Hlavní navigace

Poslanec ČSSD navrhuje, aby restauracím v rámci #EET klesla DPH až na 10 %

24. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Poslanec ČSSD František Adámek navrhuje, aby se restauracím v rámci elektronické evidence tržeb snížila DPH až na 10 %.

Restauracím by se v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb mohla snížit sazba DPH až na 10 %. Počítá s tím pozměňovací návrh poslance ČSSD.

Čtěte také: Restauracím kvůli elektronické evidenci tržeb klesne DPH na 15 %, slíbil Babiš

Klesne restauracím DPH až na 10 %?

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

S návrhem zákona o evidenci tržeb se projednává i doprovodný zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb. Jednou z navrhovaných změn má být i snížení DPH z 21 na 15 % pro stravovací služby. Před týdnem se u zákona objevil pozměňovací návrh poslance ČSSD Františka Adámka, který počítá s tím, že by restauracím klesla sazba DPH dokonce až na 10 %.

Podle Adámka jde o důvodný krok, jelikož dosavadní daňová disproporce mezi vstupy a výstupu, trvající již od roku 2004, poškodila celý segment stravovacích služeb. Efektem navrhovaného postupu však bude iniciace podnikání v segmentu stravovacích služeb, možnost investic, zlepšení kvality služeb.. V oboru, který má zásadní vliv také na stále rostoucí cestovní ruch nejen v rámci České republiky, ale rovněž ve vztahu zahraničním turistům. Snížením sazby daně by bylo možné zabránit předpokládanému úbytku cca 30% podniků veřejného stravování, převážně na venkově a zmírnit tak růst nezaměstnanosti v oblastech, kde je často velmi málo jiných pracovních příležitostí, uvedl ve zdůvodnění Adámek.

Jak navíc doplnil Adámek, přeřazením do druhé snížené sazby by se příjmy veřejných rozpočtů snížily maximálně o 1 mld. Kč. Z hlediska naplnění cílů vládního návrhu snížit podíl šedé ekonomiky je přeřazení do druhé snížené sazby daně jistým krokem a předpokladem pro jeho naplnění, neboť v takovém případě bude motivace podnikatelů k neodvedení všech daní minimální, uzavřel Adámek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).