Hlavní navigace

Pro vyloučené OSVČ z nemocenského pojištění svítla naděje. Nyní se mohou vrátit

19. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Osoby samostatně výdělečně činné, kterým zanikla v novém roce kvůli dluhům účast na nemocenském pojištění, mají šanci se do systému vrátit zpátky. Česká správa sociálního zabezpečení totiž dnes oznámila, že na jisté případy z řad OSVČ bude uplatňovat odstranění tvrdosti zákona.

Opatření se týká těch osob, které dlužné pojistné na nemocenské pojištění ke dni 1. 1. 2009 již uhradily do konce ledna 2009. Dále pak OSVČ, které zaplatily pojistné na nemocenské pojištění za leden 2009 samostatně, nebo se zálohou na pojistné na důchodové pojištění na účet OSSZ/PSSZ/MSSZ, a podaly novou přihlášku k nemocenskému pojištění nejpozději do 31. března 2009. Čtěte více: Nemocenské pojištění nově: OSVČ zůstává 14 dní bez peněz.

Do skupiny, která se může opět účastnit nemocenského pojištění, také spadají osoby, které nezaplatily pojistné na nemocenské pojištění za leden 2009 a opětovně se přihlásily k nemocenskému pojištění nejpozději do 20. února 2009. A v nepos­lední řadě se mezi „navrátilce“ mohou zařadit OSVČ, které penále z dlužného pojistného na nemocenské pojištění doplatí do 31. března 2009, nebo jim bylo či bude prominuto.

U všech zmíněných skupin OSVČ se doba od 1. ledna 2009 do dne podání nové přihlášky k nemocenskému pojištění považuje pro účely nároku na nemocenské a peněžitou pomoc v mateřství za dobu účasti na nemocenském pojištění OSVČ. Čtěte více: Nemocenské dávky v roce 2009 a podmínky uplatnění nároku

Nová přihláška se považuje současně za žádost o zahájení řízení o odstranění tvrdosti. ČSSZ proto doporučuje OSVČ, kterým zanikla ke dni 31. 12. 2008 účast na nemocenském pojištění z důvodu neuhrazeného dluhu na penále a chtějí být účastny nemocenského pojištění, aby kontaktovaly příslušnou správu sociálního zabezpečení a podaly nejpozději do 31. 3. 2009 přihlášku k tomuto pojištění, uvedla v tiskové zprávě Česká správa sociálního zabezpečení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).