Hlavní navigace

S tácem v ruce nikdo honosnější oběd nevykouzlí

13. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
V samoobslužné vegetariánské restauraci Country Life sice nepodávají maso, zato si tu lze naložit jídlo v biokvalitě. Tomu, a lokalitě v centru města, jsou úměrné i ceny.

Restaurace: Country Life

Lokace: Melantrichova 15, Praha 1

Typ: vegetariánská restaurace

Country Life již dnes patří mezi vegetariánskými restauracemi k nestorům. V Melantrichově ulici sídlí nejen restaurace, v jejíž nabídce se objevují i chody z biosurovin, ale také velký obchod s biopotravinami a další obchod s přírodní kosmetikou.

Nabídka samoobslužné restaurace je poměrně velká. Ceny naopak jednoduché – za deset dekagramů teplých jídel nebo salátů účtují 29,50 korun, za polévku 33 korun. V jednoduchosti je tu však trochu zrada, protože konečná cena jídla se tak při naloženém talíři může vyšplhat překvapivě vysoko. Ostatně nízké ceny se v této restauraci moc čekat nedají. Jednak sídlí v centru Prahy, hlavně je však jasné, že za kvalitu si je třeba připlatit. Na druhou stranu však díky samoobsluze restaurace nenabízí komfort obsluhy, jako kdysi třeba biorestaurace Albio v Truhlářské ulici nebo vegetariánská restaurace Lehká hlava. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Proč jsou biopotraviny dra­hé?

V Country Lifu nicméně opravdu umí dobře vařit. Vše je čerstvé a host si tu většinou pochutná. Navíc součástí společnosti Country Life je také vlastní farma, z níž řada surovin pochází. Čtěte více: Reportáž: Starosti zemědělců na ekofarmě

Kdo nevěří, že vegetariánská kuchyně má mnoho chutí a rozhodně není fádní, ať tam běží. Vaří tu s respektem k výchozím surovinám, které nepřehlušuje koření. Rozdíl je markantní třeba ve srovnání s restaurací Slunečnice, která v Plzni funguje podobným stylem – je samoobslužná a přiléhá k ní malý obchod. Jsou tu méně radikální, takže v den, kdy jsem natřískanou restauraci navštívila, jsem si mohla vybrat i krůtí maso nebo lososa, vedle zapečené cukety. Ačkoliv nemůžu říct, že bych si na cuketě s pečenými brambory nepochutnala, rozeznat výchozí suroviny (málo chuťově výraznou cuketu zvlášť) mezi spletí koření bylo docela obtížné. Cuketa i náplň se tak slily v jednu výrazně ochucenou hmotu. Což se v Country Lifu rozhodně nestává.

Jakou preferujete kuchyni?

Biomrkev i sójoví utopenci

V den mojí návštěvy v Country Life byla na teplém jídelníčku například mrkev s červenou řepou v biokvalitě, teplá jídla připravená z tofu (sýra vyrobeného ze sójových bobů) a robi (rostlinného masa), v přílohách bio bramborová kaše, ze salátového baru jsem kromě čerstvé zeleniny všemožných druhů vylovila třeba jako utopence naložené sójové párky (mimochodem, značný podíl sóji obsahují i běžné párky masové), pohankovou sekanou se sojanézou nebo černé olivy. Řekla bych, že v salátové misce a na talíři jsem měla spíš malou porci, spolu s čerstvou mrkvovou šťávou jsem za ni zaplatila 135 korun. Je tedy třeba počítat s tím, že cena větší porce s nápojem se bude pohybovat kolem 200 korun. Vodu si však lze k jídlu natočit zdarma.

Country Life 1

Interiér restaurace v přírodních barvách a ve dřevu je dílem architekta Aleše Brotánka. Pokud ve dvoře zrovna neprobíhá rekonstrukce, je možné se usadit i tam. Vchod do restaurace z průchodu je poměrně nenápadný a aktuálně je ještě díky rekonstrukci obložený lešením. Z ulice Melantrichova však nejde obchod Country Life přehlédnout. Čtěte více: Bio Zahrada je kavárna s nápadem, která si na nic nehraje

Country Life 2

Restaurace má otevřeno v pondělí až čtvrtek od 10.30 do 20 hodin, v pátek jen do 15 hodin. V sobotu je zavřeno a v neděli otevřeno od 12 do 18 hodin. Platit v ní lze hotově i platební kartou. A dojít sem pěšky je pohodlnější, protože zaparkovat v bezprostředním okolí restaurace je prakticky nemožné. Jejím hlavním plusem je rychlost, s jakou se tu host může naobědvat – pokud ho kolem poledne nezaskočí fronta. Na to je samoobsluha fajn, honosnější oběd tu ale s tácem v ruce nikdo nevykouzlí. A ti, co mají trauma ještě ze školní jídelny nebo si nechtějí připadat jako v jídelně závodní, nechť si oběd v restauraci Country Life rozmyslí.

skoleni_15_4

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může restaurace nabídnout?

Parkování: ne
Příjem platebních karet: ano
Vhodné pro obchodní schůzku: spíše ne, je tu docela rušno a samoobsluha také není v tomto případě ideální; pro lehký oběd cestou ze schůzky na schůzku je však restaurace vhodná.

Trochu nevyrovnaná je i kvalita obsluhujícího personálu. Vedle velmi milé paní, která méně znalému hostu ochotně pomáhá rozklíčovat jednotlivé pochutiny v salátovém baru, postává na place naprosto nekomunikativní mladík.

Hodnocení

Pro vegetariány je Country Life v centru města k nezaplacení. Pro ty, kteří nepohrdnou pořádným kusem masa na talíři, může jít o netradiční alternativu. Aktivnější a v přístupu ke strávníkům vyrovnanější personál by restauraci Country Life jistě prospěl. Jinak ale není důvod neudělit jí plný počet, tedy pět, Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Pět hvězdiček - maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout. Čtěte více: Pravidla hodnocení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).