Hlavní navigace

Chtěl jsem postavit místo pro život, ne pro dožití, říká stavař Jaroslav

18. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 329515
Hledal důstojný domov pro své rodiče, ale nemohl žádný najít, a proto postavil vlastní.

Toto je příběh Jaroslav Plesníka, stavaře, který založil projekt Senior Park. Jedná se areály s bezbariérovým bydlením pro seniory. Senior Park se snaží babičkám a dědečkům poskytnout plnohodnotné a důstojné stáří a případně jim i vrátit elán a motivaci do dalšího života.

O plánu vybudovat v České republice síť bytových komplexů pro seniory začal Jaroslav Plesník poprvé uvažovat někdy kolem roku 2002. Tehdy totiž řešil osobní problém s bydlením svých rodičů. Maminka byla dlouhodobě nemocná a navíc odkázána na invalidní vozík. Bydlela spolu s otcem v Havířově, v panelovém domě ve druhém patře bez výtahu. Ven se dostávala jen s obrovskými problémy a v tu dobu již téměř nevstávala z postele.

Tehdy objel několik zařízení pro seniory, ale ani jeden se Jaroslavovi nelíbil. Do žádného z nich bych své rodiče nenašel odvahu nastěhovat. Nejčastěji se jednalo o malé byty s absolutní ztrátou soukromí, na jednom pokoji bylo mnohdy ubytováno pět i více cizích lidí. Toho jsem chtěl své rodiče ušetřit, říká Jaroslav. Čtěte také: Je mi skoro 25 let, s přítelem vlastním už dva salony, ale volný čas nemám žádný, říká kadeřnice Zuzka

Jelikož se celý život pohybuje ve stavebnictví, vzal prostě papír a tužku a začal projektovat areál, kde by mohlo být jeho rodičům dobře. Prvořadá pro mě byla bezbariérovost, bezpečí a rodinná atmosféra. Proto jsem zvolil koncept atria, který zajistí pocit bezpečí v uzavřeném areálu. Dnes mohu s jistotou říct, že to bylo správné rozhodnutí, dodává Jaroslav.

Senior Park

Komplikace nastaly s financováním

Jako po másle vše ale rozhodně nešlo. Jen samotný projekt a byznys plán vymýšlel Jaroslav asi tři roky. Teprve pak začal podnikat konkrétní kroky, jakými bylo vytipování vhodných lokalit, hledání způsobů financování a podobně. Při výběru lokalit jsem si nastavil základní pravidla, kterými se řídím i dnes. Obec, kde má být Senior Park postaven, musí být vždy nedaleko většího města kvůli dostupnosti zdravotní péče, zásobování a dalších věcí, vysvětluje Jaroslav.

V první fázi výstavby se Jaroslav zajímal o střední Čechy, zde tedy byla podmínkou dobrá dostupnost do Prahy, a proto vyhledával pozemky poblíž dálnice. Z několika pozemků nakonec vyhrály Luštěnice u Mladé Boleslavi, kde v roce 2009 vznikl první Senior Park. Další pak Jaroslav otevřel v únoru 2010 v Sokolči u Poděbrad a prozatím poslední se staví v Hrádku nad Nisou u Liberce, ten bude oficiálně otevřen na počátku roku 2011.

Senior Park

Než však Jaroslav mohl začít stavět, musel si zajistit financování. Zde narazil na nemalé problémy, s nimiž, jak sám přiznává, moc nepočítal. Překvapila mě neochota bank úvěrovat takovýto projekt na déle než 10 let, což pro nás bylo nepřijatelné. Kdybych měl zajistit splacení jistiny a úroků do deseti let, nájem, který bych musel dát seniorům, by mi nikdo nezaplatil, doplňuje Jaroslav. Čtěte také: Tomáš a Mirek: Utekli ze svého zaměstnání a za manželku si vzali kavárnu

Proto se snažil hledat jiné možnosti, jak výstavbu Senior Parku zajistit. Nakonec se Jaroslavovi podařilo najít společníka, s nímž projekt rozjeli, koupili pozemek a postavili hrubou stavbu. Až v této fázi jim byla schopna dát banka úvěr. Jaroslav však stále hledá investory, kteří by financovali výstavbu dalších Senior Parků. Nenabízí tuto možnost jen velkým firmám, ale i malým investorům.

