při řízení o důchod přihlédnuto. Důvodem je, že se podle zákona o důchodovém pojištění doba evidence u úřadu práce hodnotí v omezené míře, říká Jana Buraňová. Přehled od ČSSZ obsahuje veškeré doby, které eviduje. Zda budou započteny do nároku na důchod, však bude rozhodnuto až v momentě, kdy bude podána žádost o důchod.

Content First

Překrývání dob pojištění

Pokud se překrývá více dob pojištění, například pokud zaměstnanec ještě podniká, tyto doby se nesčítají, ale do celkového součtu se započítávají pouze jednou. Stejně tak tomu je v případě, že se překrývá doba pojištění s náhradní dobou.

Zajímejte se o své důchodové pojištění

Zjistit stav důchodové pojištění můžete hned dvěma způsoby. První možností je prostřednictvím ePortálu. Tato služba je však určena jen pro majitele datových stránek. Pro ty, co datovou schránku nemají, se nabízí možnost v podobě žádosti ČSSZ jednou za kalendářní rok o zaslání tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění. ČSSZ jej zašle nejpozději do 90 dnů ode dne doručení žádosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).