Hlavní navigace

Předání rodinné firmy dětem často zkazí sami rodiče. Vyvarujte se chyb

16. 1. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Chcete rodinnou firmu předat dětem? Položte si nejprve otázku, zda jim důvěřujete. Pokud si nejste jistí jejich schopnostmi, raději předání ještě pozdržte.

Chystáte se na generační předání rodinné firmy? Pak je více než nutné se na něj připravovat velmi intenzivně a dlouhodobě. Převod firmy takzvaně z otce na syna totiž ve dvou třetinách případů skončí neúspěchem. Je velkou zkouškou pro firmu i rodinu, která přinese neobvykle vysokou dávku napětí do pracovních i osobních vztahů. To je dnes v České republice o to větší, že z firem 25 let po revoluci odchází jejich zakladatelé, kteří mají ke svým firmám velké citové pouto. A jak se ukazuje, celá čtvrtina z nich nedůvěřuje schopnostem svých dětí, a proto jim podle průzkumu PwC předá pouze vlastnictví a řízení podniku přenechá profesionálům. V řadě případů přitom tyto obavy nejsou na místě, a to, že se potomstvo se zdá nevydařené, může být jen mylný dojem.

Děti hlavně nepodceňujte, dejte jim prostor 

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Nejprve je nutné přesvědčit se o tom, zda potomek o práci v rodinné firmě vůbec stojí. Není nic horšího než člověka tlačit do činnosti, která ho nenaplňuje a nevidí v ní smysl. Podle toho k ní pak přistupuje a ve vedení firmy může nadělat víc škody než užitku. V nejlepším případě bude jen leklou rybou, se kterou se nikomu do byznysu nebude chtít jít. Pokud má váš potomek o práci zájem, bude sám od sebe přinášet nápady, zajímat se o dění ve firmě a nečekat, že všechno dostane naservírované přímo pod nos. Ani v takovém případě ale ještě není vyhráno. Ne každý se narodil s vůdčími schopnostmi a nadáním pro stejné oblasti, jaké mají jeho rodiče. Ideální je zjistit, v jaké oblasti se nová generace cítí nejlépe a kterou nejlépe ovládá. Není proto od věci vyslat své děti na zkušenou do dalších firem. V cizím prostředí se nejlépe ukážou jejich schopnosti, protože na ně nikdo nebude brát ohledy.

Psali jsme: Jednou přijde den, kdy svou firmu budete muset opustit. Víte, co bude dál?

V rodinném podniku by si pak měli budoucí majitelé projít různými pozicemi. Měli by ho totiž znát nejlépe ze všech zaměstnanců. Rozhodně ale není vhodné toto jakkoli uspěchat. Nejlepší je nástupce průběžně připravovat. Známe i případy, kdy nedobře zvolené zařazení nástupce ve společnosti v rámci přípravy může jeho budoucnost ohrozit. Například tím, že mnoho lidí pozná nástupcovy slabiny nebo nedobrý způsob jednání, varuje Vojtěch Lambert, výkonný ředitel LCG 360° Consulting. Ideální podle něj je, aby měl nástupce odborné vedení. Naučit se všechno sám, dnes představuje velkou ztrátu času. A konkurence nebude čekat, až se novopečený majitel nebo ředitel firmy něco naučí. Na pozicích většinou nezáleží. Záleží ale na obsahu a volbě toho, co je nutné, aby nástupce zvládnul. Ani sebevzdělanější člověk by se proto neměl vyhýbat možnosti načerpat praktické zkušenosti. Když se někdo jen teoreticky připravuje dejme tomu na řízení Cash Flow, je to něco jiného, než když si ho zkusí řídit a bude za něj fyzicky zodpovědný. 

Rozhodně není nutné, aby nástupce, respektive budoucí manažer, prošel celý řetězec pozic společnosti, nicméně je nezbytné, aby znal fungování firmy a její vnitřní procesy. Seznámení se s klíčovými odděleními a jejich personálním obsazením je po určitou dobu naprosto nezbytné. Budoucí manažer nemusí v klíčových oddělených zcela nutně vykonávat přímo danou specifickou činnost, nicméně měl by po určitou dobu pozorovat jejich fungování. Zkušenosti na jiných pracovních pozicích než těch manažerských pak budou jedině výhodou. Protože podnik tvoří především lidé, je důležité, aby měl nový manažer takové vlastnosti, aby si k těmto lidem našel cestu. Musí porozumět jejich potřebám a nesmí působit jako člověk, který získal pozici automaticky bez větší snahy, říká Petr Glogar, advokát PwC Legal. Klíčovým faktorem je obor činnosti firmy a doba, za kterou má být firma předána.