Fotogalerie

Senior Park - galerie

Každý má tak možnost si zaplatit výstavbu minimálně jedné bytové jednotky. Tu pak může využít pro ubytování svého rodinného příslušníka či známého nebo mít tento byt jen třeba jako výhodnou investici. Výstavba jednoho bytu stojí zhruba 1 milion korun. Za tuto investici pak může získávat nájemné ve výši 8 tisíc korun za byt. I kdyby si podle Jaroslava vzal hypotéku, tento nájem ji plně pokryje. A na stáří nebude muset řešit, že nebudou důchody a nebude mít kde bydlet. Je jediná rada v současném stavu české ekonomiky – nespoléhejte na nikoho jiného než na sebe a začněte myslet na svou budoucnost už nyní, tvrdí Jaroslav. Čtěte také: Tomáš a Mirek: Kristýna odešla z vědy a na mateřské rozjela e-shop s výrobky z chráněných dílen

Jaroslav chtěl místo pro život, ne pro dožití

Samotné bydlení v Senior Parku je charakteristické už od pohledu. Všechny byty jsou bezbariérové a přímo z nich mají senioři přístup ven do atria, kde je jezírko, pergola s posezením a květinové záhony. Obyvatel Senior Parku tak může bez jakýchkoliv problémů trávit čas každý den v bezprostředním kontaktu s přírodou, a to jak v areálu Senior Parku, tak i mimo něj.

Příběhy: Hledáme banner

Například v Sokolči u Poděbrad senioři rádi chodí podle slov Jaroslava na procházky do blízkého lesa nebo k rybníku. Nechtěl jsem, aby mnou navržená forma seniorského bydlení představovala „konečnou“, jakou asociuje běžný domov důchodců. Mým přáním bylo, aby se sem lidé stěhovali s vědomím, že zde stráví další krásný kus svého života a navážou nová přátelství s ostatními obyvateli, komentuje Jaroslav a jedním dechem dodává, že věří, že se mu toho podařilo dosáhnout. Z ohlasů víme, že lidem se tu líbí a znovu získávají motivaci žít, podotýká k tomu.

Jaroslav ale rozhodně nechce zůstat pouze u tří stávajících Senior Parků, nýbrž má v plánu do deseti let postavit v Česku dalších třicet takových komplexů. V současné době rozšiřuje navíc stávající parky, jelikož zájem seniorů stále narůstá. Například v Sokolči právě začíná stavět řadové domky (opět bezbariérové) pro ty, kteří nechtějí bydlet v uzavřeném atriu, ale chtějí mít více soukromí. Mají zde k dispozici naprosto stejný typizovaný byt, jen navíc mohou využívat vlastní předzahrádku. Příští rok plánuji postavit další areál na Ostravsku, kde už počítám s výstavbou atria i řadových domků současně. Bude to zatím největší areál, jaký jsme postavili, netají se ambiciózními plány Jaroslav.

Senior Park

A jak celý projekt vnímá ta, kvůli které v podstatě vznikl, tedy Jaroslavova maminka? Podle Jaroslava je z ní úplně jiný člověk, venku tráví každý den, je krásně opálená a nabitá energií. Denně je prý v kontaktu se sousedkami a vymýšlí společné aktivity. Během roku navštěvují různá zajímavá místa v České republice, podnikají výlety do přírody i za kulturou. Dokonce se vydávají i do zahraničí – letos pojedou například na termální ostrov Ischia, v zimě do Alp a příští rok k moři do Itálie. Na nic z toho by před pár lety ani nepomyslela, uzavírá s úsměvem Jaroslav.

Profil

Jaroslav Plečník, Senior Park

Jaroslav Plesník
stavař a zakladatel projektu Senior Park
50 let

Senior Park
Luštěnice u Mladé Boleslavi

Senior Park
Sokoleč u Poděbrad

WEB: www.senior-park.cz
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).