Hlavní navigace

Přinesla tahle nepříznivá doba více nespolehlivých plátců DPH?

20. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Doba pandemie celé řadě oblastí podnikání nenahrává. Jak moc zamíchala s počty nespolehlivých plátců DPH?

Pandemie negativní vliv na nárůst nespolehlivých plátců DPH nemá. Mezikvartální přírůstek subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH, byl v prvním čtvrtletí letošního roku nejnižší za posledních sedm let. 

Přibylo 263 firem a jejich celkový počet dosáhl 22 429 – 5 575 nespolehlivých plátců DPH a 16 854 nespolehlivých osob. Jedná se o nejnižší kvartální přírůstek od konce roku 2014. Zatímco do roku 2019 na černé listině kvartálně zpravidla přibývalo více než 1 000 firem, v posledních měsících tento trend otočil. Zdá se, že pandemie koronaviru a s ní uzávěra vybraných sektorů tuzemského hospodářství neměla negativní vliv na přírůstek nespolehlivých subjektů, zhodnotila aktuální vývoj analytička společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, Petra Štěpánová

Seznam nespolehlivých plátců a osob nejvíc plní společnosti s ručením omezeným. Z téměř půl milionu firem registrovaných v ČR, z nichž DPH odvádí necelá polovina, je na seznam problémových firem zařazeno 17 474 z nich. To jsou tři čtvrtiny z celkového množství nespolehlivých subjektů. 

Druhou nejpočetnější skupinu tvoří OSVČ, je jich celkem 2 487, ačkoliv podnikatelskou základnu tvoří zhruba dva miliony osob. 

skoleni_15_4

Kdo je považován za nespolehlivého plátce 

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 Kč a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Jak se nálepky nespolehlivý plátce DPH zbavit?

Na odstranění označení nespolehlivý plátce DPH je třeba 12 měsíců. Zbavit se označení „nespolehlivý plátce“ mohou firmy nejdříve po uplynutí jednoho roku od rozhodnutí správce daně, pokud subjekt celý rok neporušil své povinnosti vztahující se ke správě DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).