Jste odborník na oblasti, které se týkají byznysu? Registrujte se do databáze odborníků serveru Podnikatel.cz a podílejte se tak na zkvalitňování obsahu serveru Podnikatel.cz. Registrovat

Dosavadní majitel firmy by v tomto okamžiku měl prokázat co největší důvěru. Není přece možné dělat byznys s někým, komu nevěříte. Klid a rozvaha na straně otce a chuť něčemu se přiučit na straně syna jsou nezbytnými předpoklady úspěchu. Měli by se vzájemně předem dohodnout na jasných pravidlech a tato následně respektovat. Zejména proto, aby nedošlo k jednomu extrému, kdy starší generace bude nepřiměřeně zasahovat do vedení firmy, ale i k opačnému extrému, kdy starší generace dá od firmy ruce zcela pryč a bude říkat: „My už jsme se snažili dost, teď je řada na vás…“. Vždy je to velmi individuální, záleží to na jednotlivých osobnostech, jejich zkušenostech a předpokladech pro vedení takové firmy, říká Tomáš Petrů, jednatel společnosti BRAVO CONSULTING. 

Záleží i na celkových vztazích v rodině a pochopitelně i konkrétním typu firmy. Aby společnosti řádně fungovaly, musí v nich být naprosto jasně a písemně dány podmínky jejich řízení od majitelů a akcionářů, až po každého řadového manažera. Když toto chybí, bude to dříve či později problém. Ač se to zdá v rodině jednodušší, opak bývá pravdou. Pozice odcházejícího majitele musí být jasně dána. Nejhorší je varianta, kdy odstupující majitel předá svoji firmu nástupci, ale průběžně, pokud možno nekoncepčně, do řízení a různých částí fungování společnosti neustále zasahuje, uvádí Vojtěch Lambert. 

Je vhodné, aby původní vlastník, který se nově nebude podílet přímo na vedení společnosti, i nadále působil na pozici menšinového společníka či spoluinvestora s „kontrolním“ podílem. Taková role není tak časově náročná jako samotné vedení firmy. Starší generace by mladší měla předávat zkušenosti a působit jako rádce. Zároveň by měla umět naslouchat jinému názoru. Míra účasti vlastníka na chodu společnosti či jejích aktivitách by se měla odvíjet od zkušeností a schopností nástupce. Lze ale shrnout, že role mentora, který nástupci poskytuje rady či konzultace v zásadnějších záležitostech společnosti, je obecně nejvhodnější variantou, dodává Petr Glogar. 

Dále čtěte: Rodinné firmy jsou prý zdravější než jiné. Známe jejich pro a proti

Snažte se firmu udržet v rodině, má to cenu

Chcete rodinnou firmu předat dětem? Položte si nejprve otázku, zda jim důvěřujete. Pokud si nejste jistí jejich schopnostmi, raději předání ještě pozdržte a děti i sami sebe na to lépe připravte. Třeba i za pomoci odborníků, kteří s tímto mají zkušenosti a umí poradit prakticky se vším. Nabízíme výuky sytému řízení společnosti samostatného následovníka, systému řízení celého nového managementu i všech částí společnosti. Můžeme zajistit řízení nejen k zachování výkonnosti společnosti, ale především k jejímu rozvoji.

Nejedná se tedy pouze o řízení každodenní činnosti provozu, ale především o strategii a rozvoj firmy s důrazem na řízení souvislostí, říká Vojtěch Lambert z LCG 360° Consulting. Poradenské firmy mohou do uzavřeného rodinného podniku vnést nezaujatý názor, pohled někoho zvenčí se zkušenostmi z více oblastí a firem. Společně s klientem analyzujeme jeho situaci, jeho cíle a tvoříme strategii k jejich naplnění. Ale tím to nekončí, také se aktivně podílíme na implementaci této strategie a proaktivně pracujeme pro klienta, jako bychom byli součástí jeho firmy, dodává Tomáš Petrů.

A co pokud se v rodině nástupce skutečně nenajde? Je v tom případě lepší firmu prodat? Průzkumy z vyspělých západních zemí, kde rodinné firmy existují desítky let, říkají, že rodinné firmy jsou efektivnější právě proto, že mají jasného vlastníka, silnější firemní kulturu a nezapomínají dostatečně investovat do budoucnosti firmy. Úspěšnost rodinných firem v České republice je mnohdy vykoupena mnoha lety dřiny, odříkání a často i partnerských a rodinných problémů. Proto by byla škoda se firmy zbavovat. Pokud by se ale rodina opravdu nedokázala účastnit vedení firmy tak, aby ji dokázala uřídit a rozvíjet, je skutečně nasnadě otázka, zda by nebylo lepší firmu prodat, je-li atraktivní pro jiného investora. Není totiž radostné vidět, jak se firma pod vedením neúspěšného člena rodiny či najatého manažera dostává do problémů a nakonec třeba i skončí v insolvenci. To pak může negativně ovlivnit i vztahy v rodině, upozorňuje Tomáš Petrů, jednatel společnosti BRAVO CONSULTING.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).