Hlavní navigace

Přiznání k dani poštou, online nebo osobně. Úřady slibují delší úřední hodiny

15. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na podání přiznání k dani zbývá ještě dost času. Připomeňte si ale, jaké možnosti podání se nabízí. Letos lze ponovu využít zjednodušený dvoustránkový formulář.

Pokud se vás týká podání daňového přiznání za rok 2016, měl by být ve vašem diáři zaznamenán termín pondělí 3. dubna 2017. Právě v tento den by měl mít finanční úřad vyplněný formulář na stole. Zároveň je to poslední den lhůty pro úhradu daně.

Jak přiznání k dani podat

Do rukou správců daně se může vaše daňové přiznání dostat třemi způsoby. Formulář je možné zaslat elektronicky. Finanční správa pro elektronickou komunikaci nabízí aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu. Elektronické formuláře obsahují jednoduchého průvodce a kontrolují jak formální správnost vyplněných řádků, tak úplnost vyplnění formuláře. Podání je možné elektronicky odeslat kdykoliv, v jakoukoliv denní i noční dobu, bez ohledu na úřední hodiny.

Daňové přiznání je možné zaslat také poštou nebo jej osobně předat na příslušném finančním úřadě. Pro zájemce o osobní podání úřady rozšíří úřední hodiny. Od 27. března až do 31. března je možné na úřady zajít mezi 8. až 17. hodinou. V poslední možný termín, tedy v pondělí 3. dubna, budou finanční úřady otevřeny až do 18. hodiny.

Poplatník s datovou schránkou bez možnosti výběru

Má-li však daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, musí podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu nebo přes datovou schránku. Pokud tuto povinnost nedodrží, hrozí mu pokuta ve výši 2000 Kč.

Zjednodušený formulář

Pro letošní rok je možné využít novinky pro poplatníky, kteří měli v roce 2016 příjmy čistě jen ze závislé činnosti od zaměstnavatele. Zjednodušený dvoustránkový formulář nabízíme ke stažení na Podnikatel.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).