Hlavní navigace

Přečtěte si profil „krále šmejdů“ Jense Beckhäusera, který v ČR stále podniká

23. 1. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Ačkoli se už z předváděcích akcí Jens Beckhäuser stáhl, pořád v Česku podniká, i když v jiných oblastech. Provozuje například síť fitness.

Nekorunovaný král šmejdů, jak se přezdívá Jens Beckhäuserovi, začal v Česku působit už v roce 1995. Před rokem a půl sice oznámil, že ukončuje svoje aktivity v Česku v oblasti přímého prodeje, v jiných odvětvích tu ale stále podniká. Podívejte se na Beckhäuserovy diagramy vazeb a přečtěte si jeho medailonek.

Beckhäuser začínal jako tanečník

Jens Beckhäuser se narodil 8. dubna 1966 v Německé demokratické republice (NDR). Zpočátku šel ve šlépějích svých rodičů, kteří se věnovali umění, a vystudoval taneční obor na vysoké umělecké škole a následně se dokonce živil jako sólový tanečník. Na konci roku 1988 emigroval do západního Německa, kde o rok později založil baletní školu. Ta se zanedlouho poměrně dobře etablovala a dodnes patří mezi vyhledávané.

V Česku začal působit už v roce 1995

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Na předváděcích akcích se prodávají i hrnce.

Jenže Beckhäuserovi začala být škatulka umění těsná, a rozhodl se proto začít podnikat v jiných oborech. Zaujal ho hlavně přímý prodej pomocí předváděcích akcí. V roce 1993 založil v Bulharsku svoji první firmu na přímý prodej a jen o dva roky později taktéž v Česku. Společnost vznikla se jménem Beck International a kromě organizování nechvalně proslulých akcí, kde byly účastníkům formou přímého prodeje prodávány různé spotřebiče a výrobky, působila v řadě dalších odvětvích.

Úspěchy firma slavila také s pronájmem automatů na stolní vodu, kterou dodávala do domácností a především firem. Na přelomu tisíciletí stál Jens Beckhäuser u vzniku firmy Beck Box Club Praha, pod kterou začal v hlavním městě provozovat síť fitness center s názvem BBC. Dodnes jich funguje sedm. Pod společnost Beck Box Club Praha patří i velké zábavní centrum pro děti Beckiland v Praze na Zličíně. Pozornost též Beckhäuser získal tím, že renovoval starý zámek v Klecanech, kde poté i žil.

Kde všude Jens Beckhäuser působil.
Autor: www.cribis.cz, podle licence: Rights Managed

Kde všude Jens Beckhäuser působil.

Rekordmanem mezi pokutovanými

Jak však bylo napsáno již výše, vzruch budilo především Beckhäuserovo podnikání v oblasti přímého prodeje. Konkrétně šlo o “výlety” s předváděcí prodejní akcí. Kolem Beck International navíc vznikly další firmy, které zajišťovaly i financování (půjčky zákazníkům) či zájezdy, které se v rámci předváděček také prodávaly (firmy Beck Reisen). Hlavní problém firem působících v této oblasti, včetně Beck International, ovšem spočíval v tom, že používaly (a mnohdy stále používají) velmi agresivní a často protizákonné formy prodeje. Těmi navíc většinou míří na důchodce, kteří se jen stěží dokáží bránit. O tom, jak si počínali někteří prodejci, byly napsány stovky článků. Až do roku 2013 se ale toho v této oblasti mnoho nedělo, tedy kromě pravidelných pokut od České obchodní inspekce (ČOI), ze kterých si toho ale Beckhäuser a další “přímí podnikatelé” příliš nedělali.

Předváděcí akce firem Jense Beckhäusera přitom ČOI pokutovala často a nešlo úplně o malé částky. Firmy Jense Beckhäusera totiž v tomto ohledu patřily mezi rekordmany. Například v roce 2012 dostaly ze všech předváděcích firem nejvyšší pokuty, konkrétně šlo o 1,295 milionu korun. U společnosti Beck Europe s.r.o. (dříve Beck Czech s.r.o.) podala Česká obchodní inspekce příslušnému živnostenskému úřadu návrh na zrušení živnostenského oprávnění za závažné porušení podmínek stanovených zvláštním právním předpisem, uvedla na začátku roku 2013 dokonce ČOI.

V roce 2013 se z přímého prodeje stáhl

A právě rok 2013 se stal zlomovým. Byl totiž natočen dokumentární film Šmejdi, který se věnoval právě praktikám prodejců na předváděcích akcích. Název filmu Šmejdi se následně zažil jako označení pro firmy, které v oblasti předváděcích akcí působí. O problematiku se začala zajímat média a také politici, kteří schválili několik zákonů, které mají činnost šmejdů omezit a dostat pod větší kontrolu.

Následný tlak veřejnosti a médií způsobil, že v srpnu 2013 se Jens Beckhäuser stáhl z oblasti předváděcích akcí a prodal své podíly ve firmách Beck Europe (dříve Beck Czech) a Beck Reisen. Podle svých slov to bylo kvůli negativní mediální kampani. Přestože se Jens Beckhäuser stáhl z přímého prodeje, v Česku stále podniká a působí. Kde a jakou má úlohu, ukazuje poslední graf.

Kde všude Jens Beckhäuser působí.
Autor: www.cribis.cz, podle licence: Rights Managed

Kde všude Jens Beckhäuser působí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).