Hlavní navigace

Podnikatelé, na úsporný tarif zapomeňte, odpustí se vám jen jedna část poplatků

29. 8. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na příspěvek na energie v podobě úsporného tarifu firmy nedosáhnou. Přesto ale nepřijdou úplně zkrátka. I jich se totiž týká odpuštění poplatků na podporované zdroje energie.

Ty činí 495 Kč bez DPH (599 Kč s DPH) za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Podle podnikatelů jde nicméně o nedostatečnou pomoc a volají po tom, aby vláda zavedla i opatření na zmírnění dopadů vysokých cen energie podle Dočasného krizového rámce EK.

Kolik dostanete v rámci úsporného tarifu

Vláda minulý týden schválila dvě nařízení, kterými stanovila podmínky tzv. úsporného tarifu. Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, příspěvek ve výši 2000 nebo 3500 korun podle tarifu.

Příspěvek na úhradu nákladů za energie domácnostem v roce 2022 (bez poplatků za POZE)

Distribuční sazba Výše příspěvku
Sazba D01d 3500 Kč
Sazba D02d 3500 Kč
Sazba D25d 3500 Kč
Sazba D26d 2000 Kč
Sazba D35d 2000 Kč
Sazba D45d 2000 Kč
Sazba D56d 2000 Kč
Sazba D57d 2000 Kč

V roce 2023 pak bude příspěvek z úsporného tarifu poskytnut na jednotlivé komodity zvlášť. Domácnosti s domovními kotelnami dostanou příspěvek 6000 Kč a domácnosti s centrálním vytápěním 4500 Kč. Příspěvky podle jednotlivých tarifů a pásem spotřeby u plynu budou podle nařízení vlády následující:

Distribuční sazba Výše příspěvku
Sazba D01d 400 Kč
Sazba D02d
800 Kč
Sazba D25d
1500 Kč
Sazba D26d 2000 Kč
Sazba D35d
2000 Kč
Sazba D45d
2000 Kč
Sazba D56d
2000 Kč
Sazba D57d
2000 Kč
Pásmo spotřeby plynu (v MWh) Výše příspěvku
0 – 1,89 200 Kč
1,89 – 7,56 1700 Kč
7,56 – 15 3700 Kč
15 – 25 6200 Kč
25 – 45 7800 Kč

U plynu tedy bude platit, že čím vyšší spotřeba, tím vyšší příspěvek dostane domácnost.

Vláda schválila podmínky úsporného tarifu, letos občané ušetří na elektřině v průměru 4000 Kč Přečtěte si také:

Vláda schválila podmínky úsporného tarifu, letos občané ušetří na elektřině v průměru 4000 Kč

Jak to bude u živnostníků

Úsporný tarif je nicméně určen pouze domácnostem a firmy na něj nemají nárok. Co se týče OSVČ, nebude se rozlišovat, jestli má smlouvu s dodavatelem uzavřenu živnostník, nebo nikoli. Příspěvek bude poskytnutý všem, kteří mají uzavřeny standardní “deéčkové” tarify pro domácnosti. Dále se rozlišuje, k čemu odběratel daný prostor využívá. Pokud je prostor u distributora veden jako provozovna, tak se na něj pomoc nevztahuje, protože pomoc firmám by musela projít notifikací u Evropské komise, vysvětluje se na webu ministerstva průmyslu a obchodu.

Odpuštění poplatků se dotkne i firem

Od letošního října až do konce příštího roku dále dojde k odpuštění poplatků za podporované zdroje energie (POZE). Zatímco úsporný tarif mohou využít pouze domácnosti, prominutí poplatků za podporované zdroje se týká i podnikatelů. Aktuálně POZE činí 495 Kč bez DPH (599 Kč s DPH) za každou spotřebovanou MWh elektřiny. O odpuštění poplatku nebude nutné nijak žádat, jak firmy, tak domácnosti jej dostanou automaticky.

Vláda dále podnikatelům přislíbila, že firmám vyplatí kompenzace nepřímých nákladů. Nejde přitom o žádnou novinku. I jiné státy kompenzace vyplácí, přičemž se zaměřují na vybraná energeticky náročná odvětví, která kvůli ceně emisní povolenky musí nakupovat dražší elektřinu. Pomoc tak obdrží jen okolo 30 firem.

Chybí pomoc z Dočasného krizového rámce, říkají podnikatelé

Prominutí poplatků a úhradu nepřímých nákladů sice podnikatelé přivítali, vládní pomoc však považují za nedostatečnou. Podnikatelským asociacím především vadí, že vláda nepřipravila žádná opatření dle Dočasného krizového rámce, kterým Evropská komise dala možnost vládám podpořit podniky, kterých se dotýkají vysoké ceny energií. Pokud vláda firmám nyní po měsících jednání a čekání dala signál, že nakonec tímto opatřením vůbec nepomůže, mohou se dostat do velmi složité situace a konkurenční nevýhody oproti podnikům z okolních států, například z Německa, které Dočasný krizový rámec zavádí, komentoval Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Česká republika je jednou z nejprůmyslovějších zemí EU, proto rostoucí ceny energie mají na hospodaření tuzemských podniků výrazný vliv. Kromě zajištění stabilních dodávek zemního plynu musí být pro stát prioritou také dočasná podpora zasažených podniků a odvětví průmyslu. Zatímco v Německu a Francii již vyřizovali notifikaci programu, my čekali na odpověď MPO ohledně možných úprav jednotlivých parametrů, abychom se po měsíci čekání dozvěděli, že nebude nic, připojil se Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

AMSP vládě: Přiznejte, že na nás kašlete

Proti vládě se pak ostře vymezila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), podle které vláda nečiní žádné zásadní, rychlé a efektivní kroky k ochraně českých firem, na které už několik měsíců tvrdě dopadají ceny energií. Z úst představitelů vlády i z médií vnímáme zacílení podpory na domácnosti, avšak žádnou podporu pro podniky. Pokud padnou podniky, lidé přijdou o práci a ani kompenzace vlády jim nepomůže k zaplacení všech jejich účtů, což může znamenat fatální následky a sociální nepokoje. V současné době skutečně řada firem hraje o své přežití v řádu měsíců a vláda tato varování přehlíží. Dosavadní prezentovanou pomoc vlády považují podnikatelé za zcela nedostatečnou, uvedl Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR.

AMSP ČR vládě: Buď už podnikatelům pomozte, nebo aspoň přiznejte, že na ně kašlete Přečtěte si také:

AMSP ČR vládě: Buď už podnikatelům pomozte, nebo aspoň přiznejte, že na ně kašlete

Také AMSP ČR žádá, aby vláda přehodnotila přístup k realizaci opatření, která maximálně využijí Dočasný krizový rámec na pomoc firmám (konkrétně spuštění původně připravovaného kompenzačního programu), kterých se dotkl výrazně růst cen energie. Podle asociace může vláda razantně ovlivnit cenu a množství elektrické energie. AMSP chce, aby vláda i za cenu stažení se z lipské burzy nebo regulatorních zásahů do cen elektrické energie ceny snížila.

Žádáme proto Vládu ČR o neprodlené veřejné prohlášení firmám, jaká opatření budou přijata ke stabilizaci podnikatelského sektoru, případně o jasnou informaci, že na podnikatele, zejména malé a střední, kašle, a slova o maximální podpoře tomuto segmentu byla opět jen pustými frázemi, ktera z vládního programového prohlášení činí jen další z řady zbytečně popsaných papírů, uzavřel Josef Jaroš.

Bojuje vláda proti energetické krizi dostatečně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).